top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Národní park Abel Tasman

Updated: Dec 12, 2020

Milovníci krásných pláží a průzračně modré vody- toto místo je něco pro vás. Abel Tasman je nejmenší národní park Nového Zélandu.


Zdroj internet


Great walk, který v něm můžete jít je cca 60 km dlouhý (jeden směr) a tudíž se dá jít podle průvodců 3 až 5 dní.

K tomu, jak vypadal náš Abel Tasman

Původně jsme ani neměli v plánu výšlap jít. V restauraci Kai (kde jsme tu dobu pracovali) nám řekli, že celý vodní svoz do národního parku je pro pracovníky zdarma. Proto jsme neváhali a hned jsme si zamluvili vodní taxík den po skončení v této restauraci (článek o práci zde https://www.travelvedi.com/post/restaurace-u-pl%C3%A1%C5%BEe )


Rozhodli jsme se pouze pro jeden den, protože jsme měli celkem naspěch a byli jsme natěšení na Golden bay. Krom toho nám snad každý říkal, že Abel Tasman je pořád to samé. Neříkám, že takovým věcem věříme, ale přesvědčili jsme se, že ve své podstatě ano.

V lednu jsme si tedy vybrali z brožury výšlap, který se jmenuje Pioneer track. Což byl trip, kdy nás loď společnosti Wilsons odvezla do zálivu Awaroa a znovu nabrala v Midlans beach. O půl desáte ráno jsme se nalodili. Bylo léto takže sluníčko nám přálo a naštěstí neofukal ani moc vítr. Loď zastavovala v každém zálivu a lidé postupně vystupovali podle toho, jak náročný ten výšlap chtěli jít nebo která oblast jim přišla zajímavá. Pluli jsme i kolem známého Split Apple rock, což je kámen připomínající rozpůlené jablko-jak už název vypovídá.


Hned po vylodění nás zaujali dřevěné útvary (viz. úvodní fotka článku) na pláži, které nám připomínali domky a bunkry. Kousek od pláže byly v prostředku džungle schované dvě restaurace a to byla poslední možnost, jak doplnit zásoby.


Část cesty jsme šli ve stínu stromů a části na žlutých, dlouhých plážích. První kus jsme procházeli zalesněným sedlem s mírným sklonem do maximální výšky 85 m. V lese jsme nacházeli velké množství skořápek od cikád, nejen na zemi ale také pozůstatky na stromech. Nemluvě o tom jejich řevu, který přehlušoval každé vaše slovo a doprovázel nás celé léto.



Došli jsme k Maorskému mostu, který vedl k pláži Onetahuti. Nádherná, dlouhá pláž se zlatým

pískem. Pokračovali jsme historickým lomem Tonga a stejnojmenným kempem až k vysutému mostu u kterého byl za kameny schovaný menší vodopád. To bychom nebyli my, kdybychom ty kameny nepřelezli a nešli se k vodopádu smočit. Vodopád měl svoje kouzlo ani nevím proč. Nebyl nijak mohutný ani obrovský, ale líbilo se mi to prostředí a že tam nikdo jiný nebyl. Menší jezírka, v kterých se člověk mohl namočit a krásné počasí, mi udělalo hezkou vzpomínku.


Šli jsme přes dlouhý vysutý most a došli k naší zastávce- Middlans beach. Museli jsme si však dopředu zjistit, jak to je s odlivem a přílivem, abychom se tam dostali. Pláž byla maličká a písek horký, takže při našem čekání jsme hledali všechno možný na co bychom si mohli lehnout.

Výlet nám skončil vyloděním před naší restaurací. Zhodnocení? Pro někoho, kdo má rád náročné výšlapy tohle bude opravdu nuda, ale někdo kdo si chce dát celodenní výlet a několika hodinovou procházku to je ideální. Určitě nelituju, ale nemůžu říct, že by mi to dalo nějaké lepší fyzično. Jen hezkou letní procházku po plážích. Určitě vezměte plavky v mezičase se hodí Jinak musí být úžasné se probudit ve stanu na pláži takže klidně zvažte i možnost si udělat tento výlet vícedenní.



Praktické informace

Na celém Great Walk se nachází 4 huty a 18 kempů na stanování. Spát můžete ve stanech, ale musíte si místo dopředu zarezervovat v DOC centrech. Jednotlivé stanice a kempy máte popsány zde https://www.doc.govt.nz/.../tracks/abel-tasman-coast-track/


Náročnost? Nejlehčí Great Walk NZ. V podstatě jdete pořád po rovince, stoupání najdete málokdy.


Trasu můžete jít vnitrozemím nebo i tzv. Coast track, který se jde hlavně po nádherných písečných plážích.



Pokud nemáte čas (tak jako my) nebo nechcete jít výšlap celý, je tu hned několik možností, jak to udělat. Můžete se nechat odvést a přivést vodním taxíkem na stanoviště, která vám přijdou nejzajímavější -samozřejmě stanice mají určené lodní společnosti. Loď vyplouvá z pláže Kaiteriteri následuje Marahau- Anchorage-Torrent bay- Bark bay- Onetahuti- Awaroa a úplně poslední Totaranui. Čas odplutí a cena zde https://aquataxi.co.nz/water-taxi-timetable-map/

Další možností je půjčit si kajak, kánoj, kolo nebo se jít potápět. Pro milovníky adrenalinu je možnost skočit si nad národním parkem padákem a pro ty co si radši vychutnávají výhledy je tu vyhlídkový let.


S sebou na jeden den-velké množství vody, opalovací krém, repelent, pokrývku hlavy a v létě i plavky. Co se týká bot, tak záleží na sezóně, ale vím že my jsme boty pořád sundávali a vzhledem k nenáročnosti trasy bych volila lehké boty na běhání a do batohu klidně i pantofle.


S sebou na více dní- to samé jako nahoře plus stan, spacák, přenosný vařič (na jídlo a převaření vody), svítilnu, lékárničku, toaletní papír, potvrzení o rezervaci, věci na převlečení, bundu.


Auto můžete nechat zaparkované na DOC parkovištích v Marahau/Totaranui a Wainui.

Zjistěte si odliv a příliv.


Myslím, že toto místo je krásné v jakémkoliv ročním období, takže to si musíte zvolit vy. Ačkoliv jsme šli v létě, kdy je sezóna, lidí jsme potkali celkem málo. Hlavně si to užijte po svém.



43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page