top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Úklid domů v Kanadě

První práci v Kanadě jsem měla v North Vancouveru předem domluvenou v úklidovce a poprvé jsme s Ivanem nepracovali spolu.


Úklidovku vedla moc milá češka. Se svým pracovním partnerem měli nasmlouváno cca 80 domů stálých klientů.

Jde o práci, kterou tam dělá mraky českých holek. Nemusí umět anglicky a sehnat práci v úklidovce je ve velkých městech snadné.

Pro mě to bylo do začátku na rozkoukání, každopádně má pracovní vize směřovala jinam což má nadřízená předem věděla.



➡️Délka práce: 1 měsíc

➡️Plat: 19 CAD na hodinu

➡️Pracovní doba: 8:00 (někdy 9)až do doby, kdy je vše uklizeno. Většinou do 16:00.


➡️Náplň práce

Každý ví jak se vysává a drhne záchod. Nebudu vás zatěžovat podrobnostmi uklízečky. Spíš chci poukázat na systém konkrétně této úklidovky.

Pracuje se v týmu tří lidí. V každém domě se mezi sebou střídají pracovní úlohy. Jeden člověk vše vysává a bere smetí. Druhý dělá koupelny a utírá prach v jednom patře. Třetí uklízi kuchyň a prach v druhém patře. Na závěr všichni dohromady vytírají podlahy.


Většinou bylo pět domů za den. Platili se zde i přejezdy což bylo fajn. Platilo se od výjezdu k prvnímu domu až do doby, kdy se uklidil poslední dům (cesta domů se neplatila.) Přestávka většinou byla v autě u nějaké kavárny nebo tam, kde jsme se zrovna pohybovali.

Z 99% šlo o stálou klientelu a většinou bohatší lidi.


Domy obřích rozměrů, častokrát nevyužité prostory a místnosti. Někdy i 5 koupelen a 3 kuchyně. Z velké většiny měli obří šatníky, což jsem obdivovala nejvíc. Některé domy měly také svoje vlastní kina se strojem na popcorn, samozřejmě posilovny, saunu, hernu, bary, vinné koutky a hlavne největší bazény. Nikde nechyběla samostatná prádelna. Skoro všechny domy mají pokobercované schody- žůžo pro toho, kdo vysával. Nemusím zmiňovat značkové parfémy, kabelky a boty od návrhářů, šperky válející se leckdy i po zemi. Jeden dům měl dokonce chytré wc, které se automaticky otevřelo po otevření dveří (občas jsem se lekla .) Nejen že vám wc umylo zadek, ale i ofoukalo, navonělo, namasírovalo, vydesinfikovalo a ohřálo prkénko.  Alespoň podle velkého ovladače vedle něj.




Každý dům jsem si pojmenovala podle nějaké indicie co mi utkvěla v paměti. Pár z nich jsem chtěla ve článku zmínit, tak tady jsou:


•Dům u máslové kočky a kabelek

Tento skromny domek patřil staršímu páru se dvěma kočkami. Paní se živila výrobou/šitím krásných kabelek. Měla jich v pracovně spoustu. Před pointou bych ještě ráda dodala, že v kanadských domácnostech se lidé neobejdou bez máslenky. Každý si kostku másla nechává mimo lednici v přikryté dóze. Avšak v tomto domě byla nádoba vždy odkrytá a kočky si radostně máslo lízali. Kdoví jestli o tom manželé vědí nebo si ráno máslo rozmažou na chleba i s kočičí slinou.

Na fotce jsem zachytila důkaz.






•Dům ve stromech

Jedna z těch opravdu bohatších rodin si může dovolit bydlet v lese a mít v podstatě dům ve stromech s výhledem na řeku proudící pod nimi. Spoustu pokojů bylo prosklených. Do jejich sprcháče by se vešla celá naše koupelna a vanu měli přímo v ložnici. Opravdu netuším co dělali za práci, protože byli pokaždé doma. Manžel moc rád sedával u masivního dřevěného stolu a poučoval nás o spoustě věcech. Na jejich podlahu jsme museli používat speciální mop a na onen dřevěný stůl speciální sprej. Krom toho tam byly pokaždé dělníci, něco tam stavěli a opravovali.

Všude venku měli kamery a upřímně není úplně nejlepší vizitka si fotit jejich domy. No tak na fotce alespoň ta koupelna :D



•Dům muzea

Takhle jsem pojmenovala dům, kde si paní před naší návštěvou vždy uklidila. Měli jsme tam byt hodinu a půl, jenže jsme tam neměli moc co dělat. Pomalu se člověk bál na něco sahnout. Přesně jak v muzeu. Krom toho měla v obýváku vystavené velice drahé drahokamové sošky a to nechcete rozbít.


•Dům pěti koupelen

Tento dům se uklízel každé pondělí. Majitelka měla ještě svojí vlastní uklízečku na každý den. Potom svoji kuchařku, zahradníka, paní na venčení psa a samozřejmě paní na hlídání dětí. Opravdu netuším co celé dny dělala, když na vše měla lidi a proč si vubec pořizuje tohle vše, když se o to sama nestará. Byl to ten největší dům co jsme uklízeli a muselo nás být víc. Krom pěti koupelen tu byly taky 2 kuchyně plus jedna venkovní.


•Chlapské doupě

V tomto domě jsem snad nikdy nepotkala ženskou. Pouze tátu a 2 dospělé syny. Avšak růžová vana nasvědčovala, že tam žena je. Koupelnu těch synů nikdo nechtěl dělat. Neskutečný humus. Ta z nás co uklízela kuchyň si zas ,,užila,, přítomnost tatínka, který měl ve zvyku vždycky během uklízení začít dělat snídani (v 11 dopoledne všichni teprve vstávali.) Byla tedy radost něco uklidit když to hned zas zaprasil.


To a mraky dalších velkých i malých domů. Převážná většina šlo o domy obřích rozměrů, ale párkrát jsme dělali i nějaký byt.

Po této práci jsem alespoň viděla, jak v Kanadě lidi žijí naprosto rozdílně. Neskutečný nedostatek bydlení vs. dva lidi v domě se třemi patry. Je to samozřejmě jejich volba.

Každopádně jsem mířila do Fairmontu už od dob co jsem věděla, že budeme ve Vancouveru. Sen se mi po několika pohovorech a testech splnil a tak jsem v úklidovce skončila.

Jsem ráda, že jsem tam mohla pracovat, mít něco do začátku a hlavně tam poznat svoji kamarádku Soňu.

Fairmont byl o něco náročnější, ale hodně dobře placený a se spoustou benefitů.

O tom zas příště


Ráda bych jsem dala fotky z domů některých lidí, jako třeba ty nádherné šatny, ale každý má rád svoje soukromí a i přesto, že nebudete vědět o které lidi jde, fotky jsem dala jen minimálně ze slušnosti.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page