top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Potraviny a vaření v autě

V autě nemáte tak obrovské možnosti, jako doma v kuchyni. Přece jen máte 1-2 plotýnky, žádná trouba, malé umyvadlo a ledničku která vám občas připadá spíš jak na okrasu. Nevykouzlíte nějaké úžasné pokrmy jako svíčkovou, ale zas na jednu stranu vás to tak trochu osvobodí od složitých jídel kvůli, kterým jste v kuchyni hodiny a stejně končí taky v záchodě.


Já tedy hrozně ráda vařím, ale občas je fajn, že v autě až tak nemusím když nechci. Pořád tu jsou i kempy kde si můžeme udělat české klasiky a nebo restaurace, kde se dá zas ochutnat něco nového.

❗ Jen tak na úvod vše je psané z naší zkušenosti tím pádem lidem co žijí ve vanu. Možná jiné případy budou v obytňácích či karavanech s nějakou super ledničkou a celou kuchyňskou linkou❗


Rady a Tipy (pro vlastníky vanu)⬇️


🛒 Vše co půjde kupujte ve zmenšené podobě (malinký olej,malé balení kávy,malé balení cukru,..) Tak máte jistotu, že danou potravinu spotřebujete celou a že nezabere nějak moc místo.


🛒 I přesto, že v autě není tolik prostoru jako v kuchyni, zkuste si udržovat věci přehledně. Nechcete přece kvůli jedné vidličce nebo slánce prohledávat celé auto.


🛒Na těstoviny, luštěniny, rýží, kuskus a podobně není na škodu mít menší praktické dózy. Krom toho někde se veškeré takové produkty prodávají, tak že si můžete ,,odsypat,, množství dle potřeby.


🛒Kravské mléko se rychlé kazí nemluvě v létě, to nepomáhá ani přenosná chladnička. Takže pokud víte, že ho nespotřebujete rychle, lepší alternativou je sušené mléko, které můžete použít na úplně stejné účely. Stačí přečíst zadní obal o dávkování s vodou


🛒 Pitná voda je na nz skoro na každém rohu, ale určitě není na škodu mít větší zásobu. Nejen na pití, ale také na vaření či umývání nádobí. Kromě dvou barelů (na pitnou a odpadovou vodu) ,které jsou povinnou výbavou na self containe auto, máme ve předu 3 půl litrové láhve (vhodné i s sebou na výlety) a 3 dvou litrové láhve.


🛒 Pro velké milovníky masa to bude trošku těžké. Maso se kazí velice rychle, nemluvě o rizikovosti salmonely atd. Proto se připravte (a to opět hlavně v létě) , že pokud musíte mít maso každý den budete cca každý druhý den jezdit do obchodu. Proto jsme také maso celkem omezili. Kupujeme ho hlavně, když víme že se sní ještě ten den nebo když plánujeme, že budeme v placeném kempu, kde je lednice a taky když je v okolí bbq (mimochodem NZ je celkem ráj grilů,jsou všude možně a většinou zadarmo)




🛒Předchozí popis platí také pro uzeniny. Celkem jsem, ale byla překvapená, že se to netýká tvrdých sýrů. Velká kostka eidamu, kterou kupujeme vydrží i několik týdnů.


🛒Sledujte na obalu spotřební datum. V zadní části mrazáků a regálů je obvykle i delší spotřeba.


🛒Doporučuji si předem zjistit jestli ve vašem okolí, nejsou nějaké již zmiňované bbq místa či otevřená ohniště (zjistíte na aplikaci wikicamps nebo na internetu) Bývají hodně v parcích a otevřené ohniště pak v kempech zdarma nebo u pláží. POZOR, ale vždy dělejte oheň jen na povolených místech a mějte zásobu vody na uhašení. Když si tuto informaci zjistíte můžete tak tomu i váš nákup zaměřit. Maso,uzeniny,hermelíny a vše co rádi opékáte a grilujete.


🛒Většina ovoce a zeleniny u protinožců se prodává po kusech (a ne v plastových krabičkách či pytlících) ovšem nabrat si je do něčeho musíte pokud nechcete naštvat prodavačku, že musí nahánět po pásu 20 jablek. Doporučuji koupit si síťované sáčky (někdy se jim říká eco pytlíky) a nemusíte tak brát plastové sáčky, které ještě pořád ničím v obchodě nenahradily. A určitě každým odzkoušená technika -používat opakovaně stejnou nákupní tašku, batoh nebo bedýnku na nákup.


🛒Pro někoho to třeba není novinka, ale v obchodech mají také másla solená a ty jsou pro mě nic moc. Takže kdo je stejného názoru nezapomeňte koukat jestli je na obalu psané unsalted (nesolené.)


🛒 Asi nejčastější položkou na nákupních seznamech při životě v autě bude ovoce,zelenina, vejce,pečivo, konzervy a polotovary. Konzervy jako třeba tuňák, kukuřice, hrášek, cizrna, fazole, rajčatový protlak nebo i různé nakládané ovoce. Polotovary jako tortelíny, polévky v pytlíku, čínská polévka, sýrové těstoviny nebo gnotchi. Určitě i výrobky ve sklenicích.


🛒Nic se nevyrovná českému pečivu. Nicméně se dá najít nějaké ,,jedlé,, i ve světě. Většinou kupujeme tmavé chleby, přece jen některé světlé pečivo jako bagetky a housky jsou druhý den jak guma nebo naopak jak beton.



🛒Pokud nemáte kde nechat odmočit čočku nebo na to nechcete spotřebovat celou plynovou bombu, doporučuji kupovat oranžovou. Je loupaná takže se vaří fakt chviličku.


🛒Uvařené potraviny,které máte na další den skladujte uzavřené v krabičce ať vám auto nepáchne nebo samozřejmě ať nemusíte třeba seškrabávat rýži ze dveří kvůli zběsilé jízdě.


🛒Vítr je největší nepřítel, proto pozor na vaření ve větru (pokud máte kuchyň v zadní části auta.) Vždy dávejte pozor na vařič, aby se něco nevznítilo a také není na škodu si pořídit plachtu, kterou zaháknete na zadní dveře a udělat si tak závětří.


Osvědčené, rychlé recepty např. ⬇️


🍳Volské oko na chlebu s avocadem 🥒Torteliny s cuketou a jarní cibulkou 🥗Těstovinový salát s tuňákem (cizrnový salát,v podstatě všelijaký salát) 🍚Zeleninové rizoto 🥘Čočka s vejci popř. i uzeninou 🍊Ovesná kaše s ovocem 🍓Sladká rýže 🍍Ovocný salát 🥕Dušená mrkev 🍔Zeleninovo- houbový hamburger 🥫Špagety s rajčatovou omáčkou a zeleninou 🍲Jakákoliv polévka- pórková,česnečka,zeleninová,.. 🥚Pomazánky (uchovat v uzaviratelné krabičce kvůli zápachu-třeba vajíčková) 🍲 Kuřecí maso s kuskusem 🐟Rybu na másle s rýži (udělat hned ten den co se ryba koupí)



Výhody a nevýhody ⬇️

➕ušetříte čas i peníze ➕vařit můžete kdekoliv a kdykoliv ➕každá snídaně, oběd i večeře může být pokaždé na jiném místě a tak můžete třeba snídat v lese a večeřet při západu slunce na pláži ➕nádobí je umyté hned protože ho není tolik ➕méně zbytků a odpadu (vaříte pro danou chvilku)


➖bez nějaké lepší ledničky nemůžete skladovat vše ➖občas vaříte na dešti což díky střeše až tak nevadí, ale jen pokud nefouká (příklad pro auta s kuchyní vzadu) ➖občas na vás lidi koukají jako na bezdomovce ➖na větší dobroty jako jsou omáčky, pečené kuře atd zapomeňte


Bohužel českou klasiku knedlo, zelo, vepřo si jen tak člověk nedá, ale svoboda od vaření chutná taky dobře 😁 Nemluvě o tom jak se pak žaludek těší na ten čas trávený v čechách, jak se bude ládovat kuchyní od maminky a babiček.

A jaké jsou ceny na Novém Zélandu nebo jak se třeba spí ve vanu se dozvíte v dalších článcích, tak nás sledujte dál 🤫



417 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page