top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Látkový střešní stan v nepřízni počasí

Po 13. dnech, přichází i nový pohled, jaké to je ve střešním stanu v zimě.

Dohromady jsme tedy v látkovém střešním stanu žili v Norsku+ Švédsku 2 měsíce. Mohli jsme to tak připočíst k našemu roku ve vanu. Naše nedávná cesta začala 1.4. 22 se strachem, že zmrzneme nebo se probudíme zasypaný sněhem Bylo to jak naschvál, když celou Evropu zasáhli poslední mrazíky, ale i tak jsme si to užili bez nějakého bufíku či jiných vymožeností-nejsme z cukru. Pro ty co o látkovém střešním stanu uvažují, ale jsou na vážkách (právě kvůli nepřízni počasí) mám pár rad a zkušeností.


SILNÝ VÍTR Asi vás zajímá, jak si stan poradí s vichřicí. Přišlo pár nocí s ukrutným větrem, kdy jsem myslela, že nás stan odnese až do Čech. Takže jsem se ve stanu spíš klepala strachem než zimou, jelikož foukalo jako prase a stromům kolem nás jsem tak úplně nevěřila nebo minimálně jejích větvičkám Takže rozhodně v takových případech parkujte dál od stromů. My jsme si ještě přikurtovali odklápěcí polovinu stanu ke kolům (karabina a provaz) v případě, kdyby vítr dosáhl bodu, že by nás chtěl ve stanu scvaknout Ale nepocítili jsme ani trošku náznak, že by se měl zaklopit. Proto je v takové situaci lepší spát hlavou k žebříku. Takže shrneme-li to, stan zvládá vítr celkem dobře. Jediný co podotknu, že je to hlasitá záležitost, když se boky stanu začnou cloumat ve větru. Každopádně pokud do toho neprší, můžete si být jistí, že stan bude krásně vysušený.



MÍNUSOVÉ TEPLOTY Někdy jsme měli v noci mínusy, ale i tak jsem myslela, že to bude horší. Stačí dobrý spacák, dobré oblečení a vrstvy. Lze dokoupit i zateplení stanu, které tedy nemáme. Šlo to i bez něj. Avšak víc, jak minus deset by bez zateplení asi nešlo. Horší pak je z toho spacáku jít ven Ale výhoda je, že teplota venku vás nepraští do tváře, protože bude stejná, jak ve stanu. Do stanu si berte věci na převlečení a před vstáváním si je nechte zahřát ve spacáku. My jsme vždy spali na místě, kde bylo ohniště, takže jsme se ráno i večer zahřáli ohněm nebo i ranním běháním Sečteno, podtrženo- s dobrým spacákem i oblečením nezmrznete.





MRÁZ/SNÍH Nejhorší je kondenzace vody uvnitř na stropě. Když je zima, nechcete moc nechávat otevřená okna, jak v létě. No a ještě větší problém nastane, když ty kapičky na stropě zmrznou a rozmrzají až po složení stanu. Proto hned jak vyjde slunko by se vše mělo usušit, ať se vám lepe spí. A ještě lépe- mít ve stanu savé hadry a hned vše utřít. Naštěstí jsme neměli takový mráz, aby byl stan tuhý (většinou kolem -3) ale když nám na stan nasněžilo, vzali jsme košťátko ometli ho a mikrovláknové hadříky osušili zbytek.




DÉŠŤ Jelikož máme látkový stan a pršelo nám několik dní v kuse, tak jsme ho sušili každé ráno (z venku i uvnitř kvůli kondenzaci.) Je fajn, že materiál stanu se dá místy i od kapek vody jen vyklepat. Nechte boční stříšky podepřené tyčkami, jinak by se dotýkali stěn stanu, které by byli pak mokré.


Vnitřek stanu zůstal suchý za jakéhokoliv počasí , neprofoukl a nepromokl. Jednou byl tak silný déšť, že jsem myslela, že udělá díry do stanu. Ale my jsme vždy zůstali ve stanu suchý a krytý. A to je hlavní. Ze spod nejde žádná zima, matrace je skvělá a pohodlná. Vak na boty vám také uchrání boty před zmoknutím jelikož je připevněný pod stříškou.


Samozřejmě nejde o komfort, jaký máte v autě. Pokud chcete každý den jet dál, musíte ten stan zabalit a nejspíš i zmoknout. Btw náš čas na rozložení je cca 5 minut, složení cca 10 se sušením.

Myslím, že každé dobrodružství stojí za to i když se vám v tu chvíli zda, že to je na nic. Jako třeba když sušíte stan a mrznou vám ruce nebo když se chcete po pěti dnech normálně učesat a vítr vám to nedovolí Ale i takové věci přebije něco, jako když vidíte soba nebo duhu nad vodopádem. Prostě takový ty blbosti co vám dají zážitky na celý život I po skoro sedmi letech na cestách je díky tomu, pořád něco nového.

Tímto chceme poděkovat klukům z vanam.cz, kteří nám pomohli splnit si před rokem sen a naše Colorado 140 s námi mohlo projet tisíce km po krásné Skandinávii.

159 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page