top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Mých 20 nej pláží Nového Zélandu

Pláží na Zélandu je opravdu hodně. To je jasná věc už kvůli tomu, že tam nikdy nejste od moře dál než 130km. Vybrala jsem si pro vás 20 mých oblíbených nebo něčím nezapomenutelných pláží. Komerční i možná méně známé. Z obou ostrovů.


JIŽÁK

🏖Kaiteriteri

Za mě (z těch známých pláží) asi nejhezčí na Zélandu.

Nejen, protože jsme tam pracovali ve stejnojmenné restauraci , ale protože jsme měli spoustu času prozkoumat každé zákoutí.

Pláž má zlatý písek a kolem dokola skaliska. Dají se zde podnikat všechny možné plážové aktivity a vyplouvá odsud trajekt národního parku Abel Tasman což občas trošku naruší idylku. Mate k dispozici sprchy i wc zdarma, hned přes cestu restauraci i s okýnkem, placený kemp, suvenýry a placené aktivity.

Je celkem paradox, že o jihu se říká, jak je chladnější než sever a my si přitom na této pláži užili to nejlepší koupání, potápění i opalovačky (občas spíš spalovačky.)





🏖Split apple rock

Pláž nedaleko již zmíněné Kaiteriteri. K pláži dojdete od parkoviště za pár minut. Hned jak na ní vstoupíte z křovisek, uvidíte známý kámen ve tvaru rozříznutého jablka. Pláž má zlatý písek a krásné červené rostliny, které vám nabudí pocit, že jste v ráji. Voda je průzračně modrá a klidná. Jedná se o jednu ze zastávek Abel Tasman watertaxi. Další oblíbené pláže NP Abel Tasman jsou také Anchorage nebo třeba Medlans beach.


🏖Wharariki

Na západním konci Golden Bay najdete tuto 2 km dlouhou pláž s bílým pískem. Toto místo jsem chtěla vidět už kvůli tomu, že fotka z něj, je mou Windows tapetou od počátku, kdy vlastním tento laptop. Cesta od parkoviště trvá 20 minut přes farmářskou půdu a následně velké písečné duny. Bohužel je prý nebezpečné zde plavat, ale pokud se chcete smočit, najděte si pěkný plácek v jeskyni hned naproti skalním útvarům. Další věc díky, které na tuto pláž nezapomenete, jsou tuleni, kteří si hrají opravdu kousek od vás. My měli štěstí na několik opravdu maličkých. Najděte si čas během odlivu, kdy vám pláž nabídne obrovskou šířku.






🏖Tahunanui beach

Nedaleko Nelsonu se nachází Tahunanui rezervace s pláží. Kromě zlatavého písku a cvičících strojů, pláž nabízí veřejná bbq, dětské hřiště, basketbalové hřiště, spoustu míst na parkování i studené sprchy. Staví zde zmrzlinový vůz s velice zajímavou kreací zmrzlin. Na pláž lze i s pejsky.



🏖Kawatiri

Westport nabízí krásný free nocleh hned vedle této dlouhé pláže. Po pláži můžete dojít až ke spotu, kde se dají zahlédnout delfíni nebo alespoň se podívat na památník utonulých námořníků na moři. U pláže jsou kamenná ohniště, wc i pitná voda.



🏖Hokitika beach

Zde jsme zažili jeden z nejkrásnějších západů slunce. Na pláži můžete najít dřevěný nápis Hokitika a nebo kopii vraku lodi. Pokud vám vadí písek, můžete ležet na travnatém vrcholku, který je podél celé pláže. Co je však nejvíc lákající na této pláži je hledání Greenstone, kterých je tam prý mnoho.



🏖Tunnel beach

7 km od města Dunedin nevynechte tuto populární pláž. Při odlivu se totiž můžete projít úzkým tunelem vysekaným ve skále, po schodech až k pláži. Kolem dokola 30 metrů vysokých pískovcových skal. Na místo dojdete strmým kopcem dolů od parkoviště asi za 10 minut, nahoru už to jde hůř.



🏖St.Clair beach

10 minut od Dunedinu najdete další surfařskou pláž obklopenou promenádou se spoustou restaurací s plody moře. Staví zde stánek se zmrzlinou s domácím kornoutem, který je spíš jak palačinka, ale chutná výborně. Všude stojí elektrické koloběžky, které můžete použít na prozkoumání okolí. Na konci pláže najdete Hot salt water pool, který je jediný svého druhu na Zélandu.Můžete zde nocovat na parkovišti, kde jsou wc i sprchy.



🏖New Brighton pier

Christchurch pro mě nebylo nějak pěkné město, ale v hlavě mi utkvěla tato pláž hlavně kvůli tomu, že jsme tam několikrát nocovali na parkovišti a taky kvůli dlouhému molu, kde rybaří spousta lidí. Mohli jsme tak sledovat, jak tahají koše plné krabů nebo porcují ryby přímo na mole, kde jsou místa k tomu určená.



🏖Kaikoura seals beach

Pláž s možností vidět tuleně a krásná panorámata. Kousek u pláže je i kmen stromu s nápisem Kaikoura. Pach rybiny a řas tu atmošku trochu kazí, ale přece je nto k plážím občas patří. Můžete se projít kolem celého poloostrova a ochutnat v místním stánku humra nebo jít i na krásný lookout.



SEVER

🏖Zátoka Maitai

Northland je plný krásných míst a jedno z nich je pláž v zátoce Maitai s úžasně modrou vodou Tichého oceánu a jemný písek. Tvar pláže připomíná podkovu. Nejsou zde nijak velké vlny takže je vhodné na koupání i potápění. U pláže se nachází low cost kemp za 15$ s wc a studenou sprchou.



🏖Piha

Pro spoustu lidí, kteří začínají Zélandské dobrodružství v Aucklandu, je Piha beach pravděpodobně první pláž, kterou na NZ navštíví. Nachází se na západním pobřeží v přírodním parku Waitakere Ranges. Díky sopečnému původu má místy černý písek a veprostřed pláže se nachází Lion Rock, na který se můžete vyškrabat. Pláž je velice oblíbená pro surfaře a proto jsou zde i placené lekce. Pro plavání to není nejlepší pláž právě díky velkým vlnám a skalním útvarům, ale na smočení dobrý. Pár minut od pláže je placený kemp.



🏖Cathedral Cove

Na východním pobřeží poloostrova Coromandel se nachází známé místo z filmu Narnie 2.- Cathedral Cove. Je také známe díky vápencové skále a k ní vedoucímu tunelu. I přes velké množství turistů si můžete užít pláž stejně jako my. Velké vlny a krásný písek. K pláži se dostanete třeba z parkoviště Hahei Beach 2,5km stezkou, která poskytuje nádherné výhledy. Pro lenochy nebo někoho, kdo chce zkusit něco jiného, se na pláž můžete dostat vodním taxi. Pro dobrodruhy je i možnost dostat se tam na kajaku.





🏖Hot water beach

Další pláž Coromandelu, která je potřeba zmínit neboť krom běžných plážových aktivit je zde jedna nevšední. Během odlivu si totiž můžete vykopat vlastní horkou lázeň. Lopatku si můžete půjčit hned u pláže. Opravdu si to, ale naplánujte na správny čas, aby jste nedopadli, jak někteří jedinci, kteří kopali metrové jámy a nic nevykopali. Připravte se však na to, že pláž je dost komerční a bude tam plno.




🏖Waihi beach-Orokawa bay

K této schované zátoce se dostanete krátkou 30 minutovou procházkou. Na konci cesty se dočkáte krásného místa, kde není skoro ani noha (alespoň my tam byli samotný) krásný bělavý písek a bezvadný plac na relax. Nevede sem žádná silnice a možná proto tu nebude tak přeplněno. Pokud se chcete schovat ve stínu není problém- na pláži je pár kořenovitých stromů poskytující stín. Jako na všech plážích si předem zjistěte příliv a odliv.



🏖Mount Maunganui

Kousek u města Tauranga se nachází další surfařská pláž s bílým pískem a je bezpečná pro plavání. Na rozdíl od jiných pláží co jsem psala, není nijak schovaná. Má poblíž spoustu kaváren a restaurací, free placů na spaní v autě i studených sprch. Proto je zde celkem dost lidí. Pokud si chcete udělat výlet, tak hned u pláže je menší výšlap na vrchol kopce Mauao (232m vysoký), kde můžete vidět celou pláž a okolí






🏖Black beach v Paritutu central park

Na černou písečnou pláž se dostanete buď po schodech a nebo si můžete sjet lesklou, černou, strmou písečnou dunu. Kolem dokola nádherné výhledy na kamenné útesy a ostrůvky. Pokud chcete vidět pláž z ptačí perspektivy můžete si vyšlápnout 154 m vysoký Paritutu rock, na který se dostanete jedině tak, že se budete přidržovat řetězů- nečekejte žádné upravené cestičky.




🏖Three sisters

Další pláž s černým pískem. Na sever od Taranaki u ústí řeky Tongaporutu, najdete pláž s útvary pojmenovanými, jako 3 sestry a sloní kámen. Slon kvůli erozi ztratil svůj chobot. Pořádně si dopředu kontrolujte odliv a příliv, aby se vám nestalo, že budete obklíčení kolem dokola skálou a voda vás bude pomalu zaplavovat, přesně jako nás. Ostatně napsala jsem to do jednoho z Příběhů, které nevymslíš část 1. Opět tu je freečko s wc a stánek s občerstvením.



🏖Karioitahi

Krásná pláž nedaleko malého městečka Waiuku. Na pláži se můžete projet na koni nebo celkem často tam jezdí na malých kroskách a ochotně půjčí na vyzkoušení. Pro relax tu je i hotel, který nabízí welness služby. Samozřejmě kolem dokola krásné výhledy na útesy.



🏖Red rock seal colony

Tato pláž v hlavním městě Wellington není možná nejvíce atraktivní na koupání, ale najdete tu zde spoustu válejících se tuleňů. Můžete tak vidět tyto zvířata ve volné přírodě a ani ne moc daleko od vás. Pláž je pokryta kameny a místy i balvany červené barvy.



To bylo něco málo z pláži, které mě něčím okouzlili nebo jsem si je díky něčemu zapamatovala.

A jaké jsou vaše oblíbené pláže Zélandu či kdekoliv jinde? ☺

82 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page