top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Hygiena v autě

Updated: Jul 2, 2023

Už jste slyšeli,že lidi co žijí v autě jsou nemytá 🐷? Já jsem nedávno četla podobné komentáře na toto téma a padla dokonce slova jako chátra a verbeš. No, NEVĚŘTE všemu co napíše pár lidí co o tom nic neví.

Na téma život v autě se právě pro tyto ,,neználky,, pár článků zaměřujeme a tento tedy bude ohledně hygieny. Na Zélandu jsme neměli sprchu v autě a i přesto jsme byli maximálně 2 dny bez sprchy a to jen, protože v okolí nebyl ani obchod natož, kde si dát sprchu. I tak se našel způsob jak se umýt.

Ve Švédsku i Norsku jsme měli v autě sprchu, ale i tak jsme ji použili jen dvakrát za dva měsíce. Vždy se našla nějaká sprcha a v létě hlavně skoro každý den koupání v nějakém tom jezeře.

V Kanadě a USA to bylo obdobné Zélandu. Opravdu není třeba si vanlife představovat jako auto, které otevřete a vyvalí se smrad a špína.

Je hned několik možností, jak se udržovat čistí ⬇️ 🧖‍♀️Placený kemp Nejjednodušší, ale finančně nejnáročnější varianta. V placeném kempu je z velké většiny vše. Horká sprcha, zásuvky na spotřebiče, prádelny atd. Pokud nepracujeme tak si dáváme placený kemp jednou za dva týdny jako zaslouženou odměnu. To vám pak sprcha s dobrým tlakem vody přijde jako vzácnost a ne samozřejmost. Během pracovního období jsme vždy někde, kde je sprcha k mání. V USA jsme měli za 65 dní pouze 2 placené kempy. 🧖‍♀️Sprchy Často během života v autě volíme možnost zaplatit si vstup do bazénu nebo pouze sprchu (pokud nechcete bazén navštívit, stačí někde platit pouze sprchu) a plaváky jsou v každém velkém městě. Další možnost je spojit příjemné s užitečným a navštívit posilovnu, v které je vždy místo, kde se můžete umýt. Další celkem častou možností je benzínka- už jen pro kamioňáky je tato možnost vytvořena, na větších pumpách jsou- opět se stačí zeptat. Na jedné pumpě nám dokonce dali ručníky a mýdla. Komu nevadí v létě trochu studené vody najdete u spoustě plážích studenou sprchu zdarma. Občas na aplikaci park4night, iOverlander nebo campermate (NZ apka) najdete i jiná místa, třeba jednou jsme se sprchovali v surfařském obchodě nebo dokonce jí mají na autobusových zastávkách, u restaurací nebo prádelen s možností koupit si šampóny.

No a ve Skandinávii jsme začali používat nově udělanou sprchu v našem autě. Jednoduché čerpadlo a zahradní hadice- voda sice není teplá, ale účel splní.



🧖‍♀️Wc 80% z veřejných záchodů je splachovací a pokud je v okolí nějaký suchý, není to jako kadibudka někde na chatě-plná 💩 Převážně jsou každodenně čištěné, minimálně alespoň udržované ,,nesmradlavé.,, Občas narazíte na wc, které má poloviční sedátko (do písmene ,,u,,) což není nejpohodlnější. Každopádně mít svůj toaletní papír není na škodu, někdy tam není a nebo dávají něco co připomíná spíš ubrousek od zmrzliny. Na Zélandu jsme si vozili wc svůj, ale nikdy jsme ho nepoužili.

Na dalších cestách už nám postačila jen skládací lopatka, když příjde opravdu akutka.



🧖‍♀️Čištění zubu

Každý ráno i každý večer čištění zubů v umyvadle v naší kuchyňce je rituálem. Pokud jsme ve free kempu, kde je wc s umyvadlem, tak volíme tuto možnost-šetříme vodu. No a samozřejmě kdo nemá umyvadlo stačí pet lahve.


🧖‍♀️Holky žehlení a fénování vlasů

Špatná zpráva pro holky co jsou závislé na žehlení a fénování vlasů- pokud nemáte v autě převodník napětí a podobně, žádnou elektrotechniku si tam nezapojíte. Spoustu bazénů má fény na půjčení takže tam možnost je, ale pochybuji, že budete chtít každé ráno kvůli rovným vlasům hledat bazény. Já si dřív žehlila vlasy i dvakrát denně, zapnula jsem žehličku i kvůli ofině a teď? 9 měsíců mám vlasy přírodní a jsem za to ráda, ušetřím spoustu času. Nemluvě o tom, že z malování už mi zůstala jen řasenka a sem tam rtěnka do společnosti. Ovšem uznávám, že převodník se opravdu hodí a to nemyslím pouze na tyto spotřebiče.


🧖‍♀️Další možnost jak se alespoň smočit, jsou termální prameny. V létě jezera, moře i řeky .Zde nepoužívat!! šampón ani mýdlo, které není přímo organické a vhodné k tomuto užívání ve volné přírodě (třeba produkty Dr.Bronners můžete.) Někdo si řekne, že to je samozřejmé, ale divili byste se jak mohou být někteří lidé bezohlední. Někde je také zákaz plavání či celkově koupání, prosím respektujte to.


🧖‍♀️Prádelny a sušičky

Na Zélandu, v Kanadě i USA jsou na každém rohu. Některé dokonce mají prací prášky ke koupení. My vždy máme svůj v malé krabičce plus aviváž. Špinavé prádlo skladujeme v úložném prostoru a to v uzaviratelném, neprodyšném vaku takže pach ponožek se do auta nedostane. Optimální ceny v prádelnách jsou 4$ za velkou pračku a 1$ za každých pět minut sušičky (většinou za 2 lidi stačí 20 minut)- může se lišit. Pereme jednou týdně, někdy jednou za 2 týdny. Kde však veřejné prádelny nejsou využíváme mýdlo Jelen alespoň na přemáchnutí spodního prádla a vozíme si skládací lavůrek.


🧖‍♀Dobrý tip pokud není v okruhu sprcha, prodává se ještě přenosná což je, ale spíš na léto jako krajní nouze. Je to v podstatě černý vak se sprchovou hlavicí, který se ohřeje na slunci.


Nemůžeme se osprchovat, kdy se nám zamane a sprchu musíme hledat, ale takových možnosti co vyzkoušíme a na kolika záchodů si sedneme jen tak doma nezažijeme🚽

Ale vážně, samozřejmě toto je asi jedna z nejvíce těžkých věci na takovém životě, netvrdím že ne. Ovšem řešení tu jsou a to je hlavní.

Takže pokud se bydlení v menším autě bojíte kvůli tomu, nemusíte.

Podotknu, že v Evropě by mohl být problém najít veřejné prádelny. Je dobré být připravený i na možnosti, že vše co jsem tu popsala, někde nebude. Však ono se to ten den/dva nezblázní.




💡Tip na konec - kupte si kosmetickou tašku, aby jste měli vše pohromadě. Z auta vezmete jen tašku, čisté věci a jdete. Já mám od Kathmandu, která má dvě patra, kapsy, přihrádky a oddělovače na zip. Vejde se mi tam vše-od šampónů, přes hřeben, lékárničku až po ručník. A je vyrobená ze zrecyklovaných plastových lahví.







509 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page