top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Hobitín

Domov Hobitů jsme navštívili 7.5.2019. Byl to další splněny sen. Těšila sem se na něj snad už od dob žádání o víza a předčil moje očekávání.


Naprosto nádherné místo. Veškeré kulisy, příroda vše prostě top. Pokud nejste fanoušky filmu či knížky- nevadí, tady vás to i tak dostane. Možná uslyšíte názory, jak komerční toto místo je. Neříkám, že není. Ale určitě stojí za to najít si na to vlastní názor.

Počasí nám vyšlo a díky tomu, že jsme byli mimo sezónu (podzim) tak to nebylo až tak moc přelidněné a proto se nám povedlo udělat spoustu krásných fotek a nemít nervy z turistů. V sezóně to musí být hlava na hlavě.


Po příjezdu na parkoviště jsme si dali v kavárně horkou čokoládu v krásných papírových hrncích s mapou Kraje a zákusek.

První co nás čekalo, byla cesta autobusem jedoucím přes pozemky ovčí farmy. V něm si poslechnete pár slov od P. Jacksona (samozřejmě jen na obrazovce.) Cesta trvá maximálně 10 minut. Celou prohlídku jdete s průvodcem a je už jen na vás jestli posloucháte jeho zajímavá fakta nebo se snažíte chytit co nejvíc fotek. Pak nadešel krásný okamžik , když jsme přicházeli po úzké cestičce, na které mladý Bilbo křičel slova : "Za dobrodružstvím. ,, V hlavě mi zněla hlavní melodie tohoto místa . Dojdete až k rozcestníku a před vámi se zjeví pohled na celý Hobitín, nejen pro fanoušky filmů pohled k nezaplacení. Ten pohled ohromí každého. Přesně kvůli této chvilce jsem šla za průvodkyní, jak přilepená. Aby ten pohled byl jedinečný.




Procházeli jsme cestičkami kolem hobitích nor, kde můžete vidět různé kulisy. Některé domky se také představují i v podobě řemesel. Takže jsme viděli domek pekaře, rybáře nebo dřevorubce. Místy můžete vidět malinkaté oblečení pověšené na šňůrách nebo úhledně upravené zahrádky s povalujícím se zahrádkářským vybavením. Šlo se kolem Bilbova domku a také kolem jedné hobití nory, která je jediná do které můžete dovnitř. Také procházíte kolem místa, kde Bilbo slavil své narozeniny.



Celá prohlídka trvá asi dvě hodiny a to včetně zakončení návštěvou hostince Zelený drak, kde dostanete korbel piva. Před hostincem můžete vidět obrovský sud, který vezl Gandalf na vozíku. Projdete kolem nástěnky značící inzerci až přes kamenný most u mlynářského domu. V hostinci hraje veselá hudba a na výběr je z několika druhů piv, které nenajdete jinde než zde. V krbu hoří oheň, můžete si půjčit Hobití oblečky a atmosféra už nemůže být lepší.


Rady a tipy ?⬇️


1. Kupte si lístky do předu, nespoléhejte že na místě nějaké budou a když už budete mít štěstí možná nebudou v tu danou hodinu


2. Nejlepší exkurze je ta první v 8 ráno, nikdo totiž nejde před vámi (interval exkurzi je 10- 15 minut) nebo i poslední v 5 večer to zas nejde nikdo za vámi.


3.Pokud chcete hezké fotky bez lidí běžte poslední ve skupině a nebo jděte tak trochu na hulváta kousek před průvodkyní (když vás nevidí.) Ze začátku to moc nepůjde, ale pak když jsou nory rozprostřené tak to jde.


4.Jestli si chcete užít ještě více srandy, nestyďte se obléct hobití kostým. Byla jsem sice jediná kdo ho na sobě měl (viz.foto) a lidé asi čekali nějakou scénku, ale byla sranda. Jinak samozřejmě jsem ho měla na sobě jen asi 20 minut.



5. Hobitín leží na soukromém pozemku uprostřed obrovské ovčí farmy rodiny Alexů a přístup na něj je tedy povolen POUZE organizovaným autobusem. Doporučuji tedy jet nejblíže, jak to jen jde autem a to k tzv. Shire's rest (odpočívadlo v Kraji) kde je vlastně hlavní budova přímo na proti vjezdu na pozemek a odtud jezdí svoz.


6. Navštivte i info centrum ve městě Matamata, které má styl stavby jako v Hobitíně. Město je 20 minut vzdálené.



7. Nenechte se zastrašit kupou turistů, nejste tam kvůli nim.


Zajímavostí ⬇️


Stavba byla zahájena roku 1999


Hobitín má celkem 44 podzemních hobitích domků s kulatými dveřmi.


Bylo potřeba vybudovat k místu přístup. Na tuto práci byla nasazena dokonce armáda. To samozřejmě vzbudilo pozornost, nicméně všechny práce probíhaly v režimu utajení, ale co se v dnešní době utají ?


Po skončení natáčení Pána prstenů byl Hobitín částečně zbourán.V roce 2009 se Peter Jackson s týmem vrátil na místo činu. Hobitín kompletně zrekonstruovali pro natáčení trilogie Hobit. Díky této rekonstrukci se dnes všichni můžeme podívat do této vesničky.


V roce 2012 byla přistavěna část s hostincem Zelený drak, kde nyní prohlídky končí ochutnávkou místního piva,které je v ceně a nikde jinde ho neochutnáte, je dělané výhradně pro Hobitín.


Strom nad Bilbovo domkem má 300 tisíc ručně barvených listů a týden před natáčením je museli opět ručně všechny přebarvit, protože režisér nebyl spokojený. To vše kvůli stromu, který se ve filmu objeví na asi 8 vteřin.




Některé švestky co uvidíte ve filmu jsou vlastně jabloně. Opět menší úprava kvůli filmu. Švestky se na strom pak akorát pověsili, jak na vánoční stromek.


Všechny nory jsou prázdné, interier se točil ve Wellingtonu ve studiu. Krom domku Bilba a Froda, tam se, ale také nedostanete.


Návštěvnost je zhruba 350 000 turistů ročně (máte je doslova v patách)


Pokud chcete zažít nevšední návštěvu Hobitína, můžete se zúčastnit večerní prohlídky s hostinou a jít zpět po hostině s lucernou. Původně jsme chtěli jít tuto prohlídku, ale byla hodně na dlouho do předu vyprodaná.


cena za běžnou prohlídku: 84$

cena za večerní prohlídku: 195$

Více info na oficiálních stránkách

Pokud zvažujete jestli si exkurzy zaplatit nebo ne myslím, že není o čem přemýšlet. Když se nacházíte na severním ostrově Nového Zélandu navštivte Hobitín. Stojí to za to.


22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page