top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

NZ hudební fesťák

Na Valentýnský den jsme jeli na tří denní Novozélandský festival ➡️Marlborough sounds ⬅️ Tento festival byl letos novinka- první ročník. Občas to tak vypadalo, že pořadatelé moc nevěděli co a jak, ale to se dá pochopit.


Celkově máme z festivalu dobré vzpomínky ,ale začalo to trochu adrenalinově. Předně nebylo vůbec jasné, kde festival je. Samozřejmě se na události psala lokace, ale skutečnost byla celkem chaotická. Festival byl úplně mimo civilizaci, v neznámém lese a tudíž se opravdu těžko hledal. Na cestě absolutně žádné cedule. Na posledních metrech po silnici jsme odbočili směrem k řece a tam začala nezpevněná cesta. Pořadatelská skupina se na netu o této cestě zmiňovala, jako o 2 km prašné cesty. Proto jsme byli krapet nervózní a překvapení, že ani po 15 km gravelky nikde nic. Jeli jsme asi 36 minut po kamenité, lesní cestě, nikde nic a nikdo. No a bez signálu.


Asi po 25 minutách jsme mysleli, že to vzdáme a otočíme se nějakým způsobem na té úzké cestě, protože jsme opravdu měli za to, že jsme špatně. Když jsme auto zastavili, aby jsme uklidnili sebe i motor, chtěli jsme to otočit alespoň někam, kde je signál a napsat kamarádovi, že to nemůžeme najít. Ačkoliv otočka by taky nebyla kdoví, jak jednoduchá. V tu chvíli kolem nás projela pokreslená dodávka, která skoro křičela, že jede na fesťák. Zastavili a očividně taky nechápali jestli jedou dobře. Alespoň jsme v tom nebyli samotný a tak jsme je následovali. Skutečně za dalších 15 minut jsme byli na místě a viděli první nápis a vlastně i poslední. U vstupu jsme dostali odpadkové pytle a spoustu úsměvů. Kemp byl ve stylu zaparkuj kdekoliv mezi stromy ve vysoké trávě. Jsem překvapená, že náš van vyvázl pouze zaprášený a ne s nějakou tou větvičkou za kolem.


Pro 500 lidi asi 8 wc, ale tak naštěstí je měnili. Občas bylo dobrodružstvím se do nich dostat- neznámo proč spousta včeliček rádo modré záchody. Počasí nám vyšlo a výzdoba festivalu byla nádherná. Když jsme tam přijeli tak bylo vše ještě v procesu. Veškerá sranda se konala na obrovské pláni, kde byly kolem dokola hory s krásným výhledem. Neměli moc dořešené jídlo- jeden veganský stánek a jeden pro masožrouty. Alkohol žádný, to si musel každý dovést sám a voda byla až druhý den. Krom toho byl zákaz skla, takže pouze plechovky. Naštěstí jsme přijeli naším pojízdným domkem i s kuchyní takže nic z toho jsme nemuseli moc řešit- ani jídlo,ani vodu, ani pití a ani kde si ustlat. ✌ Spousta našich ,,sousedů,, si třeba ustlali na trávě. Festival měl 4 stage -relaxační s mraky polštáři na zemi a hudební nástroje, které si každý mohl půjčit a hrát. Poblíž byl stánek se super nápadem- můžete si vzít oblečení, ale musíte přinést něco na výměnu, takže tam bylo snad každou hodinu nové oblečení.


Druhá stage měla kolem dokola gauče a uv malby hub. No a hlavní stage byla nahoře na kopci. Měla pro dj velkou dřevěnou boudu a nad tanečním parketem byla obrovská mandala, také z uv barev. Poslední malá stage byla dole v lese u říčky a k dispozici byla sauna. Z lesa vedla zrovna i cesta do kempu. No a v poslední řadě tam byl menší stánek s kravinkama včetně uv barev, které jsem samozřejmě musela mít, abych nás na hlavní večer vyzdobila( jak můžete vidět na úvodní fotce článku.) Oba večery byli super, jelo se vlastně non stop, ale naštěstí v kempu nebyla hudba slyšet tak jsme se i vyspali. Přes den jsme si u auta kreslili na tělo a začali se k nám připojovat různé skupinky s kytarami a s nimi i hejna much. Někteří dost free hippie. Jakože sprchu podle čichu dlouho neměli a žiletku asi neznají, ale tak na dobrém charakteru to nic nemění.


Nejmenší stage dole v lese

Občas jsme potkávali jim podobné v celém areálu. Takže i sem tam nějaký nahatý chlápek nebo zajímavé ,,kostýmy.,, Alespoň byla sranda to sledovat. Většinu interpretů sem neznala, ale to nám nezabránilo propařit boty až do rána. Když je dobrá nálada je i dobrá párty.

Určitě velký respekt pořadatelům. Ačkoliv to mělo plno nedostatků, byl to přece jen první ročník a moc lidí si asi neumí představit kolik to dá práce. A kdykoliv můžou cokoliv vylepšit na příští rok. My jsme si to užili a věřím, že spoustu dalších lidí také.


Pár dalších NZ hudebních festivalů⤵️ 🔵Rhytm and Alps- 29.12.-31.12. Wanaka 🔵One love- reggae 6.2.-7.2. Tauranga 🔵Bay dreams- 2.1.- 5.1. Nelson 🔵Rhytm and wines- 29.12.- 31.12. Gisborne 🔵Soundsplash 22.-24.1. Raglan 🔵Twisted frequenci 30.12.-3.1. Takaka





65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page