top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Jak přežít dlouhé lety

Každý, kdo letěl letadlem krátké vzdálenosti tak nějak ví co a jak na letišti, v letadle a po příletu. Ale spoustu lidí má strach z delších letů ať už z tzv. jet lag (pásmová nemoc) nebo z toho že si prosedí zadek.


My letěli do Singapuru, kde jsme měli 4 dny zastávku a následně na Zéland. Doporučuji si tedy někde na půlce cesty udělat vícedenní zastávku. Nejen kvůli odpočinku a poznaní nové země, ale taky protože bez zastávky se vám může stát, že se hůř aklimatizujete pak prospíte v cílové zemi klidně celý dny i týden a nebo onemocníte kvůli velkému posunu času. Když jsme letěli ze Zélandu 24 hodin s dvěma přestupy, tak jsem se sice necítila nemocně, ale asi 4 dny jsem se vypořádávala s časovým posunem. Každý den jsem vstávala už ve tři ráno.


Co s sebou do letadla na delší let?

Může se zdát, že toho je mraky, ale opravdu se vejdete do malé taštičky

  • cestovní dokumenty- pas, případná víza, letenku, peníze

  • polštář okolo krku (nebo i klasický polštář) některé aerolinky je cestujícím zdarma půjčí a to i s dekou. Nebo oboje, ale dráž můžete koupit na letišti.

  • Vlhčené ubrousky - můžete si otřít stolek, obličej, ruce i zpocené části těla. V průběhu letu dostanete také horké ručníčky na otření.

  • Masku na oči a špunty do uší -opět některé aerolinky je nabízejí, i když světla v letadle se tlumí podle toho, jak by měl jít člověk spát. Někdo nemůže spát v hluku, který vydává letadlo nebo nedej bože plačící dítě vedle takže špunty pomohou. Nebo pokud vám to vyhovuje většina letů dává i sluchátka.

  • Pohodlné oblečení- pohodlí na několik hodin v letadle je důležitější než to jestli jste nejhezčí pasažér. I kdyby jste měli jít v teplácích-co může být pohodlnější? Vezměte si něco volného, bavlněného. Nezapomeňte, že v letadle je chladněji takže s sebou i svetr/mikču. Taky třeba triko na převlečení. Boty co půjdou snadno vyzout i nazout. Pokud uvažujete o pantoflích nezapomeňte teplé ponožky. Pokud přiletíte do destinace, kde je 30 stupňů vždy se můžete na letišti převléct.

  • Kompresní podkolenky- někomu mohou v letadle natéct nohy a podobně. Krom toho také zahřejí. Je to jedna z věcí co mě nejvíce pomohla během letů.

  • Cestovní zubní kartáček a pastu, žvýkačky - určitě znáte ten pocit když se probudíte a máte pachuť v puse. Žvýkáním při vzletu a přistání, zmírníte nepříjemné pískání v uších. Opět některá letadla dávají zdarma zubní kartáček, pastu i ponožky, balzám na rty...

  • Zábavu - většina dálkových letů má zabudované obrazovky na sedadle před vámi. Nabízí tak filmy, hudbu, hry nebo můžete sledovat váš let. Někomu to možná nestačí tak nezapomeňte na něco co vás zabaví. Knihu, časopis, karty, stolní hry, mp3 ,notebook. V dnešní době máme, ale skoro všichni všechno v mobilu, že jo. Musím říct, že ačkoliv jsem s sebou měla vždy plno čtení atd vystačila jsem si s obrazovkou na sedačce.

  • Propisku a bloček- propiska se bude hodit na vyplňování příletové karty. Samozřejmě oboje může sloužit na hraní psacích her nebo psaní poznámek.

  • Sváča a mlsání- sice dostanete celkem ucházející jídlo (podle délky letu i 3 krát) ale komu se nechce čekat, kupte si ho ovšem až po letištní kontrole. Vše nezapomeňte před příletem sníst nebo deklarovat.

  • Dostatek vody- láhev s vodou si sice nemůžete vzít s sebou přes hraniční kontrolu, ale můžete si jí koupit taktéž na terminálu před odletem. Já si pořídila v outdoor obchodě skládací láhev, která se vejde i do kapsy a v letadle si ji můžete kdykoliv naplnit, nemusíte utrácet peníze za vodu, která je na některých letištích velice předražena.

  • Oční, nosní kapky- pro případ, že vám vzduch v letadle vysuší oči a nosní kapky v případě že máte ucpaný nos. Nechcete zažít to pískání v uších jen, protože se neumíte vysmrkat nebo dát kapky.

  • Další léky- pokud denně užíváte léky nezapomeňte je mít při sobě. Dál se muže hodit něco na bolesti popř. i prášky na spaní v krajní nouzi.

Rady a vychytávky před a během letu?


  • Vše před odletem nabít ,sice někdy v letadle máte usb i zásuvku, ale člověk nikdy neví

  • Zůstaňte aktivní i během letu- při letu delším, než čtyři hodiny, lehce stoupá riziko žilní trombózy. Když se budete hýbat, riziko snížíte. Jděte se projít uličkou tak často, jak to jen jde, protáhněte si nohy, klidně si i zadřepujte, sice na nás nechápavě koukali ale my zůstali ti aktivní.

  • Den před letem své tělo dobře hydratujte

  • Noc před letem a během letu nepijte alkohol, kávu a limonády, protože dehydratují.

  • Pokud si musíte vzít prášky na spaní, abyste prospali celý let, vyzkoušejte si je předem. Neriskujte, že je poprvé vyzkoušíte až v letadle a pak celý let a následující den protrpíte.

  • Kupte si sedadlo co nejdříve- zvlášť pokud letíte ve dvou a nechcete sedět odděleně. Plno lidí chce sedět u okýnka, ale podle mě na delší lety je lepší u uličky- můžete na wc a kamkoliv kdykoliv. Úplně nejlepší pro pár je sedět na místě pouze pro dva. Taky v přední části letadla první nastoupíte i vystoupíte. U exitu je více místa na nohy

  • Zjistěte si předem co si můžete zabalit a co ne popř. i rozměry a váhu zavazadel na stránkách letecké společnosti


  • Před odletem se dobře vyspěte i když to možná půjde těžko, protože třeba budete nervózní, natěšení a podobně. Když let začnete unaveni, snadněji onemocníte chřipkou a dalším s čím si tělo poradí jen když je v dobré kondici.

  • Neproměňujte peníze na letišti, mají nejhorší kurzy

  • Zjistěte si zdali nemusíte byt očkování do dané destinace, vízové povinnosti a které léky nesmíte převážet.

  • Napište si seznam věcí co si balíte, jen tak pro strýčka příhodu

  • Mějte časovou rezervu před odletem

  • Investujte do adaptéru na cizí zásuvky, nejlépe celosvětový

Jaké jídlo jsme například dostali?


Lidé mají strach jaké extrémní jídla dostanou v letadle. Často si to zaměňují s lrátkými lety, kdy si za jídlo musí platit. Při dlouhodobých letech je vše v ceně a to včetně pití kolik chcete i alkoholu, kávy, čajů atd.


Čekala jsem to i horší, ale třeba k snídani každý dostal tác na kterém byl jogurt, bochánek, marmeláda, máslo, ovocný salát a míchaná vejce. Samozřejmě k pití každý co si řekl.

K obědu pak tři varianty z menu ,třeba mrkvový koláč, salát a rýží s omáčkou. Další lety byli podobné. Vždy ,ale jídlo dvakrát či třikrát. Během hlavních jídel se vás letušky ptají co si dáte. Pokud spíte nebudou vás budit, tak se snažte neprospat jídlo. Samozřejmě pokud jste schopni usnout tvrdým spánkem a nestihnete projíždějící vozík, jídlo vám dají dodatečně. My jsme měli jeden let z Doha dokonce štěstí, že v letadle bylo tak málo lidí, že nám nabízeli spoustu jídla na víc.


Co na mě čeká před dlouhým letem v letadle na sedačce?


Každý let je jiný ,většinou dostanete deku, polštářek, sluchátka, někdy ponožky, kartáček ,menu k jídlu a ovladač na tv (i když teď už jsou dotykové.) Dostali jsme také balzám na rty, gumové rukavice, roušku, antibakteriální gel, špunty do uší i masku na oči.


Jak my přečkáváme delší let?


Většinou si bereme hromadu zábavy a dopadne to tak, že koukneme na film dáme první jídlo a hned po něm vytuhneme. A to i já, která má problém se spaním v hluku a v sedě. Pak se probudíme máme druhé jídlo, dáme hygienu v pidi místnůsce s umyvadlem a wc, protáhnem končetiny a pustíme další film či hrajeme hry. No a než se nadějete jste skoro na místě.


Takže snad vám to trochu pomohlo. Přejeme šťastný a bezpečný let


89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page