top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Zákazy v Singapuru

To ,že jsou pravidla nuda nemusí být vždy pravda. Třeba v Singapuru vás některé pobaví, ovšem pokud je neporušujete.


Spoustu věcí, co v Evropě považujeme za normální, je v tomto městském státě trestáno.


Ukázky pravidel a zákazu ⬇️


🚫Žvýkačky s sebou neberte

Ačkoliv tento zákon může znít, jako naprostý nesmysl, má své odůvodnění. Zákon se zavedl v důsledku ,kdy vandalové lepily žvýkačky do klíčových dírek a tlačítek výtahů. Hlavní zlom nastal když začali žvýkačkami oblepovat dveře metra a způsobili, že senzory na nich přestaly být funkční a servis byl na nějakou dobu přerušen. Po takových incidentech byl zákon schválen. Dnes tedy nesmíte ani žvýkačku vlastnit, dovážet, nabízet natož žvýkat. Sice v Singapuru jí koupíte, ale pouze v lékárnách (Nicorette na odvykání kouření) nikde jinde. Zní to bláznivě, jak taková malá věc může způsobit 1000$ pokutu i výprask rákoskou. Pokud si ale vzpomeneme,na chodníky posázené bílou hmotou, tak snad každý z nás by sám takový zákon prosadil i u nás.


🚫Odpadky pouze do koše

Singapur je známí svou bezchybnou čistotou. Pokud odhodíte jakýkoliv odpadek třeba obal od bonbónu dostanete pokutu 300$, ale pokud se prohřešek opakuje čeká vás soud. Trestem může být úklid města v zářivé vestě, což má hříšníky tak trochu zesměšnit. Kdo by chtěl na dovolené místo návštěv krásných míst zametat chodníky.

Je to celkem automatické odpad vyhodit do koše, ale je celkem paradox, že v Sinagpuru na určitých místech ani nejsou. Jednou jsem nosila snad půl dne lahev od vody, než jsem našla koš kam ji vyhodit.



🚫Chodí se jen na zelenou(barvu ne frťana)

Přecházení silnice na červenou nebo mimo zebru se považuje za neukázněné a můžete tak dostat pokutu až tisíc singapurských dolarů. Sice jsem měla nejednou nervy, že musím čekat na zelenou i když nic nejede, ale vydržet se to dá.


🚫Kuřáci to mají těžké

Kouření je totiž na mnoha místech zakázané. Jde o místa, jako obchodní centra, kanceláře, podchody a nadchody, okolí nemocnic, přístřešky zastávek a jejich pěti metrový okruh, sportovní areál a oblasti kolem obytných domů. Většina míst má ceduli, která vám ráda tento zákaz připomene. Pro nás nekuřáky jen dobře.


🚫Hlavně nečurej ve výtahu

Další zákon, který je celkem sranda je zákaz močení ve výtazích. V Singapuru to berou tak vážně, že mají dokonce detektory zachycující pach moči ve většině výtazích. Pokud detektor moč „ucítí“, spustí alarm a zablokují dveře do té doby, než se na místo dostaví policie(tuto informaci jsem jen četla není odzkoušena ani jsme snad žádný výtah zde nenavštívili.)


🚫Splachujte po sobě

Další nevšední pravidlo, je splachování záchodů. Pokud to neuděláte a chytnou vás, nejen že to pro ně bude velice neslušné chování , ale taky zaplatíte pokutu. Nečekám že za vámi pokaždé někdo kontroluje wc, ale zákon je zákon. Krom toho kamery jsou téměř všude.


🚫Do chrámu jen cudně

Toto je spíš než pravidlem, ukázkou respektování tradic, zvyků, kultury a náboženství. Před každým chrámem máte upozornění na to, že dámy nesmí mít odhalené kolena, ramena ani záda. Kluci nesmí mít krátké šortky ani tílko. Nesmí se zde nosit čepice a mluvit nahlas. Nevadí pokud máte krátké šaty, před chrámem vám dají šátek i dlouhou sukni. No a taky se musíte leckdy i zout.


🚫Zákaz návykových látek

Policie podniká namátkové kontroly na návykové látky, a podrobuje jim i cizince. Nezáleží jim na tom, jestli jste látku užili na území Singapuru nebo před odletem, nálezy penalizují v každém případě. Za držení drog následuje i trest smrti. To si každý přehodnotí co s sebou brát.


🚫,,Street art,, tu pochopení nemá

Malování, rytí a grafitty na cizí majetek se trestají tučnou pokutou a výpraskem na pozadí.


🚫V metru si svačinu nedáte

Krom zákazu jídla a pití ve většině metra, uvidíte podivný obrázek zákazu, který znamená, že nesmíte v podzemce mít ovoce jménem Durian, které někomu páchne. Nám třeba zrovna na místních trzích svůj pach ukazoval dost často, protože toto ovoce je zde velice populární. Ačkoliv, kdo by se s ním tahal v metru.


🚫Další pravidla

Nesmí tu jezdit auta starší 10 let, plivat na ulici což pro některé lidi ve velkém vedru je těžké.

Cenzura internetu a tisku.

Homosexualita je zde velice odsuzovaná a to až tak, že je zakázány homosexuální sňatek, dítě do péče a celkově žití zde.

Lesby, gayové, bisexuálové a translidé nemají v Singapuru většinu práv.

Předbíhání na eskalátorech je tam neslušností, tudíž snadno poznáte kdo není místní-ten kdo nečeká půl hodiny než ho svezou schody. My jsme se celkem divili proč všichni jen stojí.

Taky se nesmí krmit ptactvo obzvlášť holuby.🕊


Říká se ,,neznalost neomlouvá,, a v Singapuru to platí dvojnásob, protože většina zákazů, příkazů a pravidel jsou všude připomínány tabulemi nebo i tričky s jejich nápisy, které si můžete na památku zakoupit.

Pro někoho je pořádek vítanou změnou oproti okolním často chaotickým zemím. Něco do sebe to má -čistota a nízká kriminalita zde, je díky všem( pro někoho nudným) pravidlům.

Věřte, že ani nepocítíte, že tam je tolik pravidel, většina je celkem automatická a pokud nejste úplný ignorant tak na nějaký ten čas žvýkačky vyměníte za mentolové bonbóny a cigarety necháte doma.



192 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page