top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

San Francisco

San Francisco jsme navštívili 24.3. - 28.3.

Jelikož tam bydlí už spoustu let můj bratranec s manželkou, tak nás na tyto čtyři dny ubytovali u sebe. Bylo to boží, protože jsme měli auto v jejich garáži a SF je vykrádáním aut pověstné. Krom toho nám udělali soukromé průvodce a ukázali nám kromě známých míst i ty méně známá.




San Francisco je jedním z nejhezčích měst USA. Většinu míst můžete projít pěšky, ale díky kopcovitému terénu to může být značně náročné.

Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsme se jedno odpoledne ztratili a ušli deset km, abychom našli naše působiště.


Připravila jsem pro vás přehled toho co byste určitě neměli při své návštěvě vynechat. Doporučuji návštěvu na více dní, ale určitě budete spokojení i za jeden den.


Všeobecné info

Přejezd Golden Gate bridge směrem do města je zpoplatněný za 6 dolarů. Veškerá platba je elektronická,hotovostní už neprovozují. Zde máte odkaz na čtyři možné způsoby, jak zaplatit přejezd.


Velice dobře zvažte parkovné. Jak jsem zmínila, SF je známé vykrádáním. Všude můžete vidět varovné cedule. Zloději jsou schopni během pár minut vymlátit několik oken aut. My jsme měli štěstí na garáž u bratrance, ale podle průzkumu si lidi chválí podzemní parkoviště na náměstí Civic Center. Parkovné je kolem 12 dolarů. Přesnou částku najdete na informační tabuli před vjezdem.


Pokud se chystáte zdržet v více dní a chcete využívat hromadnou dopravu, tak si můžete zakoupit turistické jízdenky na 1, 3 a 7 dní. Lze je koupit na zastávkách.


Počasí je zde nevyzpytatelné. Chladný vítr a mlhy můžou přijít v lednu stejně jako v červenci. Je tedy těžké říct, kdy je vhodné období na návštěvu. Měli jsme v březnu sice chladno a jeden den silný vítr, ale doprovázeno sluncem


Co podniknout a vidět v San Franciscu






Projížďka historickou tramvají

Určitě si pamatujete z některých filmů natáčených v SF jejich krásné, lanové tramvaje.

Můžete s nimi projet na třech linkách o celkové délce 25 kilometrů kolejí. Historická tramvaj jezdí denně od 6:30 do 0:30 hod.

Když se nechcete projet, můžete si ji alespoň vyfotit až pojede kolem vás. Rozesmějete plno turistů z Asie.




Návštěva čínské čtvrti

Branou můžete vstoupit do čtvrti Chinatown, který tvoří čtyři ulice mezi Grant Avenue a Stockton Street. Bránu najdete na křižovatce ulic Grant Avenue a Bush Street.

V této čtvrti můžete koupit suvenýry, starožitnosti, takové ty klasické čínské cetky. Je to spíš takový bodík jen pokud máte cestu kolem, jinak z toho žádný nádech San Franciska nepocítíte. Jelikož jsme bydleli kousek od čtvrti, šli jsme se tam mrknout.


GOLDEN GATE BRIDGE

Záleží z jaké strany pojedete, ale pro nás to byl první pohled na tohle krásné město. Jde o nejznámější most. Člověk si řekne, že jde pouze o most, ale když tam stojíte a vybavý se vám všechny ty filmy, je to neuvěřitelný.

Most je dlouhý 2,7 km, rozpětí pilířů 1280 m a silnice se svými šesti jízdními pruhy a chodníkem vede ve výšce 67 metrů nad mořem.

Most můžete přejít pěšky pouze po východním chodníku.

Nejlépe je vidět z Golden gate view point, Fort point national historic site a nebo z pláže Golden gate beach. Těch míst je tam spoustu.



LOMBARD STREET – nejklikatější ulice světa

Tuto nejklikatější ulici si můžete sejít pěšky po schodech nebo ji projet autem a vychutnat si celkem osm zatáček. V tomto případě musíte přijít nebo přijet autem z ulice Hyde Street. Celá silnice je růžová. My jsme si šli pěšky a sledovali auta, jak jedou všechny zatáčky hodně pomaličku a opatrně.


Pláže

Sice je SF známé pro své krásné město, ale najdete tu i spoustu pláží z kterých je krásný výhled na Golden gate bridge.

Například Baker beach, China beach, Ocean beach a Golden gate beach. Nezapomenu, jak jsme omilem vlezli na nuda pláž.






PIER 39

Jinak známá, jako Čtvrť Fisherman’s Wharf, která se nachází u pobřeží Sanfranciského zálivu. Je tam spousta věcí co dělat. Kromě procházky po celém přístavu je zde k vidění desítky lachtanů vyhřívajících se na plovoucích platformách. Dál několik pouťových atrakcí, pouličních umělců a mraky suvenýrů. Pekárna Boudin, kde můžete vidět ve výloze, jak dělají medvídky a další pekařské postavičky. Další super věc je muzeum starých automatů, kde se neplatí vstup, ale pouze pár centů, když si chcete nějaký automat zahrát. Nezapomeňte ochutnat kraba v jednom z restaurací nebo stánků. Mrkněte i do Bubba Gump obchůdku. U mola 45 můžete vidět zakotvenou ponorku z druhé světové války, můžete si zaplati i prohlídku uvnitř. Opravdu nádherné dopoledne.



Alcatraz

Zde jsme trávili půlku dne. Původně jsem neměla nějaké velké nadšení na nějakou věznici, ale opravdu to stojí za to. Bývalá věznice na ostrově a dnes už Národní park Alcatraz určitě stojí na návštěvu. K vidění je vše na co si vzpomenete (od vězěňských umýváren, přes cely řazené podle vážnosti vězňů až po jídelnu s původním snídaňovým menu.) Kromě toho si tam uděláte hezkou plavbu lodí. Ovšem jsem ráda, že jsme byly mimo sezónu, nášup lidí na lodi byl šílený. Naštěstí ve věznici se všichni nějak rozmístili. Bonusová věc byla sluchátka, v kterých jste se dozvěděli spoustu zajímavostí.



Coit tower

Byl to náš záchytný bod když jsme se ztratili. Alepsoň jsme si to mysleli. Kvůli kopcovitosti SF jsme jí stejně neviděli. Každopádně tato věž je dalším ze symbolů tohoto města.Jedná se o 64 metrů vysoký věžový komplex, který najdete na Telegraph Hill a nabízí nádherné výhledy na město a záliv. Interiér věže zdobí fresky, které připomínají historii San Francisca.


Golden Gate park

Na tenhle park jsme narazili úplnou náhodou při našich toulkách. Byla to skvělá náhoda. Narazili jsme tam na plac, kde lidé tančili s kolečkovýma bruslema na nohách. Krom jiného se v parku nachází botanická zahrada, japonská zahrada, muzea, jezera a mnoho dalších zajímavých míst.


Palace of Fine Arts

Jedná se o historickou stavbu, která sloužila jako výstavní centrum na Světové výstavě v roce 1915. Dnes zde můžete vidět výstavy, koncerty a divadelní představení. Na první pohled vás zaujme ta nálada, která z místa vyzařuje-klid a relax. Ideální na piknik. Mě osobně se líbili i maličké vozičky, kdy prodavači nabízeli párky v rohlíku.




Je spoustu dalších míst, které v SF můžete navštívit, jako třeba Zoo nebo akvárium, ale pro nás jsou tyhle běžné aktivity spíš na jiná místa.

Určitě se ještě doporučuje vidět Painted ladies (řada viktoriánských domů různých barev a detailů.) Tyto domy jsme měli na opačné straně a krom toho je San Francisco plné zajímavých domů. Stačí se jen procházet a jen žasnete nad tím, jak je tam každý dům jiný i stylově.


San Francisco jsme si opravdu užili a dost vděčíme mému bratranci a jeho ženě. Díky nim to bylo také úplně jiné. Měli jsme každý den bezvadné jídlo, program, výhled na noční SF ze střechy a bezvadný pokec s někým, kdo také cestuje.


Počasí nám celkem vyšlo a myslím, že jsme si program dostatečně nabouchali a viděli vše co se dalo. Díky tomu, že jsme se ztratili jsme viděli a navštívili neplánovaná místa a to je to co mám na cestování ráda. I přes všechny plány, nidky nevíte co zažijete.



 

33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page