top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Tři dny ve Skotsku-co vše jsme stihli

Dalším city breakem byl skotský Edinburgh. Naše návštěva trvala pouze 3 dny, ale neztráceli jsme ani minutu a užili si to na plno.

Navštívili jsme ho 5.11. - 7.11.2018.


Byli jsme ubytovaní poprvé v hostelu, který se jmenoval West End. Šlo o levnou variantu, kdy člověk plánuje ve svém pokoji opravdu jen přespat. Platili jsme asi 17 eur což je úplně směšná částka. Opravdu jsme každé ráno v sedm pokoj opustili a vrátili se do něj v deset večer.


V našem pokoji byly tři třípatrovky tzn. pokoj pro devět lidí. My měli štěstí, že první noc jsme byli ubytovaní s dalším párem a další noc jsme byli úplně samotní. V pokoji je jedna koupelna a skříňky na osobní věci. Snídani, oběd i večeři jsme si vždy dali někde v centru, které bylo pár minut od hostelu.


Sepsala jsem vám místa, která jsme během těchto tří dní navštívili.


Hrad Edinburgh

Toto je asi jedna z nejnavštěvovanějších památek hlavního města Skotska. Edinburský hrad je pevnost na vrcholku čedičové skály nazvané Castle Rock, která je velice zajímavá i pro geology. Hrad se tyčí na vysoké skále uprostřed města. Tato poloha hradu dávala strategický význam. Turisté, mohou hrad navštívit pouze z východu známou ulici Royal Mile. Hrad má velké nádvoří a je rozsáhlým komplexem mnoha budov, které si procházíte buď samy nebo s anglicky mluvícím průvodcem. Vstupenky si můžete koupit na místě nebo online pokud nechcete čekat v e frontě.



Zoo Edinburgh

V ročním období, kdy jsme ho navštívili my, jsme ho měli spíš vynechat a ušetřit si tak spoustu času. Ale v létě, kdy jsou všechny stánky otevřené to nemusí být špatné. Jedná se o zoo, které má jako jediné v Británii pandí výběh a byla první na světě, která chovala tučňáky. Zoo se rozkládá na 33 ha. Ročně ji navštíví přes 600 000 návštěvníků a to z ní dělá druhou nejnavštěvovanější atrakci Skotska. Kromě krásných zahrad je zoo rozdělena na úseky: Budongo Trail (domov pro šimpanze, pojmenováno podle lesa v Ugandě), Living Links (ostatní primáti), Penguins Rock(jak už název vypovídá, zde je část s tučňáky,kteří mají k dispozici 63 metrů dlouhý a 3,5 metrů hluboký bazén), Giant pandas (zde můžeze vidět samici a samce pandy i jejich krmeni), Sloths and Armadillos (divočina jižní Ameriky, například pásovci a lenochodi), Giraffe House, Wee Beasties ( žabičky, chameleoni atd.), Koala Territory and Wallaby Outback, Animal Antics, Other mammals (lvi,tygči,hroši,nosorožci,..) Prostě vše na co si vzpomenete. Každý oddíl má samozřejmě naučné popisky i hry. Několikrát v roce je tu tematická výzdoba a osvětlení. Když jsme tam byli my, tématem bylo Mýty a Legendy.


Scott Monument

Scott Monument je viktoriánsko - gotický památník skotského básníka a spisovatele Sira Waltera Scotta. Byl postaven roku 1844 v Princes Street Gardens v Edinburghu, v blízkosti železniční stanice Waverley. Věž je 61 metrů vysoká. Zahrady Princes street jsou tedy dalším místem, které jsme navštívili. Památník je opravdu honosný,je na něm 68 soch a prošli jsme kolem něj mnohokrát. Pokaždé mě uchvátil. Vedle památníku bylo stovky malých křížků.


Fontána Ross

Další krásnou památkou v zahradách Princes street je fontána, která byla původně vyrobena ve Francii a v roce 1862 ji odkoupil výrobce zbraní Daniel Ross. Fontánu daroval městu Edinburgh. Má tyrkysovou, hnědou a zlatou barvu. S pozadím Edinburského hradu tvoří nádherný duet.



Calton hill

Je jedním ze sedmi skalnatých vrcholů města a se svými 100 metry nad mořem je tím nejnižším. Skalnatý kopec vulkanického původu se nachází na východním okraji edinburského Starého Města. Najdete na něm spoustu historických památníků a budov. Například Starý caltonský hřbitov na jihozápadní straně kopce, kde jsou pohřbeny i některé významné osobnosti. Dále Observatoř astronomického ústavu, Národní památník Skotska ( pomník obětem napoleonských válek, avšak kvůli nedostatku financí nebyl nikdy dokončen. Tato nedokončená stavba napodobuje athénský Parthenón.) Dalším krásným pomníkem na tomto kopci je věž Nelson, která je věnována admirálovi Horatiu Nelsonovi, věž má 143schodů. Monument Dugald Stewart je památník skotského filozofa Dugalda Stewarta. Je příkladem Řecké architektury, jedná se o kruhový chrám devíti kanelovaných korintských sloupů kolem vyvýšené urny, na kruhovém pódiu.

Calton hill je, ale pro místní občany spíše místem mnoha festivalů a bohužel i kriminálních aktivit. Což, jako návštěvník na první pohled můžete poznat podle spousty odpadků i nebezpečného odpadu od drogově závislých. Je to smutné, jelikož takové věci tyto historická místa kazí.


Národní Muzeum Skotska

Jedno z nejhezčích muzeí, kde jsme kdy byli. Naleznete zde tisíce dokladů o historii i současnosti Skotska. Muzeum je zdarma a zapojuje návštěvníky v každé expozici do různých aktivit a činností, když chtějí. Muzeum má šest pater a v sedmém najdete střešní terasu s vyhlídkou na celý Edinburgh . Pro nás to bylo poslední navštívené místo Edinburghu a dvě hodiny skoro nestačili. Najdete zde různé expozice, které můžete vidět na této přehledné mapě.



Greyfriars Kirkyard

Hřbitov se nachází na jižním okraji starého města. Nevím jestli není nevhodné napsat, že tento hřbitov je skutečně krásný, ale je. Kromě toho, že je zde pohřbeno spoustu známých osobností Skotska, se hřbitov spojuje s filmem Harry Potter. Proč? Možná nevíte, že tento hřbitov je jen kousek od kavárny, kam chodívala Rowlingová. I když to nikdy nepřiznala, zdá se, jako by se inspirovala názvy náhrobků na hřbitově a nakonec je použila ve svých příbězích!

Takže na hrobkách poznáte mnoho slavných postav, jako je Potter, McGonagall, Moodie, Charles Black a dokonce i Tom Riddle.


Nejznámějším hrobem je zde hrob a socha pejska Bobby. Příběh vypráví, že Bobby (rasy Terrier) byl nejlepším přítelem svého páníčka Johna Graye. John byl noční hlídač. Bobby se k němu vždy přidával na jeho hlídce. Jednoho osudného dne v roce 1858 , Gray zemřel na tuberkulózu a byl pohřben na Greyfriars Kirkyard. Bobby šel v pohřebním průvodu až k jeho hrobu,kde zůstával den co den. Správci se ho neustále snažili poslat pryč, ale malý teriér se stále vracel, aby byl na hřbitově po boku svého pána. Nakonec se správce přestal pokoušet ho odehnat a Bobbyho loajalita k jeho pánovi nakonec vedla k tomu, že místní obyvatelé postavili pro Bobbyho úkryt vedle hrobu jeho pána. Věrný pes zde pak žil 14 let. Odešel jen za jídlem za zvuku poledního děla. Nakonec se stal tak trochu turistickou atrakcí ve městě. Když zemřel, byl pohřben na hřbitově jen pár yardů od svého pána.


Nyní je známý jako nejslavnější pes ve Skotsku a před Bobby's Barem na Candlemaker's Row je dokonce socha fontány, která je mu věnována. Lidé si pro štěstí otírají nos.

Jeho postava byla dokonce vytvořena v Disney filmu.


Vstup na hřbitov je zdarma a samozřejmě tu údajně straši. My jsme teda duchy neiděli, za to bohužel pár bezdomovců, kteří tu mají postavené stany.



Katedrála St. Giles

Je farní kostel skotské církve na Starém Městě. Ponurý interiér trojlodní baziliky o délce 65 metrů a šířce 35 metrů zdobí množství vitráží a najít tu lze přes 200 památníků, upomínajících na skotské vojáky a velikány.




Katedrála svaté Mary

Tato katedrála je pár metru od hostelu, kde jsme byli ubytovaní. Episkopální katedrála Panny Marie je sídlem biskupa z Edinburghu, jednoho ze sedmi biskupů ve Skotské episkopální církvi, která je součástí celosvětového anglikánského společenství. Katedrála je jednou ze tří ve Spojeném království, které mají tři věže. Hlavní věž je 90 metrů vysoká, díky čemuž je budova nejvyšší v městské oblasti Edinburghu.

V centrální věži katedrály je deset původních zvonů zavěšených pro změnu zvonění.


Arthurs seat

Je starověká sopka, která je hlavním vrcholem skupiny kopců v Edinburghu. Nachází se na východ od centra města.. Kopec se tyčí nad městem do výšky 250,5 m. Poskytuje vynikající panoramatické výhledy na město i mimo něj. Přístup je relativně snadný a je oblíbený pro pěší turistiku. Nejjednodušší výstup je z východu, kde se nad Dunsapie Loch tyčí travnatý svah. Ve své kráse ho můžete vidět z Calton hill.



ulice Cockburn, Princes a Victoria

Je tu spousta nádherných uliček, na kterých vám bude připadat, že jste ve filmu Harry Potter. Nám v tom listopadovém počasí to opravdu tak připadalo. Krásné pochmurno se podle mě k Edinburghu opravdu hodí. Krom toho, že uličky jsou malebné a jako z filmu HP, zde najdete mraky obchodu se suvenýry HP, jako třeba hůlky, pláště, odznaky a další.



Kelpies

Pro podívanou na tyto třiceti metrové sochy jsme museli nasednou na vlak směr Falkirk. Už z vlaku jsme ty obrovské sochy viděli. Z vlakové zastávky jménem Falkirk Grahamston to trvá pěšky asi 40 minut. Udělali jsme si menší procházku a počkali až do setmění, protože večer se sochy rozsvěcí. Naštěstí hned vedle soch je informační centrum, které má kavárnu a menší muzeum, takže čekání nebylo tak dlouhé. Na cestu zpět jsme byli unaveni a tak jsme si stopli auto, které nás hodilo k nádraží.

Sochy tvoří bránu u východního vstupu do kanálu Forth a Clyde a nového rozšíření kanálu postaveného jako součást projektu transformace půdy The Helix. Kelpies jsou památníkem dědictví koňské síly po celém Skotsku.

Kelpies představují rodovou linii těžkého skotského průmyslu a ekonomiky, táhnoucí vozy, pluhy, čluny a uhelné lodě, které formovaly geografické rozložení oblasti Falkirk. Každá ze soch váží 300 tun a jsou postaveny z konstrukční oceli s nerezovým pláštěm. Jméno Kelpie pochází z galského „cailpeach“ nebo „colpach“, což znamená jalovice nebo hříbě.


To bylo tak zhruba vše co jsme za ty tři dny stihli. Spousta věcí je u sebe, takže můžete spojit návštěvu více památek a některé katedrály co jsme viděli, jsem zde ani neuvedla. Také jsme navštívili několik restaurací i obchodů. Člověk by ani nevěřil kolik se toho dá za tři dny stihnout. Skotský akcent byl velice nezvyklí, takže když jsme si objednávali bagetu byl to celkem oříšek. Po městě můžete vidět dudáky ve Skotských sukních. Celkově moc krásný city break i za pochmurného počací, které se mi na tom právě líbilo. Edinburgh má opravdu co nabídnout.


Pro ty z vás co mají třeba delší zastávku jsou pak další možnosti co my jsme bohužel nestihli:


Pláž Portobello

Královská botanická zahrada

Hrad Lauriston

pláž Cramond

hrad Dundas

Železniční most Forth

Jezero Loch Ness

a další...


Tak snad příště :)

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page