top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

15 supr míst USA, kde zdarma spát v autě

Z 65 dní našeho road tripu po západní Americe a kousku Kanady, jsme spali na 56 místech zdarma.

O 15 z nich se s vámi podělíme a budeme rádi když si je užijete, jako my. No a samozřejmě nemusím zmiňovat- zanech místo tak, jak si ho našel nebo i lepší.

.


Pár všeobecných informací

  • Jeli jsme mimo sezónu a nepotkávali jsme moc aut na těchto místech. Převážně jsme všude spali samotní.

  • Většina míst co jsme si našli bylo přes aplikaci iOverlander, přes letecký náhled google map nebo jsme prostě někam zajeli mimo cesty (do lesa, prašné cesty, kolem jezer či řek atd.)

  • Občas šlo o běžná odpočívadla nebo když nebylo zbytí tak i u Walmartu. Převážně jsme si našli odlehlá místa, kde jsme měli soukromí a klid.

  • Když jsme měli problém najít místo na spaní, zachránil nás Walmart, který je v každém větším městě. Ovšem dávejte si pozor jestli u něj není výslovný zákaz.

  • Samozřejmě úplný zákaz je spát v národním parku, naopak v národním lese můžete.

  • Každý stát i každé město USA má pro spaní v autě určitý pravidla. Pokud se neřídíte apkou, najděte si na googlu, jak se na tuto činnost město tváří.

  • Všeobecné rady o hygieně najdete v mém starším článku.

  • Nejtěžší najít klidná místa na spaní byla Kalifornie a naopak nejjednodušší Arizona, Nevada a Utah.

  • Necítili jsme se nebezpečně ačkoliv se to může zdát na některých místech zvláštní. Pouze jednou jsme měli strach když jsme nocovali nedaleko Venice beach v LA a kousek od nás byla menší přestřelka. Naštěstí naše auto nevypadá, že by v něm někdo spal.

  • Vždy se řiďte pocity a pokud se vám to tam nějakým způsobem nezdá nebo cesta je příliš riskantní, tak si najděte jiné místo.

  • Místa, která vám zde píšu nejsou našich top. Jsou to místa specifická třeba tím, že v okolí bylo těžké něco najít a proto vám to usnadní hledání. Také jsem se snažila napsat z více států, jinak bych vám tu vypsala jen top Arizona. Ale najít si to svoje místečko je přece to co je na tom tak super.

TEĎ TĚCH SLÍBENÝCH 15


1. Samish bay, View Point Bow, Washington

Toto bylo úplně první místo, kde jsme v USA spali. Je to asi 40 minut vzdálené od hranic s Kanadou. Jedná se o větší viewpoint vedle vedlejší silnice. V noci nejezdili skoro žádná auta a přes den občas někdo zaparkuje, aby se pokochal. Na spaní se tam vejde cca 6 aut, spali tam dokonce se střešním stanem. Není úplně vhodné pro karavany. Žádné wc, slabší signál a naprosto nádherný výhled. Boží západ slunce. Bonusem bylo kamenné sezení na ranní snídani.

Místo najdete snadno, stačí do googlu napsat View Point Bow.



2.Arch rock viewpoint, Oregon

Supr místo na spaní před hranicemi do Kalifornie. Výhled na útesy a průzračně modrou vodu. Plusem je wc a piknikové stoly. Za nás nebyl žádný nápis se zákazem spaní v autě, pouze zákaz spaní ve stanu. Pokud budete chtít spát s krásným výhledem, počítejte že budete trochu z kopce. Jde o běžné parkoviště, takže betonový terén. Signál slabí.

S námi tu ještě nocoval manželský pár(dvě ženy.) Jedna z nich nám vyprávěla o svém plánu jít Pacifickou hřebenovku a ukazovala nám své ultra lehké vybavení.

N 42°12'17.94", W 124°22'27.90"







3.Avenue of giants, Kalifornie

Když na mapách najdete Bolling Grove parking area, najdete i za mostem místo, kde jsme nocovali. Neuvěřitelné spát v obležení gigantických stromů a tma v noci by se dala opravdu krájet. Opět žádný signál ani wc, ale mraky bezva výšlapů či procházek. Taky studená řeka na smočení. Nemusím zmiňovat, že zde opravdu táborák vynechte. Radši nasávejte energii velkých stromů.



4. Red rock spring, Kalifornie

Nedaleko San Franciska se nachází toto místo, kam si lidé jezdí do studánky pro lahodnou vodu. Věří, že studánka je léčivá a za vodu jí tam nechávají dary a odměnu. Jedná se o větší odpočívadlo. Toto místo vám radím, protože v okolí není moc míst, kam složit hlavu a protože je hned na protější straně silnice hezký výšlap. Západ slunce je zde také krásný. Měli jsme tu celkem silný vítr, ale noc byla klidná. Před západem slunce čekejte plno lidí co si zde nabírají vodu i do několika galónů. Samozřejmě pitná voda je velkou výhodou.

N 37°53'22.14", W 122°37'47.50"


5.Sunset point, Malibu, Kalifornie

Tato krásná vyhlídka je asi 45 minut od Los Angeles. Terén je písčitý a místy nerovný. A budu se opakovat, ale západ slunce je tam úžasný. Krom toho vidíte spoustu domů od boháčů. Na jaře jsou kopce porostlé květinami. Jedná se o vyhlídku vedle vedlejší silnice, ale aut tu moc nejezdí.

Pokud plánujete navštívit LA na více dní, nechcete utrácet za bydlení a zároveň nebýt v centru, tak těch 45 minut se dá ujet na to, aby jste měli klidnou noc.

N 34°2'38.16", W 118°52'43.74"



6.Parkoviště Palm Springs, Kalifornie

Toto parkoviště se nachází v centru Palm Springs. Můžete zde parkovat 24 hodin zdarma. Není to žádné skryté místo v přírodě, ale výhodou je, že si můžete v centru zaparkovat a pak si chodit všude v okolí pěšky. Opět bych vynechala karavany. Wc jsou asi 5 minut chůze od parkoviště. Palm Springs je celkově příjemnou změnou po uspěchaném LA a spánek je klidný.

N 33°49'13.50", W 116°32'51.84"


7. Kaibab les, Arizona

Jedny z nejhezčích míst, kde jsme spali. Les se nachází v okolí Grand Canyonu a můžete v něm spát 14 dní. Míst je tam nespočet a snadné je najít. Pozor po deštivých dnech to tam může být zablácené a náročné se tam dostat. Našli jsme si v něm asi 3 různá místa (před návštěvou Grand Canyonu i po jeho návštěvě.) Výhodou je nespočet ohnišť. Není tam wc a signál je dobrý.



8. Forest road podél dálnice 89,Utah

Podél dálnice 89 najdete plno krásných míst, kde přenocovat. Většinou jde o písečné pláně, kde praží slunko. Proto jsme si našli toto místo, kde je i pár stromů, které dělají stín a taky výhled na pískovcově oranžovou horu. Opět se jedná o místo BLM (lze spát 14 dní) a opět je tam spousta ohnišť. Cesta je celkem hopsavá a plná děr od bahna, proto doporučuji pouze vyšším autům nebo jet opravdu pomalu.

Po celou dobu jízdy a také na místě se jede po rudém písku.

N 37°3'58.26", W 112°15'1.02"



9. Pads outside Death Valley, Kalifornie

Podle vzhledu se jedná o bývalý kemp, jelikož všude jsou betonové plácky na parkování s vlastním ohništěm. Místo se nachází před národním parkem Death Valley. Jsou tam nádherně vidět hvězdy, takže jsme celou noc leželi na dece a sledovali noční oblohu.

N 36°20'16.74", W 116°35'58.62"


10. Alabama hills, Kalifornie

Za nás bylo toto místo povolené na spaní v autě už jen na vyznačených místech. Podle informační cedule se blíží doba, kdy bude půda soukromá a bude potřeba povolení. Snad to ještě není uděláno takto a užijete si toto místo na spaní, jako my. Komu se poštěstí spát na místě, kde se natáčel Iron man neo třeba Gladiátor? Nemusim zmiňovat výhled z ložnice na pohoší Sierra Nevada. Pokud pojedete opatrně,zvládnete to i s dodávkou a Karavanem. Místa jsou i mimo sezónu rychle zabraná a povolených jich není moc, takže přijeďte klidně už brzo ráno. O zábavu tam máte postaráno přes celý den.

Poznali jsme zde starší cestovatelský pár co cestuje v dodávce. Nechali nám dokonce na kapotě nějaké jídlo, že toho mají moc.



11. River Keysville, Kalifornie

Až k neuvěření, že takové místo má povolení na spaní zdarma. Dokonce 14 dní. Vypadá to tam, jako zelený park s divokou řekou. K dispozici je wc i ohniště. Plno karavanů i aut parkuje podél řeky, ale dá se v klidu zaparkovat kdekoliv na trávě.

N 35°38'10.86", W 118°29'12.54"

12.Pyramid lake, Nevada

Toto místečko jsme si našli v jednu ráno, kdy jsme odjížděli z nočního života v Renu. V té tmě jsme neviděli, kde parkujeme. Nakonec tam nejelo za celou dobu ani jedno auto, takže nocovat můžete kdekoliv podél prašné off road cesty kousek od jezera. Žádné wc ani signál.

N 39°54'51.18", W 119°32'31.08"



13.Owyhee lake road, Oregon

Kousek od hranic k Idaho se nachází toto supr místo s přírodním horkým pramenem. Pokud nebudete mít smůlu, jako my a řeka se vám nesmísí, tak si užijete krásnou horkou koupel před spaním. Místa tam je spousta a kousek i suchý wc. Dávejte pozor, některá místa jsou pouze pro denní parkování.

N 43°43'15.06", W 117°11'47.28"




14.Gardiner off

Zde jsme spali po návštěvě Yellowstonu. Jede se sem dlouhou gravelkou a posledních pár metrů po špičatých kamenech. Ráno jsme zjistili, že se asi jedná o medvědí brloch, protože všude kolem nás byly kosti a kůže jelenů. Až na toto zjištění byl výhled úžasný. Místo je odlehlé a po návštěvě národního parku je to jedno z těch nejbližších co jsme si našli. Terén je obtížnější a karavan bych tam vůbec neriskovala. Cesta vede z města Gardiner do kopce k vyhlídkám. Souřadnice z bezpečných důvodů poradím jen do zpráv :D


15. Canyon ferry

Hned vedle placeného kempu se nachází velká pláň vedle jezera, kde se dá spát zdarma. Nespleťte si, kde je to placené a kde není. Mimo sezónu to je asi jedno, ale v sezóně jezdí hlídač. Prostá rada zní- čím dál od wc, tím víc to je zdarma :D Na protější straně máte dokonce možnost horké placené sprchy. Koncem dubna se nám tam hemžilo pár komárů, v létě to musí být masakr, takže v létě bych to asi úplně nedoporučovala. Místo je u jezera s hladkými oblásky, několik piknikových stolů a ohnišť. Zkontrolujte si před odjezdem, jestli vám do motoru nevlezla nějaká ta myška. Díky vysoké trávě jich tam je dost.

N 46°32'46.68", W 111°34'18.36"



Tak to bylo pár míst, kde jsme spali. Nedokážu ani spočítat kolik ohnišť jsme vytvořili a kolikrát jsme hledali rovný povrch. Ale jsou to nejlepší zážitky, na které člověk opravdu nezapomene.



269 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page