top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Co jste možná o Zélandu nevěděli

Jiný kraj jiný mrav. A co teprve když se ocitnete na druhé straně zeměkoule, kdy vánoce jsou v létě a v srpnu jezdíte lyžovat.


Sepsala jsem pár postřehů a zajímavostí Zélandu nebo co tu je možná jinak. Pro někoho, kdo tu žije asi žádná novinka, ale třeba vás pár věcí také překvapí


Na Zélandu můžete být kdekoliv, ale nikdy nebudete dál než 128 km od moře.



NZ má 18 200 km pobřeží. Z toho je 80 % vystaveno otevřenému moři.


Při bližším prohlédnutí mapy části Golden bay zjistíte, že úsek je velice podobný ptáku kiwi.


Národní barvou je černá.


Nejsou tu vůbec žádní hadi. Celkově, kromě pavouka Katipo tu není žádné jedovaté zvíře.


Více než komár tu je nenáviděn hmyz nazývaný sandflies. Jsou to mušky, které se vyskytují zejména u vody. Štípnutí svědí mnohem víc než od komára a navíc i několik týdnů.


Nejpočetnějším zvířetem na Zélandu je possum (příbuzný vačici). Zvíře které snad každý Zélanďan nesnáší. Pokud tedy uvidíte na silnici spoustu přejetých zvířat bude to asi on. Je to bohužel škůdce a tak ho takhle berou.


Wellington je nejjižnějším položeným hlavním městem na světě.



Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu je kopec s nejdelším názvem místa na světě, nachází se v Hawkes Bay. A hádám, že jste ten název ani nedočetli celý.


Zéland má nejstrmější ulici na světě Baldwin st. která se nachází ve městě Dunedin.


Na Zélandu žije 7 ovcí na jednoho člověka. Celkem cca 29,5 milionů.


Zde opravdu platí, že v jednom dni můžete zažít 4 roční období. Ráno vám může namrzat sklo auta a odpoledne se budete opalovat na pláži.


Severní ostrov patří do subtropů, je zde v průměru tepleji, ale zároveň i vyšší vlhkost vzduchu. Jižní ostrov je blíže k Antarktidě, a proto je tam přirozeně chladněji, ovšem všude se najdou výjimky. Počasí na Jižním ostrově výrazně ovlivňují také Jižní Alpy.


Jezero Blue Lake, v národním parku Nelson Lakes, má nejčistější vodu na světě. Škoda, že tam bylo tolik sandflies, že jsme museli rychle pryč.



V obchodech vám prodavačky rovnou z pultu balí věci do tašek, pokud tedy nechcete jinak.


První komerční bungee jumping na světě se skákal ze 43 metrů vysokého Kawarau bridge u města Queenstown v roce 1988. Skáče se tam i dnes. Ivan si sice neskočil z tohoto mostu, ale alespoň v této zemi, kde vznikl.


Slunce tu má díky minimálnímu znečištění a velké ozonové díře opravdu sílu. Mazat! Ačkoliv někdy ani to nepomáhá. Spálíte se i když je pod mrakem nebo i v zimě.


Žije zde brouk weta, který je nejtěžším hmyzem na světě. Je těžší než vrabec.


V největším městě Auckland na Severním ostrově žije více lidí než na celém Jižním ostrově. Proto se mi jižák asi líbil víc- méně lidí.


Je první země na světě, která měla volební právo muže i ženy v roce 1893. Taky jde o první zemi, kde všechny nejvyšší pozice v zemi (guvernér, premiér a předseda nejvyššího soudu) zastávaly ženy.


Nový Zéland je celosvětově osmým největším producentem mléka, přičemž asi 2,2% světové produkce. Dobré vědět, že jsme trochu přispěli, když jsme dojili denně 1100 krav.



Národním sportem Nového Zélandu jsou rugby, národní tým se jmenuje All Blacks, kteří před zápasem tančí maorský bojový tanec haku. Rugby Blues vs. Highlanders jsme viděli v srpnu 2020 a byla to opravdu podívaná.


Ta Moko je maorské umění tetování, které tradičně mívali muži na obličeji, stehnech a hýždích. Ženy naopak na bradě a rtech což mělo ukazovat jejich krásu. Proto občas uvidíte ženy s černými rty.


►Co jsme zjistili teprve nedávno bylo, že v některých barech nesmíte tančit s půl litrem v ruce nebo s čepicí na hlavě. To co už víme od Irska je, že kluby i tady zavírají poměrně brzo (ve 2 ráno) některé dokonce od půlnoci neprodávají alkohol.


Na NZ není žádná jaderná elektrárna.


Jediný původní pozemský savec je netopýr, ostatní sem byli zavlečeni.


V některých posilovnách je třeba podepsat smlouva s tím, že pokud chcete přestat cvičit musíte nahlásit 14ti denní výpovědní lhůtu. Ale taky spousty z nich nabízejí zkoušku na týden zdarma.


Ovoce kiwi se původně jmenovalo čínský angrešt. Mimochodem když mluvíte s místním musíte zdůraznit co tím kiwi myslíte. Kiwi -people (místní kiwaci), kiwi- bird (ptak kiwi) nebo kiwi -fruit (ovoce kiwi.)


Hodně často na Zélandu narazíte na tzv. honesty box stánky, kde si můžete koupit třeba vajíčka, ovoce, zeleninu nebo i ořechy. Zaplatíte tak, že vložíte peníze do pokladničky. Žádná obsluha . Obdobně fungují některé low cost kempy pro auta. Už je na vás jak jste poctiví.



Pokud vypadáte mladší než 25 let musíte mít při nákupu alkoholu nebo vstupu do baru či klubu pas-občanka ani řidičák je nezajímá pokud nejste místní. Nemáš pas tak bohužel ani chlast. Dokonce nás bez pasu nepustili do jedné restaurace na jídlo. Takto to bohužel chodí skoro všude ve světě.


Jezdí se vlevo, ale na křižovatkách je přednost zprava. Kromě řízení vlevo, se na levou stranu zamykají i některé dveře.


Kromě klasických značek silniční dopravy uvidíte i podivné, jako třeba že přes cestu mohou chodit kačeny, krávy, pozor tučňáci nebo i lachtani.


Na Zélandu je ročně asi 15 tisíc zemětřesení, většina je naštěstí dost hluboko pod zemí na to, aby byla cítit. Stále ale kolem 150-200 zemětřesení lze cítit, některé více než ostatní. My jsme tu za rok a půl zažili a pocítili dvě.


Nový Zéland se v maorštině nazývá Aotearoa, což znamená země dlouhého bílého oblaku


Spoustu měst mají každou sobotu či neděli místní trhy s produkty od lokálních lidí. Od ovoce a zeleninu, přes dortíky a kávu až po občerstvení.


Novozélandský národ je milovníkem dobré kávy. Hlavní tu je Flat white, kterou údajně vymysleli oni. Je to z jedné třetiny espresso a ze dvou třetin mléko. Když jsem dělala v kavárně bylo to 80% objednávek flat white.



Domy na Zélandu (když nejsou nějak extra moderní nebo nové ) nejsou celkem často izolované, nemají topení a jsou studené. Nemluvě o oddělených kohoutcích u některých umyvadel na studenou a teplou vodu na veřejných prostranství. Holt když chcete vodu akorát máte smůlu- kohoutky jsou od sebe tak daleko, že vodu nesmísíte. A pak si radši nežij v autě.


Na Zélandu se nachází celoročně nejvlhčí místo na světě a to je Milford Sound. Oceníte to až uvidíte, jakou krásu ten déšť dělá.


Není nic nevšedního, že všude máte pitnou vodu, veřejné wc a dokonce grily. V restauracích samozřejmě voda zdarma a dostanete ji automaticky.


Možná by se dalo napsat daleko víc věcí co nám už přijdou automatické i z jiné ciziny (třeba to, že do košíků se nedávají drobné nebo že výplaty jsou týdně) ale pro dnešek je o čem přemýšlet Vy v ČR máte teď ráno tak máte čas o tom přezmýšlet no a my půjdeme za chvilku spát- jen na závěr menší dodatek.


83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page