top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Egypt- co vědět před cestou

7 dní v Egyptě nám pomohlo trochu zpomalit po rušném USA road tripu.


Nejsme zrovna lidi, kterým by stačilo se celé dny válet u moře na lehátku, takže jsme jezdili na různé výlety, ale zasloužený odpočinek byl taky.


Jelikož Egypt je nyní oblíbenou destinací Čechů, rozhodla jsem se napsat článek s poznatky a rady k této destinaci.


•Je potřeba pas

Do Egypta si nevystačíte pouze z občankou, ale musíte mít cestovní pas a musí být platný minimálně 6 měsíců od vstupu do Egypta. Pro mě je pas ten nejdůležitější doklad, ale vím že spoustu lidí ho nemá ani zřízený. Buďte proto připravený. Doporučuji s sebou mít i kopii pasu (vytištěnou nebo v mobilu.) Ušetří vám to starosti při případné ztrátě.


•Víza

Do destinací Hurghada či Marsa Alam musíte mít vízum. To lze zakoupit po příletu na letišti nebo si ho sjednat přímo u cestovní kanceláře. Stojí cca 800 kč na osobu.


•Příletová karta

S touto kartou už jsme se setkali několikrát. Dostanete v letadle kartičku na vyplnění a během pasové kontroly ji odevzdáváte. Před odletem dostanete zas odletovou kartu a ta se vyplňuje ještě na letišti (jsou tam i návody v češtině.) Jde o informace, jako je: jméno, příjmení, datum a místo narození, číslo pasu, číslo letu, důvod návštěvy a jméno hotelu.



•Měna

Oficiální měnou je egyptská libra. Místní bankomaty vám tedy vydají peníze této měny. Avšak platit můžete i dolarem a eurem. V podstatě když jsme chtěli platit egyptskou librou byly z toho vykulený, protože jsou zvyklí spíš na dolary. Pokud se rozhodujete mezi eurem a dolarem, doporučuji si s sebou vzít dolary jelikož tam nerozlišují mezi sebou kurzy těchto dvou měn a tím pádem by jste na tom prodělali. Každopádně pokud platíte egyptskou librou, není na škodu si cenu převést na apce (konvertor měn.)


•Smlouvání

Jejich národní sport. Občas to byla sranda si takhle smlouvat, ale když nic nechcete koupit už se na vás mračí. Ale opravdu smlouvání je potřeba. Záměrně nemají nikde napsané ceny. To co oni by měli prodat za 5 dolarů vám nabídnou za 40. Pokud se dostanete ke 20 tak na tom pořád vydělají, ale rozhodně neberte první cenu co vám řeknou. Oni už vědí, že to každý zkusí a je to vcelku zážitek sám o sobě. Uvedené ceny suvenýrů najdete pouze na letišti. Prostě to k Egyptu tak nějak patří.


•Pěti hvězda vede

Moc jsme se ve světě nesetkávali s tím, že by byl tak velký rozdíl mezi 4 nebo 5 hvězdičkovým hotelem. V Egyptě je ten rozdíl opravdu znatelný a pěti hvězdu doporučuji. Už třeba právě kvůli vodě i hygieně, která je tam na jiné úrovni. Co se ve vyspělých zemích zdá jako automatické, v Egyptě leckdy ne. Například na Tenerife jsme měli 3 hvězdu a ta byla stokrát lepší než 4 hvězda v Egyptě (jen tak pro srovnání.)



•Mimo sezónu

My jsme vždy zvyklí jezdit všude mimo sezónu. Tentokrát jsme letěli v sezóně kvůli rodičům. Doporučuji si však vybrat určitě měsíce mimo léto. Nebudete se tolik pařit a nebude na výletech tolik lidí. Určitě i cena bude menší. Hlavně pokud jedete s dětmi, je určitě lepší se vyhnout létu, kdy se tam člověk opravdu peče a moře je, jako polévka.


•Faraonova pomsta

Toto zná asi každý, kdo o dovolené v Egyptě přemýšlí. Takové ty žertovné konverzace, že budete mít v Egyptě srajdu. Jenže tato pomsta je i něco jiného. Jde i o teploty, křeče, nevolnosti a v nejhorších případech skončíte na kapačkách. Každopádně i bez faraona budete mít po pár dnech stolici v jiném stavu než jste zvyklí. Ještě i po dovolený, budete lítat po každém jídle. Alespoň tak jsme to měli my a několik dalších lidí. Takže si nepleťte Faraonovu pomstu s běžným nezvykem vašeho žaludku na místní jídlo, pití, počasí a podobně.


•Nepitná voda

Všechny tyto věci zmíněné nahoře, vznikají kvůli několika faktorům z nichž jeden je nepitná voda z kohoutku. Pít pouze balenou, čistit si zuby balenou a neotvírat pusu ve sprše, nedávat si do nápojů led. Ačkoliv jsme toto všechno dodržovali, nikdy to nebude sto procentní a proto pak na záchod lítáte i tak. Nikdy nevíte jestli ovoce a zelenina byla mytá v balené vodě nebo když se vám při sprchovaní voda dostává v mini množství do kůže, nemluvě o jejich zmrzlině. Každopádně každý hotel dodává (měl by dodávat) denně balenou vodu do pokoje.


•Nepřežírat se

All inclusive láká dávat si kupy jídla a završit to pěti dorty. Nenechte se zvábit, protože i toto vede k nevolnostem, zvlášť když jde o úplně jiné jídlo a množství než jste zvyklí. Já jsem například v tom vedru neměla ani moc hlad, potila jsem se jen v sedě, takže jsem domů přijela o tři kila lehčí. A to se říká, jak na dovolený člověk nakyne.


•Antinal

Pokud se opravdu bojíte těchto žaludečních problémů, lze si koupit prášky antinal (dokonce i v ČR ale doporučuje se přímo v Egyptě) a když vás to chytne hodně, prášek si vzít.


•Wc

Jelikož problémy na wc má spousta hostů, jsou na veřejných záchodech trysky nebo spršky na umytí pozadí, někde i bidety. Takže pokud nenajdete toaletní papír, rozhlédněte se po spršce.


•Bakšiš

Další celkem proslulá věc v těchto zemích. Lidi tam jedou na dýška. Všechno se pak odvíjí úplně jinak. Stačí pár dolarů číšníkovi a obsluhuje vás celou noc. Upozorňuji, že dýška jsou čistě na vaší volbě. My jsme dali při příjezdu a odjezdu našemu uklízečovi, protože v tom vedru tam makal skoro 10 hodin a pokoj vždy nádherně uklizený. Potom jsme dali za odvoz kufrů a při příjezdu na recepci do pasu, aby jsme měli pokoje kousek od sebe nebo na výletech za nějaké extra služby. Kolika takové dýško dělá? To už je na vás. Za úklid pokoje jsme dali dohromady asi 15 dolarů, do pasu 10 a za kufry 5. Ale myslím si, že žádná částka neurazí.

•Brzký západ slunce

Celkem mě překvapilo, že slunce zapadalo už po sedmé večer. Sice teplo bylo pořád, ale tma byla celkem brzo. Východ byl kolem půl 6 ráno. Jediný čas, kdy nebylo vedro jako ve skleníku, bylo někdy ve tři ráno.



•Zaměstnanci jen muži

Nikde neuvidíte Egyptské ženy. Pokojské, číšníci, prodavači, průvodci i na recepci- všechno muži. Alespoň tak to bylo v našem hotelu.

•Bezpečnost, vývoz, dovoz

V turistických zónách je bezpečno. Před každým vjezdem do hotelu je kontrola a mimo hotely se jezdí organizovanými výlety nebo taxi službou. Vyvážet ze země rozhodně nesmíte mušle, korály, zvířata a nezpracované zlato. Dovážet v žádném případě nesmíte alkohol, drogy ,potraviny, pornografii a zbraně. Postihy jsou vysoké. Je také zákaz focení vojenských budov.

•Český jazyk

Oficiální jazyk je arabština a domluvíte se anglicky i česky. Naprosto jsem žasla z plynulé češtiny egyptských delegátů a některých dalších zaměstnanců. Trochu mě chybělo, že si nemůžu pokecat anglicky, ale pro lidi co anglicyk nemluví je to prostě supr. Český jazyk se učí na škole v Káhiře a jeden z našich delegátů nám vyprávěl, jak se učil literaturu a jmenoval spisovatele.


•Výlety

Každý rezort nabízí mraky krásných výletů a zážitků. Každý, kdo byl v Egyptě měl obdobné výlety. Většinou čtyřkolky v poušti, jízda na velbloudu nebo šnorchlování či plavání s delfíny/ želvami i mořskou krávou. Někteří jeli o do krásného města Káhira nebo na sfingy. V našem případě tyto výlety byly moc daleko a 4 hodiny v autobuse by bylo moc. Krom toho v Luxor je prý katakombách snad 50 stupňů. Být v Egyptě a nevidět pyramidy je prý, jako tam nebýt. My jsme tuto dovolenku měli však pojatou jinak a poznávání si necháme zas jinam.



Egypt jsme si užili díky průzračnému Rudému moři, které nabízí úžasné výhledy během šnorchlování nebo potápění a to i pro lidi co neplavou nejlépe. Voda vás doslova nadnáší za krásami korálů, spoustou rybiček všeho druhu, želv, rejnoků a dalších. Na své si přijdou lidé co hledají relax, ale i ti co hledají zážitky.

58 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page