top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Norsko-život na čtyřech kolech

Život v autě je pro nás opravdu svoboda. Na Zélandu jsme tak žili rok, ve Švédsku 2 týdny a v Norsku zatím měsíc (přes zimu budeme zachumlaní v baráku a pak pokračujeme.)🚐



Sepsala jsem pár informací, které možná někomu pomohou s přípravou na letní sezónu, kdy si budete chtít projet Norsko, které je wild campingu otevřené.

Pro někoho to třeba nebude žádná novinka, ale píšu naše poznatky pro ty, co chtějí cestovat po Norsku autem a zároveň v něm nějaký čas i žít.


Místa na spaní

V Norsku můžete nocovat kdekoliv, kde to je 150 metrů od obytného domu, farmy či chaty. Vzhledem k malé hustotě osídlení to není až takový problém.

A samozřejmě nemůžete kempovat tam, kde jsou cedule se zákazem nebo tam, kde je soukromí pozemek (s nápise PRIVAT se párkrát setkáte .)

Hodně se nám stávalo, že jsme na některém místě nocovali jen my, protože máte téměř neomezenou možnost najít si svoje místečko a celkem snadno.

Pozorně čtěte cedule na odpočívadlech a bude se vám hodit i překladač jelikož spoustu z nich je pochopitelně Norsky. Odpočívadla totiž začínají být celkem omezována.


My jsme například spali na opuštěných parkovištích (několikrát u sjezdovek, které přes léto nefungují), často v lese, u jezer či pláží a párkrát na odpočívadlech (většinou nějakých zastrčených od silnice.) Vždy jsme byli na místě, kde jsme nemohli nikomu překážet. Několikrát jsme našli i místo s ohništěm, altánkem, lavicí i přístupem k vodě.

Bohužel radu, jak si takové super místo najít, nemám. Prostě musíte jet a když uvidíte místo, co se vám líbí, tak tam zakempit. My jsme hledali místo podle našeho střešního stanu, který je celkem nápadný a jelikož se rozkládá do boku, museli jsme v podstatě hledat místo pro dvě auta. Snažili jsme se hledat místa co nejsou poblíž silnic, prostě kde budeme mít klid. Takže jsme občas museli zajet po offroadu do neznáma.


Pitná voda

Oproti Zélandu je tohle super snadné. Pitná voda teče z každého kohoutku. To znamená na každém wc (kde je umyvadlo) , na benzínce i v obchodech, kde se vracejí plechovky. Pořiďte si malou lahev, která se vejde pod kohoutek a můžete tak vodu přelévat do těch větších. Co se týká kanystrů, asi je nebudete chtít tahat do obchodu. Pro takové případy slouží stanice, kde můžete i vyprázdnit své toalety (pokud nějaké máte.) Jednoduše tu mají hadici, kde si kanystr naplníte během chvilky a můžete ho zrovna umýt, jelikož u těchto stanic jsou i kanálky na vylévání odpadní vody.

Tyto stanice nejsou tak časté (respektive my se na ně moc nezaměřovali) , ale díky aplikaci park4night je najdete. Najdete je i podle modré cedule s karavanem. Jsou často v placených kempech nebo i benzinových pumpách. My cestujeme se střešním stanem takže wc v autě nemáme a to mě přivádí k dalšímu bodu.




✔Wc

Veřejná wc jsou na spoustě míst. Často i v obchodech s potravinami a na benzínových pumpách. Ve městech jsou wc někdy zdarma a někdy placená kartou a hlídaná kamerou. Tyto záchody jsme nikdy nevyužili kvůli způsobu placení, vzhledem k tomu, že jsme ještě neměli norský bankovní účet. Každý druhý kostel měl poblíž také wc. Ve velkých městech v obchoďáku nebo se poptat i v restauraci/kavárně. Pokud nemůžete žádné wc najít (stalo se nám to pouze jednou) problém vyřeší skládací lopatka 🤭



✔Sprchy

Nic nedáte za to když se v placených kempech zeptáte jestli je možné si zaplatit pouze sprchu a jet dál-samozřejmě se najdou i méně ochotní a bez ubytování vás do sprch nepustí. Dále sprchy v přírodě (občas u pláží.) No a pokud to chcete spojit s něčím dalším tak samozřejmě v bazénu a posilovnách. My si vozíme svojí sprchu v autě takže když nebyla možnost, sprchovali jsme se u auta.


TIP- teplou, venkovní, zastřešenou sprchu jsme si užili na místě Åndalsnes, kde je zrovna pláž u fjordu a několik grilů.





✔Odpadkové koše

Tak to už je jen takové doplnění pro ty z vás co mají malý koš. Ostatně v autě ani nechcete moc dlouho držet odpadky. Takže krom dump station, můžete koš vynést na odpočívadlech, benzínových pumpách, u obchodu.


✔Apka park4night

Není nad to si svoje místečko najít sám. Zvlášť v Norsku, kde to možné je. Ale v případech, že jste už ztraceni nebo unavení hledat, je tu tato apka. Ukazuje nejen místa, kde zakempovat, ale také odpočívadla, sprchy, wc, wifi, bazény, prádelny atd. Apka je zdarma, ale tato verze neukazuje vše. Když si zaplatíte pár korun máte plnou verzi. Funguje po celé Evropě. Občas se nám stalo, že jsme se rozhodli přespat někde podle této apky a bylo tam plno. Hodně lidí ji využívá a proto je lepší ji brát jen, jako poslední záchranu, zvlášť v létě.



TIP- Pro ty z vás co nemají pohodli karavanu, ale spí v autě či stanu, mám tip. Jak už to bývá, každé ráno je nutnost vykonat potřebu a ne vždy spíte někde, kde je wc. Proto našim ranním rituálem bylo mrknout jestli je někde poblíž benzínka, kde jsme vždy vykonali potřebu, načepovali vody kolik šlo, vyhodili odpadky a pokud byla sprcha tak se i umyli. Zabili jsme tak 4 mouchy jednou ranou na jednom místě.


Kdyby vás zajímalo něco co jsem zapomněla, ráda na otázky odpovím ☺

Pokud vás zajímá život v autě všeobecně, najdete spoustu článků v sekci život v autě. Například teď aktuální článek: ,,Jak se zahřát v autě.'' 👍

732 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page