top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

18 měst a míst, které v Irsku nevynechat

Irsko je nádherná země plná přírodních míst a historických měst. Nemohu napsat všechny, které jsme za ty 3 roky viděli a navštívili, ale mohu vám napsat alespoň těch 18, které mi v hlavě utkvěli nejvíce.


Taky chci podotknout, že jsme bohužel neměli auto, takže nádherná místa jako Ring of Kerry nebo Donegal jsme bohužel doposud neměli to štěstí vidět. Veškerá místa, která vám sem napíšu jsou přístupná hromadnou nebo turistickou dopravou nebo jsme je navštívili s kamarády co měli auto. Takže pojďme si ukázat ty místa, která by se podle mě neměli vynechat. Myslím, že by se dali stihnout navštívit i během dvou týdnů. Pod každým popiskem najdete i fotku.


Cliff of Moher

Dalo by se říct, že toto místo je v Irsku nejvíce turistický navštěvované. Jedná se o nejvyšší útesy v Evropě. Dosahují 214 metrů a táhnou se o délce 8 km.

Cesta kolem útesů je ohrazena bariérou a hlídána. Často vám lidé řeknou, že kvůli neustálému dešti a větru to nebude vypadat jako na fotkách, my se přesvědčili o opaku o tom, ale zas v článku zvlášť. Kromě útesů zde najdete na nejvyšším bodě O'Brienovu věž nebo třeba z moře vystupující skalní ostroh nazvaný Branaunmore. Dávejte však pozor, je tu silný vítr.




Město Galway

Pokud jste se v Dublinu necítili úplně, jako v Irsku, zkuste zajet na západní pobřeží do provincie Connacht. Říká se, že čím víc jedete na západ, tím více smaragdový ostrov je tradiční.

Nachází se tam i toto město Galway , kde uslyšíte spoustu Irské hudby a také více Irštinu než v hlavním městě. Zde totiž stále 10% obyvatel mluví keltským jazykem.

Město Galway je označováno, jako hlavní kulturní město Irska. Ani ne tak kvůli památkám, ale hlavně pro jeho atmosféru. Procházíte si vydlážděné uličky se spoustou pouličních umělců a ucítíte závan větru od Atlanského oceánu. Noční život tu je taky celkem rušný díky spoustě barů, hospod i klubů.

Pokud vás uličky už nebudou bavit můžete také navštívit třeba středověký kostel Church of st. Nicholas nebo historický oblouk Spanish Arch a jiné. Ovšem zde se pomluvy o Irsku (že tam stále prší) dají uznat za pravdivé. Klima je tu poměrně chladné a větrné, takže čekejte i celkem proměnlivost. Na druhou stranu je to opravdu procházka na čerstvém vzduchu.




The Burren

Boireann znamená v irštině "skalnatá země" což celkem dost vystihuje to co vás zde čeká. Několik km vápencových skal kolem dokola, rozléha se na plošině 250 km². Jeho část je národním parkem. Za svůj vzhled vděčí Burren pohybu ledovců. Když se ledovec pohyboval, strhl s sebou většinu zeminy. Vápenec byl vystaven vnějším vlivům, a tak docházelo k erozi a začaly vznikat typické kamenné chodníky v dnešní podobě. Milovníci pěší turistiky se mohou vydat po úžasné 32 km dlouhé The Burren Way, která vede nejkrásnějšími místy parku. Po polních cestách a pěšinách se z Ballyvaughanu dostanete až na Cliffs of Moher.




Aranské ostrovy

Západně od města Galway se po vápencových plošinách táhnou dlouhé kamenné zídky, pevnina místy spadá do moře kolmými útesy. Nejlépe dostupný je největší ostrov Inishmore s mohutnými zbytky prehistorické pevnosti Dun Aengus (můžete na něj doplout lodí). Občas se jím říká zapomenutá oáza na konci Evropy. Nevelké souostroví je ze tří ostrovů, které dohromady pokrývají plochu sotva 50 km² a žije na nich něco málo přes tisícovku obyvatel.




Město Belfast

Je město ve Spojeném království a hlavní město Severního Irska. Zde si tedy připravte libry a eura nechte doma. Město Belfast je proslavené díky tomu, že se zde postavil Titanik. V době, kdy tu byl postaven, zde měla společnost Harland & Wolff největší loděnice na světě. K vidění můžete vidět krom muzea Titaniku i krásné budovy, jako například Belfastskou radnici, královskou univerzitu, koncertní síň Waterfront Hall nebo nejvyšší budovu Irska- Windsor House (vysoký 80 metrů.) Ovšem pro milovníky tradičního Irska možná nic zajímavého- opravdu je to celkem anglické.




Giant of causeway

Na severu můžete vidět tyto nádherné kamenné varhany. Vznikly jako výsledek sopečné erupce a je jich tu okolo 40 tisíc. Nachází se asi 3 km od města Bushmil. Sloupce jsou nejen na hladině, ale také pokračují do moře. Jezdí sem svozy od parkoviště, ale myslím že 800 metrů není tak daleko, aby si člověk neudělal pěknou menší procházku podél moře. Samozřejmě svozy mají svůj důvod- je to totiž přírodní rezervace. Komu by to nestačilo, může stejně jako my jít vrchní stranou zpět k info centru a vidět vše z hora a procházet kolem pasoucích se oveček.





Connemara

Jedná se o region na západním pobřeží Irska. Můžete zde vidět krajinné scenerie a národní park. Kopce tu jsou o něco mírnější za to však malebné – ke krajinné kráse výrazně přispívají i velká jezera. Charakteristický útvar představuje soubor pohoří nazývaný Twelve Bens. Kromě toho se zde nachází dlouhý záliv Killary Harbour( na který si můžete plout na lodi ) , jezero Lough Corrib, řeka Invermore, ostrov Inishbofin, klášter Kylemore Abbey a národní park Connemara. Místní obyvatelé mezi sebou mluví irsky.




Wicklow mountain

Je pohoří na jihovýchodě Irska .Nejvyšším vrcholem je Lugnaquilla s výškou 925 metrů. Je zde široká nabídka činností od rybaření přes rafting až po pěší turistiku a jelikož to není od Dublinu daleko, chodí sem spoustu turistů. Uprostřed hor najdete i jeden z nejlépe dochovaných starých irských klášterů Glendalough. Uvidíte temný, malý kostel a charakteristickou kulatou věž Round Tower. Místo má velmi hezké okolí, denně sem jezdí autobus z Dublinu. Od roku 1991 je Wicklow vyhlášen, jako národní park.




Victoria's Way Indian sculpture park

Tyto spirituální vize byly vytvořeny kamennými řemeslníky v indickém Mahabalipuramu a nyní obývají sochařský park v irském hrabství Wicklow. Není to tak úplně Irský nádech, ale celkem zajímavá podívaná. Jedná se o 22 hektarů zahrnujících řadu soch hinduistických božstev. Zahrnuje také bizarnější sochy kosterní postavy podobné Buddhovi, obrovský prst a sochu nazvanou „Split Man“ ta ukazuje postavu roztrhávající se ve dvou, která představuje „duševní stav dysfunkčního člověka“. Vstupné je 5 eur a děti spíš nechte doma.




Loughcrew passage tomb

Jsou hrobky ležící na nejvyšším bodu oblasti Meath. Toto místo zde stálo již 4000 před Kristem. Na první pohled hlavní kobka vypadá jako hromada kamínku, ale když přijdete blíž zjistíte, že uvnitř hrobky se nachází menší komora, která ukrývá rytiny na kameni symbolizující slunce jež jsou starší než samotné pyramidy. Na podzimní a jarní rovnodenost, při východu Slunce, směřují sluneční paprsky přímo do této hrobky a míří přesně na onen kámen. Krom této hrobky je okolo dalších plno menších a také kamenná lavice. Průvodkyně nám řekla, že kdo si na ní sedne splní se mu přání. K mé hrůze jsem však zjistila, že podle pověsti na ni sedali čarodějnice a praktikovali čarodějnictví.




Hill of tara

Je kopec opět v hrabství Meath. Nejedná se o nějaký velký vrchol. Kopec má pouze 197 m.n.m. Ale jedná se o nejstarší a nejvíce ctěnou Irskou památku. Bylo to sídlo legendárních Irských králů z něhož se zachoval korunovační kámen. Právě odsud vzniká irský trojlístek, když na jeho tvaru vysvětloval svatý Patrik ještě pohanskému králi svatou trojici a další příběhy spojené s tímto místem. Na naleziště se dá vstoupit z informačního centra, které je umístěno v bývalém kostele. Povšimnout si můžete několika hromad a hrbolů, které z výšky ( pokud máte drona nebo informační leták) vypadají jako nějaké kruhy v obilí. Díky své historii je nazýván srdcem i duší Irska. Za velmi jasného dne můžeme z vrchu kopce Tary vidět polovinu provincií celého Irska.




Trim castle

Hrad Trim je největší normanský hrad v Irsku. Hradní areál se rozkládá na ploše 30 000 m² na břehu řeky Boyne ve městě Trim v hrabství Meath .Hrad je částečně zřícený a co vás asi bude zajímat je fakt, že se tu natáčel film Statečné srdce (ve filmu má představovat anglický hrad v Yorku.) Na protějším břehu řeky stojí věž Yellow Steeple. Vstup je zpoplatněn a není potřeba průvodce jelikož všude jsou podrobné vysvětlivky. Kolem dokola jsou polorozpadlé hradby a do některých částí, jako třeba Barbican gate můžete dovnitř.




Rezervace silent valley

Přehrada Silent Valley byla vybudována pro shromažďování vody z Mournea, je hlavním zdrojem vody pro většinu okresů Down a velkou část Belfastu. Nachází se zde několik pěších stezek a nebo Mourne wall což je zeď, která měla uzavřít povodí řeky- je 35 km dlouhá a 1,5 metrů vysoká. Silent valley v překladu znamená tiché údolí a pokud nenarazíte na skupinku s dětmi tak opravdu tiché je, voda se skoro ani nehne. Důvodem proč bylo Mourne vybráno jako zdroj vody, byla čistota a vysoké množství srážek.



Hora Bray

Se nachází na jihu od Dublin ve stejnojmenné městě a tyčí se 241 metrů, má výhled na hory a moře. Betonický kříž na vrcholu hlavy byl postaven v roce 1950 na svatý rok. Bray a Greystones jsou spojeny Cliff Walkem, který sleduje trasu železniční trati kolem Bray Head. Procházka je dlouhá 6 km a trvá přibližně dvě hodiny. Možná vás zarazí, kravičky které se na cestě volně pasou, ale cesta tam vede dál. Než začnete menší výšlap určitě doporučuji projít si promenádu kolem moře.




Howth

Je rybářská vesnička kousek od Dublinu. A moje oblíbené místo. Howth je poloostrovem vyčnívajícím východně do Irského moře. Můžete se projít kolem obchodů a restaurací s čerstvými rybami a to až k místu, kde je z mola vidět nejen na samotný přístav, ale i na sousední ostrov Irelands Eye, na který je možné se dopravit lodí. .Můžete zde také vidět krásný hrad, jehož vnitřek však není zpřístupněn veřejnosti. Nebo ruiny opatství, muzeum starých vozidel nebo každou neděli bezvadné trhy, kde mají dokonce langoše. Ovšem pro milovníky pěší turistiky tu je procházka kolem poloostrova nabízející 4 možné stezky, všechny začínají i konči u vlakového nádraží. Nejkratší a nejlehčí měří pouhých 6 kilometrů, nejnáročnější 12 kilometrů v o něco náročnějším terénu . Odměnou vám budou nádherné výhledy na moře a okolní útesy, všude okolo zelená tráva a vřes. U náročnějších variant trasy se dostanete až k místnímu majáku, jednomu ze symbolů Howth.




Guiness lake (Lough tay)

Je malé, ale malebné jezero na soukromém pozemku. Severní pobřeží je součástí statku, který patří do rodu Guinness( jedna z nejbohatších rodin.) Jezero je lemované pláží s velice bílým pískem, který je však dovezen po tunách, aby místo opravdu vypadalo, jako guiness. Takže rašelinová voda a bílý písek vytvářejí nápadnou podobnost s pintou piva Guinness .Nejlépe, jak můžete jezero vidět a nebýt vyhoštěn je z vrchu, nenarušíte tak tu panenskou krásu. Jezero je 300 metrů hluboké.




Malahide castle

Hrad leží uprostřed nádherného parku asi 30 kilometrů severně od Dublinu ve stejnojmenném městě. Samotný hrad lze navštívit za poplatek, pouze s průvodcem. Nejznámějšími místy hradu jsou Oak Room a Great Hall, které zobrazují historii rodiny Talbotů. Ve dvoře za hradem je kavárna a řemeslná dílna a další maloobchodní zařízení. The Talbot botanické zahrady , které se nachází za zámkem, mají obezděné zahrady 1,6 ha a sedm skleníků, včetně viktoriánské zimní zahrady.




Dublin

Hlavní město Irska, které samozřejmě nesmíte vynechat. A co v něm podniknout najdete v tomto článku v odkaze https://www.travelvedi.com/post/co-podniknout-v-centru-dublinu



V Irsku je nespočet míst, které stojí za návštěvu a dají vám lásku k této zemi i v tom pochmurném počasí. Určitě jsem nesepsala všechny a možná ani ne ty hlavní, ale spíš takové ty pro mě důležité a nezapomenutelné. Snad vám tento příklad stačí a už víte co třeba navštívit.

1,028 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page