top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

20 vodopádů Nového Zélandu

Na NZ jsou neskutečně nádherná přírodní místa. Ať už to jsou pláže, hory či jezera. Vše tu najdete. Dnes se zaměřím na seznam pár vodopádů, které jsme zde viděli.


Většina jsou naprosto jednoduše přístupná. Na Zélandu jsou určitě další co stoji za návštěvu, ale rada bych psala o těch co jsem viděla osobně. Takže zde máte deset ze severního ostrova a deset z jižního. Pod každým popiskem vodopádu (kde se nachází a podobně) najdete fotografii pro představu, jak vypadá.


JIŽNÍ OSTROV


💧Coal creek falls

Deset minut jízdy autem od Greymouth se nachází tento 7 metrů vysoký vodopád. Jak se říká v jednoduchosti je krása, tak i zde to platí. Jde se k němu 3.6 km procházka lesem, nic náročného. Prý je možnost si i zaplavat, to jsme ale v zimě nezkusili.




💧Maruia falls

Mohutný vodopád, pouze 10 metrů vysoký, ale už na první pohled majestátní. Narazili jsme na něj náhodou, protože kousek od něj je možnost i spaní zadarmo v autě. Z free kempu tam dojdete z kopečku, během pěti minut. Najdete ho na SH65. Cca 2 hodiny z Greymouth. Lze se na něj podívat i z vyhlídkové plošiny.




💧Mc Lean falls

Pro mě jedny z nejzajímavějších vodopádů zde na Nz. Catlins region.

Z parkoviště, ke kterému vede poslední 3 km nezpevněná silnice, se jde asi 40 minut i s cestou zpět. Jde se lesem a po pár schodech.

Vodopád byl tak krásný, že jsme tam museli natočit i video k narozeninám. Bylo to asi i tím, že dost pršelo- to mu dodalo tu divokou vodu a rozmanitost.




💧Matai + Horsehoe falls

Další pěkné vodopády v regionu Catlins s velice jednoduchou 15ti minutovou trasou. Oba mají své kouzlo ovšem nám se zalíbil víc Matai kvůli spadlému stromu hned před ním, který nabízel zajímavé možnosti na focení.




💧Tunder falls

Zhruba hodinu cesty autem od Wanaky. K vodopádu se dostanete z parkoviště za pět minut. Kochat se jeho 28 metry ledovcové vody můžete z vyhlídkové plošiny nebo si sejít dolů a zkusit, jak je voda ledová-alespoň prstem.




💧 Trident Creek falls

Při cestě na ledovec Franz Josef budete procházet kolem několika menších vodopádů včetně tohoto. Z parkoviště se k němu jde asi 30 minut po kamenném chodníku, odsud to je dalších 20 minut k vyhlídce na ledovec.




💧Stirling falls

Na tenhle nádherný 151 metrový vodopád si jen tak pěšky nedojdete. Nachází se totiž v překrásném národním parku Milford Sound a jediná možnost, jak se k němu dostat je lodí či jiným plovoucím dopravním prostředkem. Legenda říká, že kdo se pod ním smočí bude stále mladý. Tak nás čeká asi dlouhé mladí, jelikož loď k němu pluje co nejblíže to jde, tak si v podstatě dáte spršku. Ostatně to můžete vidět i na fotce, jak se namočila čočka.

Díky tomu, že tato oblast je celoročně nejvlhčím místem na světě, zde najdete desítky menších i větších vodopádů. Tady budete za déšť i rádi.



💧Christie falls

Ještě než se nalodíte v Milford sound na svou plavbu, zastavíte na několik místech včetně tohoto vodopádu hned na mostě u silnice.

Pokud chcete mít výhled více zasloužený, než jen vyjít z auta, můžete si dát 2 hodinový výšlap nahoru a kolem.




💧Waipohatu

K těmto vodopádům vede tří hodinová stezka, která se táhne bahnem a zhruba pěti popadanými stromy. Takže náš výšlap se změnil ve hru na Tarzana a lezení přes ony kmeny. Přes jeden dokonce ztratíte pojem o tom, kde navazuje cesta, ale dá se z toho vymotat. Podle komentářů na aplikaci campermate tam jsou stromy už nějaký ten pátek. Každopádně dobrodružství to bylo a ohromný vodopád stál za to. Jako bonus máte super skryté místo v lese, kde můžete legálně spat v autě. Kolem dokola nic, jen les.

Doporučuji obuv, kterou nemáte v oblibě, trochu si zničíte boty. Catlins okres.




💧Medlans beach falls

Jelikož tento vodopád nemá přesný název, pojmenovala jsem ho podle pláže Medlans v národním parku Abel tasman.

Nachází se hned u lanového mostu, před onou pláží. Nemohu napsat čas, jak dlouho se k němu dá jít, jelikož každý si sám nastaví trasu onoho great walku podle sebe. Každopádně pokud se naloďujete či vyloďujete na Medlans beach k vodopádu dojdete za 40 minut. Vodopád není extra velký ani mohutný, ale je to krásné soukromé místo, kde se můžete smočit a máte jistotu, že tam nebude moc lidí, jelikož je mimo trasu.



SEVERNÍ OSTROV


💧Huka falls

Nachází se na řece Waikato, vytékající z jezera Taupo. Jeho mohutnost a neskutečně modra barva láká turisty ze všech koutu. Můžete je vidět pět minut od parkoviště. Má pouhých 11 metrů, ale mohutnost z něj dělá 220 tisíc litrů protékající vody za sekundu. Možná ještě více foceným místem než je platforma u vodopádu, je kaňon před ním, kde se řeka zmenšuje ze 100 metrů na 15m (zde na fotce.) Pro ty co si chtějí zážitek ještě víc obohatit, je tu možnost jet k vodopádům na motorovém člunu.


💧Kite kite

První vodopád, který jsme na Novém Zélandu navštívili. Kousek od pláže Piha. 30 minutová procházka lesem začínající a končící stanicí na umytí bot. U vodopádů se dá taky hezky koupat takže nezapomeňte ručník. Na vodopád můžete vstoupit i z vrchu.




💧Wairere

Je nejvyšší vodopád severního ostrova. Má 153 metrů. Vyšlap k němu není procházka po rovince, ale zvládnout se dá. Krom cest lesem, budete muset vyšlápnout několik strmých schodu nebo spíš žebříku. Celkový čas asi 3 hodiny. Pokud vám nestačí vidět vodopád ze spoda z vyhlídkové plošiny ( jak vidíte, nám tento výhled opravdu nestačil,vodopád byl opravdu daleko) můžete pokračovat až úplně na horu a kochat se neuvěřitelným výhledem na region Waikato. Pro větší hazardéry je možnost sedět na úplném kraji řeky ústící ve vodopád, pro nadšence z bezpečného výhledu tu je opět dřevěná plošina.




💧Kaiate falls

Také známý, jako Te Rerekawau falls. Nedaleko vzdálený od města Tauranga. Hned několik vodopádů na jedné hodinové stezce. První v podobě komplexu několika nad sebou položených vodopádů a druhý 15m podlouhlý. Díky hloubce se zde může skákat do vody.




💧Gollums pool (tawhai falls)

Podle názvu je asi každému jasné, že to bude mít spojitost s Pánem prstenů. Máte pravdu,zde se totiž natáčela scéna, kdy Glumík celý šťastný mlátil s živou rybou o kámen. Vodopád se nachází v národním parku Tongariro a jde se k němu 10 minut jednoduché cesty od parkoviště. Měří 13 metrů.




💧Tutea fall

O vycházce k tomuto vodopádu vám toho moc nenapíšu jelikož my si ho sjeli na raftu,ale fotografka zachytila naší jízdu z vyhlídky, kde ho lze vidět. Je to největší komerčně sjízdný vodopád s pádem 7 metrů. Nachazí se asi 25 minut jízdy od města Rotorua.




💧Taranaki falls

Opět jeden z vodopádů v NP Tongariro. Jde o 5.3 km vyšlap s krásným výhledem na horu Ruapehu a zabere vám asi 2 hodiny. Jde o okružní stezku, kdy jdete jednu cestu spodem a (pokud nechcete jít zpět stejně ) druhou od vršku vodopádu. Trek je velice hezky upraven.




💧Dawson falls

Nachází se v národním parku Taranaki a se svými 18ti metry se schovává v krásném pralese. Navazovat můžete na spoustu dalších stezek a spát přímo na parkovišti, kde je také info centrum. K infocentru jedete přímo lesem, který vás obklopuje kolem dokola, jako nějaký zelený tunel.




💧Mc Laren falls

20 minut jízdy z Tauranga se nachází říční koryto s těmito vodopády a možnosti koupat se v několika ,,osobních,, jezírkách.

Můžete přespat ve stejnojmenném parku o velikosti 190 hektarů a udělat si noční procházku do lesa na glow worms.




💧Owharoa

Nejjednodušší možnost,jak vidět vodopád. Je asi 2 minuty vzdálený od parkoviště. Stojí za vidění a je označen, jako místo na koupání. Voda je dostatečně hluboká, ale je také plná úhořů a bohužel i pár odpadků a špíny (jasným znamením byla hned u kraje hněda pěna) takže je na každém jestli mu to vadí či ne. Když jsme tam byli my, nějaké paní to očividně nevadilo a plavala si tam.



Spousut lidí ještě doporučuje Devils bowl vodopád, ten jsme ale neviděli tak nemohu soudit. Snad vám článek pomohl rozhodnout se, který vodopád chcete vidět. Osobně myslím, že na světě jsou jiné země specializované na vodopády, ale i těchto 20 mi stačilo na poznání další síly přírody.

122 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page