top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Švédský letní slunovrat

Pokud jste viděli ten film, tak určitě nemějte strach- žádné sebeobětování ani nic jiného se nekoná.


Jde o druhý nejpopulárnější svátek ve Švédsku, který se slaví vždy v sobotu v rozmezí 20.-26. Června. Slaví se vítězství světla nad temnotou a lidé si toho světla užívají co nejvíce, protože vědí, že přijde zima, kdy naopak světla už moc není.


S tímto dnem se spojuje několik tradic, ale jak už to tak bývá, každý si to pojme po svém.

Staví se majka kolem, které se tančí. Ženy sbírají květiny a dělají z nich věnce na zdobení hlav (ty z nás, které nikdo nenaučil plést věnec si ho prostě koupí.) Někde se oblékají kroje a zpívají lidové písně.




Jako každý svátek i Middsommar má svoje tradiční pokrmy. Sleď a brambory s koprem no a nesmí chybět masové kuličky. Jako dezert se podává jahodový koláč.





Naše oslava slunovratu roku 2021:

My jsme byli ráno rybařit a odpoledne jsme byli pozváni na grilovačku jehněte, kde nám dalo denní dávku roztomilosti deset malých stěňátek. Snažila jsem se obléci trochu ,,tradičně" a dala si na hlavu květinový věnec a oblékla si květinové sáčko. Většinu času jsem trávila na dece s pejsky a nepřestala jsem se usmívat.



Takže, jak už jsem psala, každý si to udělá po svém.

Co se, ale nezmění je dlouhé světlo, kdy u polárního kruhu slunce téměř nezapadá.

Maska na oči je nyní v mé povinné spací výbavě.

Když jsme odjížděli kolem jedné ráno z oslav, slunce se teprve připravovalo na zapadání. Ještě jsme jeli natankovat a světlo bylo, jak v běžné denní hodině. Západ slunce byl tedy kolem dvou hodin ráno. Východ zas přišel kolem páté ráno. Toto je jedna ze zvláštností co jsme ve Švédsku poznali a bylo opravu podivné vzbudit se v pět ráno a myslet si, že už je deset dopoledne. Má to pro cestovatele jednu velkou výhodu- můžete objevovat krásy světa mnohem déle.



21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page