top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Proč jsme si nechtěli prodloužit vízum v Kanadě

POZOR‼ Pokud milujete Kanadu a nedáte na ni dopustit, toto si nečtěte jinak mě zakousnete 😄





Teď tady asi vyvrátím většinu článků co jste o Kanadě četli. Všechny ty nadpisy, jak je Kanada nejlepší zemí pro život.

Kanada není pro každého. Je spoustu důvodů proč tam žít, ale je také plno důvodů proč ne. Pro nás Kanada neobstála jako země pro život nebo země, kde bychom chtěli zůstávat déle. Toto soudím pouze z provincií Britské Kolumbie a Alberty. Možná by bylo vše jinak, kdybychom nezačali ve Vancouveru. Kdoví.

Podle mě hodně záleží na příběhu každého jednotlivce a podle toho pak soudí jestli je daná zem pro něj více pozitivní nebo negativní. Co zažil před tím, co od Kanady čekal nebo i co se doslechl. Samozřejmě zde také platí: ,,Jaké si to uděláš, takové to máš." Ať jsme se snažili sebevíc udělat si to hezké a i když máme krásné zážitky, Kanada nás prostě za srdce nevzala a po roce jsme jí opustili. Tím netvrdím, že jsme tam byli jen nešťastný, to rozhodně ne.

Žili jsme v různých zemí a pro nás byli daleko lepší než Kanada. Tak, jak moc mám ráda Norsko, Zéland nebo Irsko, stejně tak má někdo rád Kanadu. Sto lidí sto chutí.

Každopádně od Kanady nikoho neodrazuji, odnesli jsme si i pěkné zážitky.


Sepsala jsem to co se NÁM v zemi javorového sirupu nelíbí a proč jsme si tedy neprodloužili víza.

Mimochodem občas budu porovnávat i s jinou destinaci tak se nezlobte 😃


Takže ty nevýhody z našeho pohledu:


Vysoké životní náklady

O Kanadě se říká, že její kvalita života je vysoká. Jenže to také vyžaduje vysoké náklady.

To, že je někde draho můžete slyšet dost často, ale tam je to extrém. Obzvlášť velká města, jako je Vancouver. Ačkoliv se to člověk dozvídá před odjezdem, nikdy se nedá připravit na realitu, kdy prvně jde do obchodu a nebo zařizuje vše potřebné do začátku. Každý začátek něco stojí, jenže tam opravdu dost.

A to porovnávám s Norskem, o kterém se tvrdí, jak je to jedna z nejdražších zemí. Když si spočítáte náklady na nájem, jídlo, pojištění auta, paušál (tarif nejdražší co jsem kdy viděla), moc vám z výplaty nezbyde. Lidé budou říkat, že přece si tam také vyděláš víc než v ČR. To sice ano, ale zde jsem pocítila ten špatný balanc výdělek vs. útrata. My měli štěstí, že jsme byli 4 měsíce v autě, protože tím nám alespoň něco začalo na účtu naskakovat.


Výplaty

Člověk si tam vydělá dobře. Pokud však jedete čistě za výdělkem, počítejte s tím že jsou země, kde se vydělává daleko líp a peníze se šetří rychleji. Než začne něco na tom účtu naskakovat může to trvat i tři měsíce, zvlášť když platíte drahý nájem. Výplaty jsou jednou za dva týdny což je supr, ale další nevýhodou je, že někteří zaměstnavatelé vám ji dají šekem. Pro nově příchozí to může trvat další týden po naskenování šeku, než výplata přijde na účet.

Minimální mzda je nějakých $15CAD (liší se od provincie) což je v ČR 252kč na hodinu, ale to je třeba jen polovina co si člověk viděla v Severských zemích. Takže ano, člověk si tam vydělá dobře. Jen záleží na tom, kde makal předtím. Samozřejmě ne každý má minimální mzdu, ani my ne. O to víc překvapující je, že jinde je minimální mzda větší než zde zlatý střed.

Sečteno, podtrženo: Kanada není nejlepší destinací na výdělek. Leťte tam s cílem poznat krásnou destinaci.


Papírování

Kdo jste dělal working holiday víza, víte o čem mluvím. To už je takové malé nastínění, jak to v Kanadě vypadá. Uznávám, že SIN number bylo lážo plážo, to se o zbytku říct nedá. V bance jsme seděli hodinu, skoro sem se divila, že se mě nezeptali na číslo bot. Zapsání se do fitka taky, nemluvě o koupení obyčejné sim karty. Na všechno tu jsou složité procesy a papírování, které se sice dá zvládnout, ale je to otrava. Kvůli sezónnímu skipasu musíte podstupovat mraky kroků než ho vůbec dostanete. Nedej bože, když si jdete do půjčovny půjčit na den kolo.


Restrikce, nařízení, uzavírky

Ve Vancouveru jsou na každém rohu kamery, všude vidíte nesmyslné zákazy. Třeba jedna vtipná cedule, kde vám radí, jak vykonat potřebu v lese. Zákaz jít k jezeru v zimě bez sněžnic, jen aby si mohli za něco účtovat a přitom tam je pár mm sněhu. Zákaz do Canadian tire s batohem- asi vypadáte, že narvete kufr s nářadím do batohu. Zákaz židlí na pláž atd. Každý nový místo nám poskytlo i nový druh zákazu a restrikce. Krom toho jsem měla dost často pocit, že Kanada funguje pouze od června do srpna. Ještě v květnu byly všechny výšlapy v Albertě uzavřené a to i přesto, že nikde už nebyl sníh. Tím uzavřené nemyslím jen nějaké upozornění, ale velký nápis ,,closed,, a několik závor. Samozřejmě nechybí výhružky s pokutou pokud tyto závory nebo pásky přelezete. Celkově jsme se tu dost často setkávali s tím, že vám zakážou přírodu. Leckdy oprávněně (kvůli bezpečí), ale často úplně nesmyslně.


Daně

Nejsou tu připočteny k ceně v obchodech, ani v restauracích a ani služby. Proto se pak u pokladny nedivte, když platíte za něco víc, protože vám tam daň teprve připočtou. Celková daň z prodeje činí neuvěřitelných 12%. S porovnáním z okolních provincií, jsou ve Vancouver hodně vysoké daně.

Daně odečtené z platu jsou progresivní tzn. čím víc vyděláte, tím víc platíte. No a pokud si chcete zažádat o vrácení daní, opět nastává složitý proces, kdy vám o daně musí zažádat pověřená osoba, které samozřejmě za tyto služby musíte platit. Za sedm let, kdy jsme si v různých zemí žádali jen na netu jedním kliknutím, je tohle trochu složitější. To samé když kupujete auto, nezapomeňte ke kupní ceně připočítat daň, která se však neplatí prodávajícímu auta.


•Multikultura a rasismus

Kanada je velice rozmanitá země a to i v multikultuře.

Není to nutně negativem. Máme spoustu kamarádů ze spousty jiných zemí, jiných národností. Mraky krásných vzpomínek s kamarády odkudkoliv. Leckdy jsme i více v kontaktu s někým, koho jsme poznali na cestách. Jenže tady jsem prvně pocítila co to znamená, když multikultura je i nevýhodou. Abych vysvětlila proč. Vím, že je to citlivé téma, ale opravdu to nejde napsat šetrněji aniž bych vypadala, jako rasista nebo xenofob. V práci jsme měli asi deset spolupracovníků a dvě supervisorky z Indie. Pak asi dalších pět lidí z jiných zemí a samozřejmě vedení Kanaďani. Ten nerespekt, kdy vaše supervisorka na meetingu mluví pouze panjabi jazykem, je podle mě prostě diskriminace. Zvlášť pokud mluví o věcech co by měli vědět všichni, bez ohledu na národnost. Jsme přece jeden tým. Krom toho šikana v podobě vykrádání vozíků a braní dýšek všem co nejsou z Indie. Podobné to bylo v jiném hotelu ze stran Filipínek, které si nepustili do své bubliny nikoho jiného. Mimo práci jsem to viděla třeba na benzinkách nebo při nabídkách bytů, kdy jiná národnost prostě neměla šanci.

•Kreditky, šeky

Kreditní karty, velký bum v Kanadě a velký zadlužení. Bez ní se tady pomalu ani nevy... Ono čistě jen s kešem jste tu nahraný. Kanada chce mít všechny pod kontrolou-za co utrácejí a kde. Jakmile máte jen hotovost jste v háji v mnoha ohledech. Ještě pořád můžete platit v obchodech atd (ačkoliv na vás koukají, jak puk když máte zapnutý terminál a podáváte jim papírky.) Ale na mnoha místech bohužel. Například parkování, půjčovny, aktivity. No a šeky to je taky jejich libůstka. Nejen, že někteří zaměstnavatelé vyplácejí výplatu šekem, ale třeba první přeplatek daní dostanete na adresu šekem. Jak už jsem zmiňovala- pokud nejde o goverment šek, tak si na načtení peněz počkáte až pět dní.



•Nedostatek bydleni a omezování

Toto téma se řeší snad denně na facebooku i mimo něj. Mraky lidí hledá bydleni, ale nikdo nenabízí. Když už někdo jednou za sto let nabídne bydlení, je během par minut pryč. Na byty jsou čekací listy, na shary a domy nemožné požadavky. Samozřejmě ceny k 🤮 Příklad: maličký plesnivý sublet za $1800 za měsíc plus energie, plus internet, pračky a další věci. Toto za družstevní byt v ČR dáte skoro za rok. Nikdy jsme neplatili za nájem tak strašně moc. Měli jsme štěstí, že ve Whistleru jsme platili pouhých $650 v hotelu se vším všudy, protože si absolutně neumím představit, jak se s tímhle dá našetřit. Plus nesmyslné požadavky, které po vás při hledání bydlení chtějí: pracovní smlouvu, upsat se minimálně na rok, depozit a dva nájmy dopředu, pojištění podnájemníka, výpis z kreditky atd.


•Povinná dýška

Tím povinná nemyslím, že je máte nařízená. Bohužel se tu takto tvoří názor na hosty. Minimální slušné dýško v restauraci je 15%. Dokonce na spoustě účtenkách máte rozpis, kolik máte dát dýško. Nevadí mi dát odměnu z dobrou obsluhu a dobré jídlo. Vadí mi, že když dáte třeba 5 CAD dýško, je to pro ně výsměch a místo díku ukážou kyselý obličej. Jednou se nám dokonce stalo, že číšnice řekla: ,,tak málo?" A nejde jen o restaurace. Jde o skoro každé místo, kde si platíte nějakou službu. Pokaždé když platíte kartou na vás vyskočí, jakou částku nebo procento chcete dát dýško. Někdy tam je kolonka, že to můžete přeskočit, ale někdy musíte napsat 0 a cítit se, jak škrt. Obsluha se k vám chová mile jen do doby, než dostane dýško. Pak když zjistí, že nic jen málo, tak se na vás už přestane usmívat.

Abych to zakončila hezky tak zde výhody z našeho pohledu:


Příroda

Každá země má své přírodní bohatství. V Kanadě to jsou majestátný hory a krásná jezera.


Rychlé sin

Na to, jak je v Kanadě vše složité, bylo SIN number kupodivu snadné a rychlé. Vyplnili jsme základní údaje a do 15 minut jsme obdrželi číslo, díky němu můžete pracovat.


Věci z druhé ruky

Nejen, že tam najdete plno hrabáků a vetešnicví (tzv.Thrift store), ale lidé tam nechávají před domy nábytek i elektroniku s nápisem ,,free." Krom toho existuje nespočet fb stránek, kde lidé dávají věci zdarma. Kupodivu tam člověk utratí míň než v ČR, kde se prodávají i použité věci za draho. Spoustu lidí v Kanadě má peněz dost a tak jim nevadí dát kávovar zdarma, když mají doma další tři.


Spousta práce

Jak je tam nedostatek bydlení, tak naopak práce je tam víc než dost. Pokud člověk není vybíravý, najde práce během dne. Pokud vám jedna nestačí, není problém najít druhou. Jediný co stačí, je vytisknout si životopisy a projít se městem. Skoro každá druhá restaurace má na dveřích nápis: ,,now hiring." Pro šikovné chlapy je tam také práce víc než dost. Horší to je pro ty, kteří jedou za práci ve svém oboru a myslí si, že najdou vysokou pozici, kterou dělali v ČR.


Vancouver mhd

Zatím jsem moc nepochopila proč si plno lidí stěžuje na hromadnou dopravu ve Vancouveru. Podle mě je hrozně jednoduché dostat se z jednoho konce na druhý i bez auta. Díky compass kartě můžete jezdit celkem levně a napojovat všechny možné druhy hromadné dopravy.


Dobrý a cenově dostupný auta

Auto, které by jste v ČR koupili za 300 tisíc, tam koupíte za 100. K tomu není nutná technická což může být někdy na škodu, ale zase si můžete dovolit dát si na auto cokoliv chcete.


Tímto článkem nikoho od Kanady neodrazuji. Jen nastiňuji co tam pro nás nebylo úplně supr. Chápu pokud to bude pro někoho první destinace, tak se do ní zamiluje a nedá na ní dopustit. To je v pořádku. Každý jsme jiný.

230 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page