top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Výprava za glow worms

Věděli jste, že tzv. svítící červíci se vyskytují z celého světa pouze na Novém Zélandu a Austrálii?




Ani my jsme nevynechali jejich zkoumání v jeskyni. Zvolili jsme méně navštěvovanou společnost. Na rodinné farmě, několik desítek km od známých Waitomo jeskyní ,nabízejí soukromé exkurze do jeskyní na jejich pozemcích.

Na rozdíl od turisticky známých Waitomo adventures nebo Black water rafting jsme nešli v žádné skupině a ani po úhledně upravených chodníčcích. Šli jsme pouze my dva + průvodce a to nám umožnilo jít do skulin ,kam se víc lidí ani nevešlo. V den 3.3.2020 jsme se na 3 hodiny v podstatě stali speleologem (člověk zabývající se výzkumem jeskyní) a ujistila jsem se, že opravdu nemám klaustofobií. Člověk se strachem z malých prostorů by to opravdu nezvládl. Kromě toho, že se místy brodíte řekou a z gumáků lijete vodu, se hlavně v některých skulinách plazíte po břiše nebo v kleče. Občas nám průvodce dělal svými zády schůdek, abychom se dostali do vyšších míst. Nechyběl ani úžasný výklad zajímavostí o jeskyni, útvarech a hlavně o glow worms.


Průvodce přesně věděl kudy jít. Sám jeskyně našel a zkoumal už , když byl malý. Jednu část výpravy si nechal na jednom kameni batoh a my byli úplně překvapený, když jsme se k němu nějakým způsobem opět dostali jinou cestou. Ztratit se tam můžete během chvilky i se světlem na helmě. Taky nám ukazoval různé skalní útvary, třeba jedny co vypadali jako misky s kaší.


Jako vybavení jsme dostali helmu se světlem, kterou jsme v opravdu úzkých skulinách celkem dost odírali, takže jsem rada, že jsme ji měli. Jinak by to asi naše hlavičky moc nedali. Dále jsme dostali bavlněné oblečení a gumáky. Dole byla celkem zima, ale když jsme vyšli ven, v oblečení bylo vedro. Veškerou prohlídku jsme mohli dokumentovat focením i natáčením videa, což je další rozdíl oproti ostatním společnostem, které to zakazují. Dokonce nám fotky dělal i průvodce a ty už jsou více použitelné.


Je to opravdu velice přínosné, když vám prohlídku dělá člověk, který v podstatě v těch jeskyních vyrůstal. Nejen, že vám to dodá takový větší pocit bezpečí, ale taky se dozvíte spoustu informací o každém kamínku a každé skulině.

➡️Něco naučného o glow worms Svítící červi jsou larvy dvoukřídlého hmyzu příbuzného komárům. Trvá 9 měsíců než se z larvy vyklube komár nebo (jak se odlišně píše) novozélandská světluška. Často se dají najít v jeskyních, lesích, pod pařezy, případně ve starých tunelech a šachtách po těžbě. Když už najdete místo, kde se nachází, určitě také uvidíte hedvábná vlákna pokrytá kapkami slizu, visící dolů z hnízda. Larvy totiž žijí podobně, jako pavouci a lákají jiný hmyz na svoje světýlka.



Jakmile se oběť přiblíží, zamotá se do nitek a larva kořist kousnutím zabije, následně vysaje tělní tekutiny, anebo sežere kořist celou. Glow worms se živí pakomáry, jepicemi, moly, chrostíky. Lesní druhy dokonce malými kobylkami. Pokud se v kolonii dostanou dva jedinci blízko sebe, není jim cizí ani kanibalismus. Čím jsou hladovější, tím víc svítí. V jeskyni (na místech, kde jich bylo nejvíce) jsme zhasli světla a po pár minutách jsme mohli vidět strop vypadající, jako hvězdná obloha. Viz. hlavní obrázek. Je také těžké je fotoaparátem zachytit, je třeba dlouhá uzávěrka. Kromě této jeskyně jsme také viděli glow worms párkrát v lesích (např. kousek od Mc Larren vodopádů nebo Blue lake Rotorua) Ale ani zdaleka jsme se o nich nedozvěděli tolik informací a neměli to spojené s takovým dobrodružstvím, jako zde. Byl to silný zážitek být několik metrů pod zemí a vidět, co je za světla očím běžně skryté.







27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page