top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Aktivity Rotorua a okolí

Updated: Sep 7, 2021

Oblast Rotorua je známa díky své geotermální aktivitě, kterou můžete cítit už při vjezdu do města. Jak to napsat šetrně? No smrdí jak vejce.


Všude stoupá ze země pára. Nachází se zde mnoho gejzírů, jezírek bublajícího horkého bahna a termálních pramenů.

Voda v těchto pramenech teče z vulkánu hluboko pod zemí. Má teplotu 33°C až 43°C. Rotorua je také centrem Maorské kultury a můžete tak vidět spoustu místních Maorských obyvatel nejen v Maorských vesnicích, ale třeba jen při nákupu. Většinou budou chodit bosky a nebude možné je přehlédnout.

Začít pracovat v tomto městě jsme se rozhodli kvůli tomu, že nám přišlo (a je) mírumilovné, čisté a není ani velké ani malé, žádný ruch a hlavně v okolí spoustu placených i neplacených aktivit včetně pěších a cyklistických treků.

Ostatně koukněte na záběry z některých míst v našem videu Rotorua .

Než se vám rozepíšu co stojí za návštěvu, určitě je dobré začít už jen info centrem a místní Government zahrady. Oboje je co by kamenem dohodil od centra a nestojí vás to ani dolárek. Plus u info centra je i menší dětské hřiště vhodné i pro dospělé (trampolíny, kajony,..)




CO TŘEBA NAVŠTÍVIT VE MĚSTĚ ROTORUA⬇️


Jednu z Maorských vesnic

My konkrétně navštívili vesnici Te Puia, která má nejznámější gejzír Pohutu (tryská do výšky 30m),můžete zde vidět i v chovné stanici ptáka kiwi, který je kupodivu velice rychlí.Ale hlavně Maorské představení, které samozřejmě zahrnuje známý bojový tanec haka. Jde z toho až husina. Celé představení bylo provázeno hlubokými příběhy a emocemi.




Kerosene creek

Sice není přímo v Rotorua, ale věřím, že stojí za to si tam zajet. Je asi 30 km od města Rotorua. Je to přírodní pramen uprostřed lesa s horkou vodou, je naprosto úžasný a romantický. Hlavně u velkého vodopádů. Dá se najít i jiné zákoutí v případě, že u vodopádu je plno lidí. Nejlepší na tom je, že aktivita je vhodná i v zimě, voda opravdu zahřeje.




♨️Kuirau park

Nachází se přímo v centru a je zdarma. Spousta bublajících jezírek a můžete si namočit nohy do termálního pramene. Já teda spíš nohy namáčela jak sáček čaje, moc dlouho sem je ve vodě neudržela. Dobrá vzpomínka je, když jsme posloužili Asijským turistům, jako kulisy pro focení. Asi jsme lepší atrakce než samotný park.




Wai-O Tapu thermal wonderland

Opět toto není přímo v Rotorua, ale taky kousíček. Díky vysokému obsahu minerálů v půdě se můžete kochat mnoha různobarevnými jezírky, tím nejznámějším je Champange pool s tyrkysovou vodou a výrazným oranžovým okrajem nebo zelené Devil’s Bath hráškové barvy. Další atrakcí tu je Lady Knox gejzír, který stříká do výšky 15 metrů každý den v 10:15 což nás velice zklamalo jelikož jeho trysk je uměle vyvolán kusem přírodního mýdla co se do něj hází.




Hells gate geotermální park a bahenní lázně

Je považován za nejaktivnější na NZ. Najdete tu třeba největší aktivní bahenní sopku. Hlavní však jsou bahenní lázně, kde se hezky zrelaxujete a pročistíte pleť. Návštěvy jsou v intervalech takže máte celou lázeň pro sebe a to hezky pod širým nebem. Bahno aplikujete a po uschnutí můžete umýt. Po umytí bahna se ještě můžete naložit do horkých pramenů nebo do jednoho velice ledového pramene pro otužilce.




Kabinová lanovka a Luge

Nechte se svést lanovkou ke Skyline komplexu a vyberte si z různých aktivit. My vybrali luge což jsou takové kárky, které nemají pedály ale ovládají se pouze řidítky, jedete dolů 3 různé tratě a nahoru vás vyveze závěsná lanovka. My jsme měli trošku smůlu, že měli dvě tratě zavřené takže jsme si zkusili pouze jednu, ale i tak jsme se vyblbli jak malé děti a všechny předjížděli. Na vrchu komplexu máte také pěkný výhled na celé město Rotorua a můžete si udělat fotku u nápisu Rotovegas.




Noční trhy

Jsou každý čtvrtek a dobře se tam najíte různorodou kuchyní a poslechnete pokaždé jinou kapelu.


3D art muzeum

Super aktivita když prší ovšem pro lidi co se neradi fotí to asi nebude to pravé. Jsou tu různe 3D malby ,které můžete doplnit svým postojem. Je to tu rozdělené na klasické umění, život kiwáků, oddělení výzev, fantazie a nebo příroda. Konec můžete dovršit tím největším dílem, které lze fotit pouze z balkonu.





















Rafty kaituna

Byl super zážitek, sjíždění vody se 3. vodopády včetně největšího komerčne sjízdného na světě,má 7 metrů a jmenuje se Tutea. Voda je teplá takže se nebojte vyrazit na řeku i v dešti. Samozřejmě se smočíte komplet, ale díky dobrému vybavení to ani nevadí. Více v samostnatném článku.




Adventure playground

Na výběr z aktivit. Například z bugín, jízdy na koni a střelba. Jízdu na koních mají tři trasy a střelbu z různých zbraní. Když jsme jeli na koni byli jsme ve skupině jen 3 lidi takže to byla paráda, na vrchu hory Ngongotaha byl úžasný výhled. Jízda na koni je i pro úplné začátečníky, na začátku totiž dostanete veškeré instrukce. Měli jsme to štěstí, že když jsme si šli zkusit střelbu, zavezli nás tam buginou. Takže jsme nakonec měli náhodně v ceně všechny tři aktivity.



Polynesian spa

Jedna z trochu dražších aktivit když vezmeme v potaz, že teplé prameny jsou všude kolem a zadarmo. Dopřáli jsme si na zkoušku privátní lázeň, která byla časově omezená. V nabídce jsou další možnosti, které najdete na stránkách www.polynesianspa.co.nz



Agrodome

Pro milovníky zvířat a farem senzace. Opět si můžete vybrat z více aktivit. Myslím, že nejvíce zajímavá je ukázka, kde stříhají ovce rychlostí blesku a taky vám představují různé druhy ovcí nebo nejlepší část, když jdete na pódium jako dobrovolník a můžete nakrmit jehňátka nebo ručně podojit kravičku. Super byla taky tour, kde jedete ve vozíku, který táhne traktor a krmíte lamy i ovce.



Zorbing

Kde jinde ho zkusit než tam,kde vznikl. My měli štěstí, že Ogo zrovna slavilo výročí a měli noční speciál takže jsme se kutáleli ve světelné kouli uvnitř s vodou. Akorát zrovna začínala zima, tak se nám z té vyhřáte vody nechtělo. Naštěstí tam pro účastníky byla připravená vířivka.



Redwood treewalk

Je stezka korunami stromů se soustavou lanových mostů ve výšce 10 metrů. Na výběr máte z denní nebo noční procházky. Noční je plná světelných lampiónů a barevných světel. Kromě této placené aktivity je Redwood plný turistických stezek, nějakým způsobem jsme zabloudili na nějaký 8 hodinový. Pro milovníky kol je tu také plno stezek a hlavně down hill.



Waimangu a Rainbow Mountains

Termální místo, které vzniklo roku 1886 při explozi Mt. Taravera. Nejznámější tu je Frying pan lake, který je čiře modrý a každých 30 dní se pomalu vypustí a rychle zas napustí. Celým místem jezdí svoz, ale proč se připravit o ten zážitek. Co se týče Rainbow mountains jedná se o prudký výšlap s úžasným výhledem, který stojí za vyplivnutí plic.



Ve městě je také možnost zapůjčit si kola, elektrická nebo horská. No a u Blue lake je možné se ubytovat v Top 10 holiday parku (jak jsme pracovali) a půjčit si kajak. Večer se můžete projít kolem jezera a zkusit najít glow worms.

Je tu spoustu aktivit a určitě doporučím zůstat alespoň týden. Je o co stát.


OSTATNĚ MRKNĚTE NA NAŠE VIDEO






125 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page