top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Zima v autě- Jak se zahříváme?

Updated: Feb 28, 2021

Žít v autě je super. Ale co když přijde zima plná sněhu, mrazu a mlhy? Škrabání skla, odhrabávání sněhu a smetávání sněžné peřiny?



Znáte ten pocit, kdy se v autě klepete zimou tolik, že se skoro rozjíždí?🤭

My ani ne. V čem je fígl? 🤷‍♀️

Za celý rok co jsme žili v autě jsme ani jednou nemuseli nechat běžet motor, aby jsme si vnitřek vyhřáli.

Jednak máme během spaní raději chladnější vzduch a jednak jsme si poradili i šetrněji.💡

Zažili jsme spoustu chladných nocí, kdy se okna musela škrabat i zevnitř, ale poradili jsme si.

Jde o naprosto banální, běžné věci- přesto pro nás účinné. U nás nešlo o nezávislé topení ani nic podobného. Musí to byt komfort, ale pro ty z vás co nejsou z cukru mám sepsáno co zahřívalo NÁS. Žádné fígle 😌


🔥Správná izolace?

Pokud vám někde v autě táhne, tak logicky v něm nebude takové teplo.

Jestli auto zatěsnit nebo ne může být však sporné, protože někdy je zas lepší zajistit si dobrou cirkulaci vzduchu pootevřením okýnka. My izolaci neměli. Za to jsme měli kolem dokola ložnice závěsy, které taky nějaké to teplo udrží. Někdy jsme i v zimě spali s pootevřeným okýnkem.


🔥Čím menší auto, tím rychleji se zahřeje.

Už jen tím, že dýcháte se v autě oteplí. Tím vám neříkám ať si koupíte malé auto pokud chcete být v teple. Spíš si tím vybavuju situace, kdy se nás nejednou v placených kempech ptali jestli nám není zima a nechceme spát v kabině. My jsme nechtěli jít do kabiny s pidi topením, které tak velký prostor nezahřeje a v závěru je v autě tepleji🤭


🔥Lidské teplo

Noční aktivity vás zahřejí celkem dost. No je jasné o čem je řeč. Přece o cvičení 🤫


🔥Dobré spacáky

Nám se osvědčili ty, které můžete spojit v jeden velký a tím pádem i zahřívat jeden druhého. Spacák by jste si měli vybrat s 20%rezervou. Například, když budete spát v –10° spacák by měl být alespoň do –18°. Nejlépe ani volny ani moc těsný. Avšak na téma spacáky se, ale může člověk bavit klidně hodiny. Každý vybere podle svého.

Náš spacák byl Rock Empire Arktida plus



🔥Přikrývka

Ne každý má spacáky v lásce. Nevím proč. Třeba, že si přijde jak mumie? Každopádně teplá přikrývka je tedy tou druhou variantou. Říkáte si, že peřinou vyřešíte nekonečné rozhodování o nejlepším spacáku, ale taky ne. Klíčový je materiál, kterým je přikrývka plněná. Péřové deky jsou lehké, měkké, teplé a prodyšné. Vlna je odolná dobře drží teplo a lze ji používat po celý rok. Syntetika je odolná vůči plísním a roztočům, dobře se pere a ve správné tloušťce i výborně hřeje. Záleží na vás.


🔥Karimatka

Teplo nejen nad sebou, ale i pod sebou. Hádám, že každý kdo má ložnici v autě má i pořádné matrace. Někdy není na škodu si pod ně či sebe dát i dobré karimatky.


🔥Pohyb před spaním

Zimní spacák nehřeje, ale izoluje. Jestliže zmrzlí vlezete do spacáku, tak se nezahřejete. V takovém případě je v nohách omezen krevní oběh a tělo tolik netopí. Proto nezaškodí připravit si spaní a jít si na pět minut zaběhat. Nejen, že se pořádně zahřejete, ale také se unavíte a bude se vám spát jako miminku. Hlavně neběhejte do zpocení. Při té příležitosti si zajděte na wc, aby jste později nemuseli zahřáté tělo vystavovat chladu.



🔥Termofor (ohřevná lahev)

Bezva věc, která vám celkem vynahradí topení. Stačí ji napustit vroucí vodou, pořádně uzavřít, zkusit jestli těsní a dát si ji k nohám do spacáku. Nebo ještě líp, obejmout jí jako polštářek. 2-4 litrová láhev zůstane teplá až do rána. Nejlépe nás zahřála u oblasti Tongariro, kde jsme zažili opravdu chladnou noc, kdy se nám zimou kouřilo od pusy, ale láhev nás dostatečně zahřála až do rána. Máme takovou, která je ještě ve flanelovém obalu takže lahev nikde nevadí, nedře a nespálíte se o ni.

Třeba takový pěkný termofor s norským vzorem- Termofor s úpletovým návlekem


🔥Pružný ledvinový pás

Dá se koupit v lékárně. Je určen pro revmatiky, ale poslouží i při spaní jako izolace. V okolí pasu (ledviny a játra) je místo, kde je produkováno nejvíce tělesného tepla. Dá se přetáhnout i přes boky. Tam obvykle pociťujeme největší chlad, protože v těchto místech stlačíme izolaci spacáku nejvíce.

I v Lidlu mají celkem kvalitní Ledvinový pás CRIVIT


🔥Kvalitní spací ,,úbor,,


V čem jsem se dokonce někdy potila (i v mínusech) bylo teplé, huňaté, plyšové pyžamo (pro chlapy lepší varianta je froté pyžamo.) Moje modré pyžamo nezklamalo nikdy a bylo v něm naprosté pohodlí a teplo. Pro spoustu lidí je tou lepší volbou overal, protože vám netáhne na záda. Já osobně bych, ale volila ten s dírou, vy víte kde. Nebo spát v termo-prádle, které je nejlepším tepelným izolantem, protože je přímo na těle avšak bez upnutí. Hlavně nespat v ničem příliš těsném, protože by to omezovalo krevní oběh.



🔥Teplé ponožky.

Přece jen veškeré teplo jde od noh. My jim říkáme ,,ruslanky.,, Jsou to takové ty velké ponožky s plyši vevnitř a protiskluzkama venku.

U kotníků jsou hezky volné- žádná guma. Někdo zas dává přednost po domácku pleteným ponožkám. Zas ne každý snese na spaní ponožky, ale určitě pocítíte ten rozdíl.


🔥Vytápění chodidel

Pro opravdu velké zmrzlíky se dají pořídit ohřívače chodidel. Jsou do bot, ale v ponožkách fungují podobně. Ohřívač reaguje s kyslíkem, proto po otevření sáčku chvilku trvá, než začne hřát. Pak vám teplo poskytne až 5 hodin.

Dobrý je také na vysoušení bot s usb SIDAS


🔥 Maska, čepice či nákrčník

Zakryji uši i zátylek. Nákrčník zas krk. Pokud máte masku tak při výdechu usměrňujete proud vzduchu směrem do prostoru.


🔥Svíčky

Trošku riskantní věc. Produkují velké množství tepla a dají romantickou atmošku. Zapalte si je před spaním a nezapomeňte uhasit dřív než usnete. Pokud jste, ale tip člověka co usne lusknutím prstu radši je nezapalujte 😬


🔥,,Zateplovací,, poloha spánku

Poloha plodu nezabírá jen na to, aby na vás neutočil medvěd 😆 Ale je dobrá i k udržení tělesného tepla blízko sebe. No ve spacáku moc nejde. Osvědčené je ležet na břiše s rukama na hrudi. Trochu, jak upír v rakvi, ale obráceně. A můj klasický spánek když je mi zima jsou překřížené nohy nebo ruce.


🔥Teplý nápoj

Zahřeje zevnitř. Káva není nejlepší volbou pokud chcete snadno usnout. Určitě nejlepší je meduňkový nebo heřmánkový čaj. Proč ne mléko, kakao, nebo teplý džus. Pro někoho i osvědčený rumík zahřeje ačkoliv není teplý. 😅 A ničemu vadit nebude ani teplá polévka třeba do hrnku.




Nově jsem někde viděla elektrické dečky na baterie, ale podle mě vás stejně uprostřed noci probudí chlad když se vybije baterie.

Takže toť vše k našim osvědčeným, snadným technikám spánku v zimě. Nepamatuji si ani jednu zimní noc, kdy bychom klepali kosu ačkoliv zima byla. Co vaše metody?


Zde odkaz ke článku Léto vs. Zima v autě. Můžete porovnat jestli máte na to být v autě celý rok nebo ne.

1,410 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page