top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Rozpočet road tripu po USA

Nejvíce kladené otázky se vždy motají kolem financí. Hlavně, když člověk cestuje.

Na kolik vás to vyšlo? Bylo to tam drahé? Kolik si tam mám vzít?

Počítala jsem s tím, že tento článek budu psát a proto jsem si poctivě celou cestu zapisovala každý utracený americký dolar.

Na cestě jsme byli 65 dní. Nutno však dodat, že cena je čistě za západ USA. Jakmile jsme přijeli do Kanady (kde jsme cestovali ještě dalších 14 dní) tak už jsem ceník nepsala.


❗Prvně je třeba zmínit, že jsme na západ USA jeli vlastním autem, které jsme kupovali v Kanadě 7 měsíců před cestou. Kupovali jsme ho na běžné fungování, ne kvůli road tripu. Auto jsme měli přestavěné na spaní, takže jsme během cesty neplatili skoro nic za ubytování. Spali jsme na místech zdarma.


❗Druhý důležitý bod je ten, že jsme si s sebou vezli plno jídla (hlavně konzerv, těstovin, luštěnin a pytel rýže) a také hygienické potřeby zdarma z hotelu v kterém jsme před cestou pracovali (papírové ubrousky, mýdla, šampóny, práci prášky, zubní pasty.) Takže to nám také dost ušetřilo.


❗Ohledně jídla se dá levně nakoupit v grocery outlet. Jsou to jídla i o polovinu levnější. Pak samozřejmě Walmart, kde nakoupíte všechno možný.


❗V San Francisku jsme byli ubytování na 4 dny u mého bratrance a jeho ženy, kteří nám poskytli vlastní pokoj i krytou garáž, každý den nám vyvařovali a dělali průvodce. Takže to se da brát, jako další bod k dobru, protože SF je celkem mastné. Hlavně SF je známe vykrádáním aut, takže se ta garáž hodila.


❗Před cestou jsme kupovali Annual American beautifull pass na národní párky za 80 USD. Hodně np má cenu třeba 35USD takže se pass vyplatí a ušetří vám několik desítek dolarů.


❗Nejvíce jsme po celou dobu utratili za benzín. Denně jsme se posouvali celkem dost (nejvíc asi 370 km nejméně 10km.) Nijak jsme nespěchali, ale občas se bylo potřeba posunout. Plus v některých státech máte na pumpách k tankováni kávu zdarma.


❗Ve Vegas jsme si dali na 3 noci hotel, ale vyhráli jsme to zas zpět na matech 😁



Jednotlivé položky⤵️

(Cena za dvě osoby na 52 dní)


•Benzín  1738 USD

Auto nám žere 14 litrů na sto a vždy jsme tankovali 91 (což je nejdražší.) Proto šlo o největší částku za celý trip. Nikdy jsme nejeli na rezervu, takže jsme většinou tankovali 3/4 nádrže.

Pro porovnání přikládám obrázek ceny benzinu podle oktanu v Idaho.



•Parkování  37USD

Platili jsme ve větších městech nebo když už jsme opravdu nenašli parkování zdarma, abychom si nějaké město mohli projít. Nejvíc padlo v Santa Monice, kde jsme parkovali dvakrát na celý den. Někdy se opravdu vyplatí zaplatit hlídané parkování, než se celý den strachovat co se děje s vašim autem. Je supr, že parkování můžete platit hotovostí.


•Ubytování: 2x kemp  57 USD

Placený kemp jsme si vzali pouze 2 krát. Krom nich jsme spali všude zdarma. Mimo sezónu jsou kempy levnější. Za jeden můžete zaplatit ve dvou 20 USD a v sezóně třeba i dvakrát tolik.

Oba kempy jsme si vzali když jsme potřebovali udělat víc věcí naráz (praní, pitná voda, sprcha,..) a zároveň si oddechnout.



•Ubytování: 2x hotely  410 USD (v podstatě pouze 110 USD)

Hotel jsme si vzali v Las Vegas, aby jsme si odpočali a mohli si užívat noční život. Bylo to na 3 noci v centru Strip a cena byla 300 USD za 2 osoby se vším všudy (daň, úklid i parkování, které nejsou psané v ceně na internetu.) Nevěděla jsem jestli tento výdaj počítat, protože jsme peníze vyhrÁli v kasinu zpět, takže jsme za hotel utratili 0$ 🤭

Druhý hotel (nebo spíš lodge) jsme si vzali u Yellowstone na 1 noc, pro 2 osoby se snídaní za 110 USD. Tento hotel jsme si vzali, protože všude bylo tolik sněhu, že cesty do lesů byly zablokované a kempy v této oblasti stále zavřené.


•Potraviny  598 USD

Nakupovali jsme většinou jídlo na oheň a na snídaně. Cca jednou do týdne. Jelikož jsme měli plno jídla s sebou, tak jsme většinou dokupovali ovoce a zeleninu. Maso jsme kupovali jen tehdy, když jsme věděli, že ho v ten den uvaříme.


•Jídlo v restauracích  450 USD

Většinou mořské plody někde v přístavu, ale hlavně v Las Vegas bufety. I ochutnávka bizoního steaku v Yellowstone, který nám dal asi největší částku. Počítám do toho i každou zmrzlinu, kávu nebo snack na benzince když nás chytla mlsná.



•Suvenýry  164 USD 

Převážně magnety a podobné dárky pro rodinu.


•Oblečení  130 USD

Doporučuji obchod Ross dress for less. Značkové věci a od návrhářů za hubičku. Koupila jsem tam úžasné troje šaty na noční život ve Vegas, protože tam je ten obchod supr.


•Placené aktivity  532 USD

Největší položky jsou asi vstup Alcatraz, tour bus L.A., show Las Vegas.

👍Menší typ: neplaťte předražené Antelope canyon, ale najděte na netu alternativu zdarma, ušetřili jsme 120 USD.

Do sekce aktivit počítám například I sprchy, prádelny, karty na mhd, kino, zábavný park Santa Cruz atd.



•Annual beautifull pass  80 USD 
•Esta víza  22 USD
•2 sim karty 90 USD

Takže na kolik nás cely trip vyšel?

Se vším všudy, čistě USA, za dvě osoby, na 52 dnů⤵️
 4218 USD (cca 92044 KČ)

Samy už musíte zvážit jestli to je moc nebo ne.

Podle mě to je za všechny ty zážitky víc než dobré. S porovnáním s cestovní kanceláří, která si účtuje bez letenky za 14 dni cca 100 tisíc KČ za osobu.


Když bych cenu dělila na den, tak to vyšlo za den cca 82 USD.
A na osobu za den 41 USD.

Jenže takto to nejde počítat. Někdy člověk neutratí nic a jindy zas 300 jen to švihne.

Neměli jsme předem nastavený limit kolik chceme celkově utratit. Jen jsme počítali s tím, že se po road tripu nevracíme do žádné práce tak ať máme něco i na další cesty 🙂

Naivně jsme si řekli 20$ denně každý, ale pak nám došlo, že každodenní tankování nám tuhle sumu fakt nedovolí. 😃


V Las Vegas jsme si předem řekli, že se tam rozšoupneme a zaplatíme si nejen hotel, ale taky různý show (jedna třeba 70 USD ) a nevšední aktivity, dobré jídlo a prostě celkově takový komfort. No a taky jsme plno peněz vyhráli 😁

Amerika není nejlevnější, ale když to umíte tak ani nejdražší.

Užijte život. Cestování je nejlepší investice, která vám něco vrátí.

443 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page