top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Co je dobré vědět před cestou do Keni

Rok 2024 jsme zahájili v krásné Keni.


Je spoustu věcí, které je dobré vědět před cestou a být připravený.


Pár takových věcí jsem vám sepsala:


•Eta

Od 1. ledna 2024 je zrušená vízová povinnost. Místo toho musíte mít eta (elektronická registrace.) Je potřeba zažádat s dostatečným předstihem. Nám to trvalo cca 3 dny než jsme je dostali. Zažádat můžete na https://www.etakenya.go.ke/en.

Platili jsme 35 USD. Lze si koupit i zrychlenou žádost za vyšší poplatek.

Etu budete předkládat na letišti.



•Zásuvky

Zástrčky jsou tříkolíkové, britského typu. Rozhodně je dobré mít s sebou přechodku a nespoléhat na hotel.


•Pas

Samozřejmostí je platný cestovní pas. Popřípadě i vyfocená kopie pasu. Musí být platný minimálně 6 měsíců od vstupu do Keni. Pas budete potřebovat i na některé výlety.


•Doprava

Jezdí se vlevo.

Na motorce nikdo nenosí helmu a sedí se na ní i ve čtyřech lidech.

Lidi tam řídí i bez řidičáku, často jezdí prostředkem, zbržďováky nejsou pořádně označené a samozřejmě přechází přes cestu spoustu zvířat.

Tuk tuk je tam častý. dopravním prostředkem.

Přechody pro chodce nečekejte. Benzín stojí v přepočtu podobně, jako u nás.

V hotelu si klidně objednejte tuk tuk, který vás bude celý den vozit kam chcete, za jednotnou cenu.



•Opalovák, kokosový olej a aloe vera

Slunko spaluje i pod mrakem. Minimálně si vzít 50ku krém a nebo na místě koupit kokosový olej a po opalování aloe vera.

V lednu jsme měli 35°stupňů, ale pocitově se zdálo víc.


•Očkování

Do Keni není povinné žádné očkovaní. Doporučené je na žlutou zimnici, žloutenku A i B, břišní tyfus a samozřejmě tetanus. Je to na vašem uvážení, délce pobytu a oblasti.


•Plastové sáčky

Je zákaz dovozu plastových sáčků a tašek. Je to předpis o ochraně životního prostředí a jeho porušení se trestá vysokou pokutou. Místo toho zvolte látkové nebo papírové. Nejlépe uděláte, když tašku z Lidlu necháte doma a pořídíte si látkové pořadníky.

Jak to udělat na letišti? Já osobně mám průhlednou kosmetickou taštičku, tím se to vyřešilo. V jiném případě lze vše po kontrole z průhledného sáčku vyndat a dát do látkového.



•Co místním dětem

Většinou každého napadne vzít do Afriky nějaké dárky pro děti. Zkuste se vyvarovat sladkostem z ČR. Naše sladkosti jim nemusí dělat dobře na břicho a mohou kazit zuby(oni nemají takové možnosti zajít si k zubaři.) Pokud chcete dát dětem sladké, kupte jim na místě jejich sušenky. Je jich v krabici opravdu hodně a nebude alespoň nikomu líto, že se na něj nedostalo.

Pak samozřejmě potěší školní potřeby, omalovánky, plyšáci nebo oblečení .

Snažte se dárky rozdávat tak, aby to bylo fér vůči všem. Pokud je dětí hodně, tak je lepší si s nimi "jen hrát" než aby se prali o jednu hračku.



Tady na obrázku můžete vidět již zmíněné sušenky Power milk biscuits. V krabici jich je opravdu spoustu. Jsou to malé balíčky po čtyřech sušenkách. Bylo to nejlepší rozhodnutí, kdy máte dostatek pro spoustu dětí.


•Power banka

Na hotelech bývají občasné výpadky elektřiny. Měli jsme štěstí, že se jednalo o výpadek pár minut, ale někdy může být na celý den. Power banka vám zachrání krk v případě, že musíte nabít mobil, kameru atd.


•Fakultativní výlety

Vždy se najde někdo, kdo se cítí bezpečněji s cestovkou nebo neumí anglicky a cítí se jistější s českým průvodcem. My jsme byli překvapeni cenami výletů od cestovky, hlavně safari. Proto jsme koupili veškeré výlety od místních. Je to každého věc, ale chci podotknout, že jsme ušetřili polovinu peněz za stejné (možná i lepší) služby a výletů bylo na výběr mnohem víc.


Zde kontakt na naše dva průvodce:

Carlos (whatsup +254 791 825669)


Onesmus (whatsup +254 710 165172 )


Doporučený keš s sebou

Kolik si tak s sebou vzít?

Pokud máte v plánu platit výlety kartou u cestovky, nepotřebujete moc.

Pokud chcete vše platit hotovostí (protože u místních to jinak nejde) připravte si cca 450 USD. Zaplatíte tím výlety, suvenýry, ovoce, dýška a extra dopravu.

My jsme s sebou měli 320 USD a zbytek vybrali v bankomatu ve Watamu. Samozřejmě záleží na tom kolik chcete mít výletů.

Pokud chcete být pouze na hotelu, tak stačí mít něco málo na suvenýry.



•Dolar, euro nebo šilink?

S sebou si vezměte dolary a zkontrolujte si datum výroby. Místní se na to dívají a někdy vám bankovku pod rok výroby 2007 nevezmou. Každopádně na trzích a dalších místech preferují šilinky, které vám dá bankomat nebo hotelová směnárna. Místní měna je nejlepší varianta.

Eura jsem nikde neviděla, kromě šmelinářu na pláži, kteří je chtěli vyměnit za dolary.


•Pitná voda

Oproti Egyptu to není tak hrozné, ale voda z kohoutku není pitná. To znamená čistit si zuby vodou z lahve a pít pouze balenou. Každopádně nám nevadil led v pití a ani když jsem si nechtěně umyla kartáček pod vodou z kohoutku. Pitná však není.


•Dýška

Kolik se dává dýško?

Samozřejmě podle uvážení, vaší peněženky i spokojenosti. Dýško není povinnost. Uvádí se, že za safari je slušnost 5 USD. Dál jsme dali průvodci, poslíčkům s kufry a pokojové službě.


•Beach boys

Známí tahači na výlety. Sesypou se na vás jako kobylky. Leckdy jsou neodbytní, ale měli jsme pár frází, které je donutili přestat.


Například:

Leave me alone,please.

I dont have money here.

I leaving tomorrow.

I already booked all trips.

Někdy nepomáhá ani ignorování. Bohužel jsme pro ně chodící peněženka. Vždy se snažte být slušní i přesto, že vás štvou- je to přeci jen jejich způsob výdělku.


•Co si zabalit

Zabalte si vzdušné oblečení. Buďte připraveni na horké, vlhké i chladné prostředí.

Minimálně do klimatizovaných autobusů se mikča neztratí.

Na safari neutrální barvy a klobouk (nejlépe s provázkem.) Boty do vody kvůli korálům. Doporučuji vzdušná trička s rukávem na různé výlety, kde praží slunko celý den.

A další základní věci do teplých destinací.


•Doporučuji do lékárničky (to platí na většinu cest)

Léky na bolest, černé uhlí, kapky do nosu i očí, fenistil (ten se opravdu hodil), náplasti, něco na bolení v krku a vaše běžně užívané léky.


•Používané fráze

Pozdrav Jumbo.

Pole pole-pomalu.

Hakuna matata-žádný problém.

Karibu-vítejte

Mzungu- bílá kůže (to uslyšíte hlavně od dětí, získávají si tak pozornost dospělých.)


To je snad vše co potřebujete vědět na svou cestu.

161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page