top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Výšlapy Hemsedal

Updated: Nov 17, 2022

V Norské vesničce Hemsedal jsme žili 7 měsíců. Bylo to nádherné období a to převážně zimní jelikož jsme měli sníh už od konce října až do konce března(je zde až do května což mi už jsme neviděli.)


Užili jsme si vše co Hemsedal nabízí a že toho není málo. Krom celosezónního ski pasu, kdy jsme jezdili na snowboard každou chvilku, jsme si také užili výšlapy co tam jsou.

Je jich přes 20. Nebýt tak brzkého sněhu, asi půjdeme všechny, ale bohužel jsme stihli zhruba polovinu. Terén nám bohužel leckdy neumožňoval jít všechny 😔

Každopádně jsme vám sepsala několik z nich, které jsme šli a věřte, že nejsou nijak náročné a výhled každého z nich stojí za to 👍

V průvodci zjistíte, že všechny výšlapy jsou přístupné od května do října. To však neznamená, že mimo tyto měsíce se nedají jít. My jsme toho jasným příkladem, že dají. Sice obtížněji a leckdy po kolena ve sněhu, ale dají.


Høllekølten 804.m.n.m

Jednoduchý hike, z jehož vrcholu vidíte na celou vesničku Hemsedal a z lavičky přímo na lyžařské středisko a okolní hotely. Výšlap je tak zhruba na hodinu (tam i zpět.) Ve sněhu o něco déle. V létě sem můžete i s kočárkem jelikož se jde celou dobu po štěrkové cestě, která je ke konci mírně do kopce. Většina výšlapů tu má na konci schránku s bločkem, kde se můžete podepsat nebo zaznamenat své dojmy.


Jak se tam dostat: Jeďte do vesničky Tuv (zhruba 4,6 km od info centra v Hemsedalu.) Před mostem se ocitnete na křižovatce, na ní se dáte ostrou zatáčkou doprava. Jedete kolem několika domečků až dojedete k cestě pro traktory, která začíná u vodního mlýna. Tam necháte auto zaparkované a půjdete po cestě až k bráně, kde už jsou ukazatele.


Karisetberget 837 m.n.m

Tento výšlap byl díky sněhu poněkud náročnější, jelikož se nám v půlce ztratila cesta a tudíž jsme byli první průkopníci, kteří udělali stopy do sněhu pro další odvážlivce. V létě se patrně jedná o jednoduchý hike s mírným stoupáním, v zimě si připravte nepromokavé kalhoty, jelikož budete mít sníh po kolena a místy sejdete z cesty, takže pozor na okraje svahu- mohou být zrádně schované pod peřinou sněhu.

Tůru započnete cestou kolem řeky Grøndøla až dojdete k rozcestníku na Karisetberget a pro cyklisty Grøndalsløypa. Cesta vede hustým lesem. Na konci cesty vás čeká odměna v podobě výhledu na údolí Grøndalen, Mørkedalen a Tuv.

My jsme šli výšlap o něco déle kvůli sněhu, ale myslím si, že v létě se může opět jednat o hodinovku.


Jak se tam dostat: Jeďte do vesničky Tuv a zaparkujte u obrovské zelené židle. Pak jděte podél řeky až dorazíte k ukazatelům.



Geiteberget 834 m.n.m.

Tuto túru jsme podnikli koncem léta. Na vrcholku pěkně fučelo. Výšlap se nachází v části Hemsedalu zvané Ulsåk. Začíná u farmářského muzea Bygdatunet, které je otevřeno pouze v červenci. Procházíte farmou kolem krásných dřevěných domečků a už zde jsou první výhledy nádherné. Následuje kamenitá cesta lesem ( myslím si, že v zimě to je celkem riskantní pokud jsou kameny namrzlé, jelikož je jimi posázena celá stezka, tzv. dobytčí cesta.) Ke konci je cesta celkem strmá. Na vrcholku dojdete na kamennou plošinu a otevře se před vámi výhled na celý Hemsedal, na vodopád Hydnefossen a pohoří Veslehødn, Storehødn a Totten.

Tento výšlap je možné spojit s dalším vrcholem Storhøvda, o kterém ještě budu psát.

Cesta tam i zpět zhruba na dvě hodinky.


Jak se tam dostat: Jeďte do Ulsåku a pokračujte po silnici do Lykkja. Po 700 metrech zaparkujte u rozcestníku k muzeu Hallingdal. Dojděte k muzeu a pokračujte po značené cestě nahoru podél plotu, dokud nedorazíte k bráně s modrými značkami. Sledujte značenou cestu.

Nezapomínejte všude za sebou zavírat brány, aby neutekli ovečky, které se tu pasou.



Veslehødn 1300 m.n.m

Jeden z trošku náročnějších výšlapů. Délka zhruba 4 hodiny, podle toho jestli jdete okružní cestu nebo zpáteční. V půlce cesty můžete navázat také na cestu k vrcholu Storehorn 1480 m.n.m.

První část je celkem strmá a pro lidi se závratí nemusí být příjemná, protože jdete místy opravdu po kraji skály (tuto cestu jsme šli na podzim, v zimě to musí být teprve dobrodružství.)

Během chůze se můžete rozprostřít na větší pláni, takže i když s vámi půjde více turistů, můžete se od nich odpojit a jít si vlastní cestou. Zhruba v půlce se nachází jezero, kde si můžete i zarybařit. Jezero je hlavním vrcholem jednoho z nejvyšších vodopádů Hydnefossen (140m.) My se můžeme pochlubit tím, že jsme bydleli v domě s výhledem na tento vodopád a mohli tak vidět každý den, jak se mění ročním obdobím a počasím. Na vrcholu máte nádherný výhled na všechny možné pahorky, můžete udělat nebezpečnou fotku z kraje skály a taky když se lehce nakloníte, uvidíte již zmíněný vodopád, na jehož základu vlastně celou dobu jdete.

Na podzim zde ještě najdete spoustu borůvek.


Jak se tam dostat: Jeďte směrem na Gol. Po 9 km od info centra Hemsedalu odbočte vpravo u rozcestníku na Torsetstølane. Na další křižovatce odbočte doleva a pokračujte po zpoplatněné silnici do Torset-stølane, 40 NOK (platit lze kartou). Jedete do kopce po menší gravelce až dojedete k elektrickému vedení a tam zaparkujete.



•Steget 920 m.n.m.

Nachází se na vrcholu vodopádu zvaného Haugsbekken. Takže máte vodopád přímo pod sebou. Z vrcholu si budete moci vychutnat i výhled na lyžařské středisko, celé město Hemsedal a farmy Kyrkjebøen a Haug. Cesta není náročná ani v zimě. Jdete lesem do kopce a cestou míjíte menší vodopády a dřevěné krmítko. Tento výšlap můžete spojit s náročnější chůzí na horu Kyrkjebønosi 1671 m.n.m.



Jak se tam dostat:

Chůze z centra města: Sledujte Trøimsvegen za infocentrem a zahněte vlevo přes most (za farmou). Zahněte doprava do Kirkebønsveien a pokračujte po ulici. Projděte kolem starého roubeného kostela. U rozcestníku Steget zahněte doprava, abyste se dostali ke štěrkové cestě.


Autem k cestě: Vyjeďte nahoru Kirkebønsveien vlevo od Skogstad Hotell, po cca. 1,4 km je po pravé straně rozcestník se Stegetem. Po silnici za stodolou najdete parkoviště s tabulí







•Storhøvda 1075 m.n.m.

Cesta začíná na parkovišti, které je placené pouze pro místní, pro cizince je zdarma. Jdete lesní cestou, kousek po silnici a pak začne stoupání lesem. Stezka je v zimě dosti kluzká, takže hikové hole se vám budou hodit minimálně na prvních několik metrů. Potom už se jde do kopce. Jakmile dosáhnete vrcholu, naskytne se vám fantastický výhled na horu Skogshødn, vodopád Hydnefossen, oblast jezera Lykkjas a údolí směrem na západ. Pokud jdete v zimě, tak je jezero zasněžené. Tento výhled bych (podle fotek na internetu) doporučovala vidět spíš v létě, kdy se jezero krásně modře leskne.


Na vrcholku najdete dřevěný rám s nápisem Hemsedal dělaný pro fotky tak, aby vypadali jako v rámečku. Jak už jsem zmiňovala, zde můžete navázat na výšlap Geiteberget.


Jak se tam dostat: Jeďte do Ulsåku a u obchodu KIWI zahněte doleva(pokud jedete směrem z centra) nahoru směrem na Lykkja. Po 5 km najdete parkoviště u Gravet na levé straně silnice s nápisem "Storhøvda". Tam zaparkujte.


•Skogshorn 1728 m.n.m.

Tento nejpopulárnější výšlap jsme si dali na poslední týden. Opět dostupnost pouze od května do října. My jsme ho šli tedy v březnu a zařadil se mezi nejtěžší výšlapy, které jsme šli. Což by se nestalo, kdybychom ho podnikli v létě, to by se zařadil jen do středně náročných hiků. Bohužel napadlo tolik sněhu, že stezka byla těžko k nalezení a i přes naší šikovnou navigaci jsem se místy ztráceli.

Momentálně je nově udělaná stezka (upravené schody apod.) což my jsme pod hromadou sněhu samozřejmě neměli.

Výšlap se běžně jde kolem 4,5 hodiny. My ho šli v zimě 5 hodin a to jsem ještě překvapená, že tak rychle.



Popíšu vám naší cestu, tedy pokrytou sněhem. Cesta začíná rovinkou a následuje dlouhá pláň, která se sněhem vypadá, jako bílé písečné duny, jež občas rozfouká vítr. My jsme cestu našli díky stopám od běžkařů, ale ty samozřejmě při prvním stoupání zmizely.




Když jsme začali stoupat viděli jsme pár schodů, ty se ztratily pod kupou sněhu a tak jsme až na vrchol šli jen namátkou. Přišla část, kdy jsme se z mikin oblékali do bund, protože začalo foukat. V té nejstrmější části jsme se doslova ztratili a vrchol pořád nikde. Bylo to vyčerpávající jít pořád nahoru a nevidět cíl. Když v tom konečně cedule. Z vrcholu je výhled na Lykkja a a také na vodopád Hydnefossen. Na hoře jsme se schovali do zákrytu kamene a výhled jsme si užili jen chvilku, protože vítr byl opravdu ledový.



Cestu zpět jsme ,,prosáňkovali,, na batohu, protože ten strmí kopec nám dal možnost ho celý dolů sklouznout. Ivan občas i na zádech. Bohužel jsme se opět ztratili a tentokrát jsme měli sníh opravdu po pas (byli jsme z toho tak vyčerpaný, že jsem ani neměla náladu fotit, jak se brodíme sněhem.) Nejde ani popsat ta bezmoc, kdy vám sníh bere sílu jít dál, když ani nevíte jestli jdete dobře. Každopádně nějak jsme k parkovišti došli a mohli jsme ždímat ponožky i legíny. V zimě tedy jen pro silné povahy, ačkoliv se to na mapě nemusí zdát, není to jen tak.


Jak se tam dostat: Z Hemsedalu jeďte 4 km směrem na Gol, dokud nevstoupíte do malého místa zvaného Ulsåk. Sjeďte z E39 směrem na Lykkja, silnice číslo FV231. Jeďte po silnici 13,5 km. Skogshorn je po vaší levé ruce, parkování na pravé straně. Parkování opět pouze pro Nory.





Zde jsou další výšlapy, které můžete v Hemsedalu jít:


Jednoduché jsou třeba Venåshøvda, Totten, Raudberg


Náročnější Røggjin, Harahødn, Kvitingatn, Bjøbergnøse, Svarthetta


A nejsložitější Ranastongji, Kyrkjebønnøse, Buaknuppen, Høgeloft.


Některé z těchto vrcholů můžete navštívit i pokud se vydáte na sjezdovky, protože vlek vás na některé z nich vyveze a pak jen sjedete dolů.


Hemsedal je sice malá vesnice, ale pro aktivní lidi se tam toho najde spoustu. Ať už zmíněné hiky nebo zimní středisko, také psí spřežení, horolezecká stěna, sněžné boby, bezvadná horká čokoláda nebo klub Stavkroa.


53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page