top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Koupě auta- Vancouver

To, že jsme zase začali žít v autě už víte (pokud jste četli předešlé články.)


Ale jak celá ta nečekaná věc vlastně přišla a jak probíhala koupě auta vám teď popíšu.


Jak jsem již psala, bydlení se nedařilo sehnat a zbývalo 12 dní do dne, kdy jsme se měli odstěhovat. Navrhlo se tedy řešení opět žít v autě. Proto jsme si rozdělili hledání- já bydlení a Ivan auta.


Psalo se pondělí 11.7. V sedm ráno mi Ivanek poslal odkaz na inzerát auta. Moje odpověď: "Pěkný autíčko.,, Ani jsem nevěděla, že je to odpověď na náš budoucí domek

Nechala jsem to být, protože během dne mi poslal několik dalších odkazů aut- znáte muže.

Ale v pět odpoledne mi přišla zpráva: ,,Prosím přijď na patnáctou ulici, jedem se kouknout na auto."




No tak jsme jeli. Od prvního pohledu šlo o solidní majitele a auto také. Asi po hodině chlapských diskuzí, kontroly auta, jízdě po dálnici a upřímnému výpisu drobných nedostatků, jsme se dohodli na koupení během týdne. Poslali jsme si peníze z Norského účtu přes wise (byli jsme v Kanadě měsíc takže jsme tu tolik ještě nevydělali ) v úterý večer peníze přišli, ve středu jsem je musela v bance vybrat (dali mi to ve stovkách, takže pěkný pakl-banky tu prostě vedou hotovost málo) a ve čtvrtek jsme ho koupili




PRŮBĚH PRODEJE AUTA V BC

S sebou si vezměte pas, řidičák + mezinárodní řidičák, void cheque na direct debit.


•Sundají se původní značky


•Zajde se na pojišťovnu (v BC je jen jedna ICBC takže se nemusíte rozhodovat.) My ji třeba měli v supermarketu.


•Původní majitel vyplní formulář (jméno, příjmení, barva auta, najeto,..)


•Vaše detaily a podpis


•Sjedná se pojištění (jestli chcete na 3 měsíce, půl roku či rok.) Částka se odvozuje od stáří auta i oblasti, kde člověk jezdí. Nám to na český řidičák spočítali na 218$ za měsíc a když doložíme, že jsme dříve nehavarovali a následně kanadský řidičák- cena je až o 50%menší.


•Nezapomínejte si ke kupní částce auta připočíst 12% daň, kterou platíte pojišťovně na místě.


•Na inkaso si po vás vyžádají void cheque, který by vám měla dát vaše banka nebo si ho můžete stáhnout v bankovnictví. Je to v podstatě vaše úplné číslo účtu. Pak vám měsíčně budou strhávat peníze. Každý měsíc v den, kdy si zakládáte pojištění.


•Dostanete nové značky, které si namontujete na auto. Hodný úředník vám dá i vybrat.




•Jedete za novým dobrodružstvím


My jsme narazili na super pár, pro které bylo toto auto srdeční záležitost. Když jsme jim řekli, že v něm budeme spát, dali nám i povlečení a peřiny. Opravdu velký rozdíl když jsme kupovali auto v ČR a za dva týdny se nám pán vysmál, když nám zastavilo uprostřed vozovky kvůli skrytým vadám. Toto auto je v bezva stavu a to i přesto, že tu není povinná technická.


Následovala první cesta a zařizování auta tak, aby jsme v něm mohli několik budoucích měsíců žít.

Pořádná očista. Pro jistotu servis, kde nám v podstatě řekli, že autu nic nechybí. Nákupy potřebných věci (skládací židle, skládací stůl, vařič, nádobí , i dodatečnou markýzu, box na střechu, materiál na vestavbu..)



No a začala vestavba, kterou jsme měli během jednoho dne hotovou. Taková základní.

Za život jsme už měli tři auta, tři Hondy (jedna na nás pořád čeká v ČR .) Tohle je naše čtvrté auto, ale první Nissan. Jmenuje se T-rex. A je to naše spása a naděje na lepší zítřky. Jsme v něm přes 3 měsíce a je nám fajn. Každý den je díky němu jiný.

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page