top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Náš Nissan set up- vestavba a top10 věcí

Již třetím měsícem žijeme v T-rexovi v Kanadském Vancouveru. Sepsala jsem, jak se z Nissana Xtera stal náš čtvrtý pojízdný domov aka T-rex.


Taky tu mám pár věciček, které bych s vámi ráda sdílela.


Vestavbu jsme vyrobili během dne. Ale náš ,,beautiful set up" (jak tomu kolemjdoucí říkají) jsme tvořili za pochodu.


První den ,,bez domova,, jsme si zabalili všechny věci a jeli koupit matraci ať máme v tom autě na čem spát. Šlo spíš o molitan a o pěnu, která se dává na matraci. První noc byla všelijaká. Místo závěsů jsme měli mikinu, všechny věci na předních sedačkách, jídlo v taškách a tak podobně.


Auto jsme koupili když nám kapalo do bot (během změny bydlení) a proto jsme vestavbu museli tvořit když už jsme v něm bydleli.


Tentokrát jsme netvořili nic složitého. Koupila se dřevotříska a našli jsme pár dřevěných trámů na podporu konstrukce. Nejdelší čas nám zabralo to navrhnout, jelikož Nissan Xterra má zadní sedadla nadzvednutá, takže rozměry (výška i šířka) byly naprosto rozdílné. Proto jsme to museli postavit ze dvou části.


Tak či onak, vestavba byla během dne hotová. V podstatě postel s úložným prostorem a klece na boku. Nissan jsme kupovali od člověka co s ním jezdil lovit, takže v něm máme i vysílačku, na něm máme světlomety a přední nárazník.



Postupně přibyli další věci, které nám bydlení udělali hezčí a leckdy i jednodušší.


1.Markýza

První doplněk , který se na auto koupil. Když bylo opravdu horko udělala nám stín a počítali jsme s ní i jako s úkrytem před deštěm, který nás zatím nepostihl. Rozložení je otázkou minuty a skladnost je suprová.



2. Skladný, nastavitelný stolek

Je supr lehký a supr úsporný. Poutko ho umožňuje držet, jako kufřík. Nohy stolu lze nastavit do tří možných úrovní výšky. Můžete sedět na dece, vařit na něm ve stoje a nebo sedět u něj na židlích. Povrch se snadno umývá a složený se nám vejde za sedačku.



3. Jetboil a vařič

Ve stříbrné Hondě jsme měli dvouplotnu na velkou bombu s pláty proti větru. Ale nakonec jsme zjistili, že pohodlnější je tento obyčejný vařič na klasické propanbutanové bomby, který jsme měli i ve zlaté Hondě. Nově jsme také objevili Jet Boil, na kterém vaříte za jakéhokoliv větrného počasí a oheň nezhasne. Voda je uvařená rychle a pokud si chcete dělat čaj či polívku, můžete to vařit přímo v Jetboil hrnku. Je potažený látkou, takže vám nespálí ruce a vršek kryje silikonové víko se sítkem a nálevkou takže můžete pít čaj bez spálení papule. Prodává se i se stojánkem.



4. Klece

V našem autě byla původně mříž pro psi, která oddělovala kufr a sedadla. My jsme ji rozřízli na dvě části a využili, jako postranní úložný prostor. Jsou na nich různě zavěšené kapsy, v kterých je vše co potřebujeme na dosah ruky.


5. Závěsy a zastínění

Každý chce mít soukromí a my ho máme ze všech stran. Ušila jsem závěsy z obyčejného ubrusu a pověsili jsme je do obou zadních oken. Jeden dlouhý závěs jsme umístili za řidiče a spolujezdce, aby rozděloval spací prostor s předními sedadly. Krom toho jsme nastříhali sluneční clony, jako zakrytí ve všech ostatních oknech. Clony za klecemi a jedna velká na zadním okně jsou přidělané nastálo. A pak máme na okně spolujezdce, řidiče a na předním skle ty, které se dají před každou jízdou oddělat a vždy před spaním zas přidělat. Jsou přidělané na přísavkách a ačkoliv máme zadní okna zatemněná, clony nám dají 100% soukromí, ochranu před sluncem, zimou a máme díky nim tmu.



6. Síťka na magnetech

Toto léto ve Vancouveru bylo opravdu vedro a komáři byli agresivní, že se to nedalo snést. Původní plán přilepit síťky nastálo se nám nepovedl a tak Ivan vymyslel supr řešení přidělat je z venku na magnety. Plastovou síťovinu jsme našli u obchoďáku a tak jsme ji nastříhali a využili. Dají se celkem snadno smotat. Mohli jsme tak nerušeně spát i s otevřenými okny.



7. Transmiter

V našem autě je rádio pouze na cd bez možnosti zapojit mobil. Pořídili jsme tedy tuto malou mršku, která se zapojí do zapalování, propojí se s bluetooth a můžete poslouchat přes FM stanici to co chcete. Krom toho můžete přijímat hovory, můžete s nim aktivovat Siri nebo Google asistenci a taky má 3 usb porty. Není to sice nic extra potřebného, ale na dlouhé cesty se hodí.


8. Střešní bedna a úložné boxy

Hned, jak jsme měli úložný prostor, zbývalo pořídit boxy do kterých se vše naskládá. Původně jsme chtěli nějaké na kolečkách, ale pak jsme viděli v obchodě tyhle pevné, vodotěsné bedny a pořídili jsme si dvě velké a dvě malé zasunuté za nimi. Pořád jsme měli nějak moc věcí, tak jsme sehnali černou plechovou krásku, která je přimontovaná ke střešnímu nosiči a je na zámek. Byla k ní ještě menší bedýnka na nářadí. Krom toho máme na střeše ještě skládací židle, 20l kanystr na vodu a vyprošťovací desky.



9. Nerezový koš

Taková blbost a jak potěší, zvlášť když je zadarmo Původně jsme měli maličký koš co se skládal, jako harmonika. Jenže se do něj nic nevešlo. Jedno ohryzek, jedna slupka od banánu a byl plný. Pak jednoho dne se na nás usmál tento stříbrňák. Někdo ho nechal přímo u cesty. Má poklop, vyndavací vnitřek a malinký pedál. Hlavně přesně pasuje mezi sedačky.


10.Zálesácký design

Tento design si nás našel tak nějak sám. Nebo si ho našel Ivan a mělo to vypadat, jako náhoda? Je to záhada, ale od té doby jsme plno věcí pořizovali do tohohle stylu. Bylo pro nás tedy skvělé překvapení když jsme v místním Thriftstoru našli veškeré povlečení do této barvy. Pak se dokoupili kryty na sedačky, mikči, čepice a dokonce i klíčenka



Bonusová Světýlka

Asi každý, kdo si zařizuje spaní v autě, si přeje světýlka. Je to moc hezké na fotky a taky praktické na večer. My jsme nechtěli vést ledky jen kolem dokola, ale přáli jsme si celý strop, jako by na nás svítila hvězdná obloha. Stačila sponkovačka a dodali jsme našemu spaní jiný level. Krom nich máme i čelovky a svítilnu, která se dá připnout na auto magnetem a má 3 světelné fáze.



Možná nemáme žádný bufík, malou ledničku, baterku na nabíjení, fen do zapalování, výhřevnou deku nebo mini televizi. Máme však všechno co potřebujeme k životu a k dobrodružství. Kdyby jsme chtěli všechny ty vymoženosti, můžeme rovnou do bytu.

Člověk si vystačí s málem, jen na to přijít :)

154 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page