top of page
  • Writer's pictureVeru Diblíková

Co zařídit před cestou do USA

Náš Americký road trip jsme zahájili 11.3.2023 a ukončili 15.5.2023.

Vyjeli jsme z Kanadského Whistleru. Cestu jsme uskutečnili autem, které jsme měli koupené již od července 2022.



Co je dobré zařídit předem ⤵️


•Esta víza

Veškeré informace zde na webu .


O estu jsme pro jistotu žádali asi 3 týdny předem. Píšou, že doba zpracování je 72 hodin. My ji dostali po zaplacení 22USD během dne, ale nikdy nevíte.

Esta je platná na 2 roky, ale vždy maximálně na 90 dní, potom musíte opustit zem. Každé další obnovení na hranicích stojí 6 USD.

Pokud jedete autem, tak vás stejně nemine kontrola a otázky na hraničních přechodech. Esta je potvrzení, ale jestli vás tam pustí, rozhodne až celník.

Náš výslech trval asi půl hodiny, protože jim bylo podezřelé, že jede do Ameriky někdo, kdo nemá ani bydleni, ani práci a veze si všechny věci s sebou. V podstatě se báli, že tam jedeme pracovat na černo. Zachránila nás letenka z Kanady, kterou jsme měli.



•Beautifull Annual pass

Pokud plánujete navštívit alespoň 3 národní parky, tak se vám tato kartička vyplatí.

Stojí 80 USD/auto. To znamená, že je jedno kolik vás v tom autě bude, cena se nemění.

Proč se to tedy vyplatí? Nemusíte u každého národního parku kupovat vstup zvlášť. Prostě jen ukážete kartičku a jedete.

No a hlavně ušetříte. Například jeden vstup vyjde na 35 USD a s touto kartou můžete do všech národních parků za jednotnou cenu 80. Je platná na rok.

Kartičku si můžete koupit až v USA u každého vstupu nebo si ji předem objednat. Doporučuji objednat s předstihem alespoň měsíc. Já jsem byla nedočkavá a chtěla jí mít předem tak jsem si ji objednala do Kanady. Málem mi nestihla přijít, ale po měsíci (dva dny před odjezdem) přišla.

Na zadní straně kartičky jsou dvě kolonky na dva podpisy. Doporučuji jednu kolonku nechat prázdnou a kartičku pak předat (prodat) někomu dalšímu.


•Důležité apky

Pokud plánujete jet autem a třeba v něm i spát, je několik důležitých aplikací, které jsme používali denně.


Mapy Google- klasická online navigace s denní aktualizací uzavírek atd. Tady opravdu doporučuji jezdit podle online navigace, protože ty uzavírky jsou dost časté a mění se.


iOverlander- najdete na apce místa na spaní, pitnou vodu, sprchy, wc a prádelny. Díky této apce jsme spali 58 nocí zdarma. Dalsší alternativa je i park4night, ale ta funguje lépe v Evropě. V Americe skoro nic není, ale občas se poštěstí.


Gasbuddy- na ceny benzínu. Doporučuji natankovat hned když bude levný benzín. Občas jsou kolem jen drahé nebo i žádné benzinky. Kalifornie je na benzín nejdražší.

Citymapper- pokud se plánujete ve velkých městech pohybovat hromadnou dopravou je to špičková apka.


•USA sim karta

Četla jsem, že se lze koupit předem na amazonu, ale nemám odzkoušeno.

My je koupili kousek za hranicemi, abychom měli data kvůli navigaci. Musím říct, že pokrytí bylo slabé.

Záleží na operátorovi a jaký máte mobil. Já si koupila simku od Metro Tmobile a v podstatě jsem ji mohla hodit do koše, protože můj mobil simku nepobral ani po nastavení od odborníků. Data mi šli jen ve větších městech. Ovšem přítel problém neměl. Možná to bylo tím, že kupoval mobil v Kanadě. Každopádně dost jsme tu viděli pobočky Verizon a je to asi nejčastější operátor. Ovšem po pobřeží to bylo celkově slabé se všemi operátory co jsme se tak bavili s cestovateli.

Za neomezená data, volání i sms jsme platili měsíčně 45USD. Simka je dobíjecí měsíčně a dá se pak jen vyhodit, když už není potřeba




•Americké dolary

Vybrali jsme si každý 500 USD a to nám vydrželo prvních 15 dní. A to jsme jídlo měli s sebou a neplatili ani jeden kemp. Každopádně nemá cenu si vybírat víc, protože lze vybrat i v USA. My vždy vybírali v bance CHASE a pokaždé 500.

Líbí se mi, že hodně věcí oproti Kanadě stále funguje víc na keš. Třeba benzín jsme nikdy neplatili kartou přes automat. Prádelny a sprchy jsou na mince. Dokonce i parkování je na mince nebo papírové dolary.

Krom toho Americké dolary jsou mnohem hezčí než Kanadské :D




•Oblečení

Jasný, že nepojedete nahý, ale určitě si připravte oblečení na všechny roční období a to i když jedete v létě a jen na 14 dní. Každý stát a každé místo má jiné počasí a to se mění během chvilky. Můžete se tak jeden den opalovat na pláži a pak jet do výšin, kde potřebujete rukavice a péřovku. Nemluvě o tom, že může byt nádherné slunce, ale studený vítr vás donutí vzít si kulich. Kontrolujte tak do jaké nadmořské výšky jedete, aby vás nezaskočil sníh a nízké teploty.


NA CO SI DÁT POZOR / NA CO SE PŘIPRAVIT ‼


•Vždy si předem kontrolujte uzavírky silnic. Jsou tu velké dálky a nechcete jet do národního parku 400km, aby jste zjistili, že je zavřený. Stačí do googlu napsat: road closure near me.


•Nezapomeňte, že vzdálenosti jsou psané v mílích a benzín se platí za galon.


•Není špatného počasí, jen špatné oblečení. Každopádně vás nezabije se podívat, jaké má být počasí tam, kam právě jedete. Jinak za celý road trip nám pršelo jen 3 dny tak spíš počítejte se sněhem v nadmořských výškách pokud pojedete březen-květen a dost možná i červen.


Sníh k Lake Tahoe 20.4.23


•Na navigaci nekontrolujte pouze vzdálenost, ale také převýšení. Snadno vás zaskočí stoupání, které žere víc benzínu a mění teplotu.


•Dbejte na to, aby jste měli vždy zásobu pitné vody a to hlavně ve státech Arizona, Utah a Nevada. Prostě tam, kde je vedro a sucho. Měli jsme 25 litrový kanystr, 3 velké lahve a 2 malé. Na těchto místech to mizelo rychle. Krom toho pokud nemáte lednici, je dobré mít lahve, kde se voda udrží studená.


•Snažte se mít vždy natankováno dostatek. Ani nemrknete a benzín je pryč a benzinka nikde.


•Pokud jedete někam do divočiny nebo spát do lesa či pouště, napište rodině souřadnice. Celkově o sobě dávejte občas vědět.

•Telefonní číslo v nouzi 911

•Zákaz spaní na divoko v Národních Parcích.

•Národní les je naopak na fríčka supr.


• Když uvidíte tuto zkratku BLM (Bureau of Land Management's) tak víte, že zde můžete spát zdarma 14 dní.


•Pokud jedete off road, nezapomeňte na sepnutí čtyřkolky. Pokud jedete hlubokým pískem, odpusťte kola na 35 PSI. Taky se podívejte, kde kola zas můžete dofouknout nebo si rovnou za pár dolarů kupte kompresor.



•Připravte se na to, že většinou nebudete na signálu a budete muset jet podle map na slepo.

•Oblíbené čerpací stanice pro nás byly Chevron.


•Pokud tankujete ve Wyomingu máte na mnoha benzinách kávu zdarma.


•Voda z kohoutků je pitná, můžete si ji doplnit tedy kdekoliv je umyvadlo. Avšak někde je vysloveně napsaný když pitná není.


•Při hledání wc se ptejte v USA na Restroom a v Kanadě na washroom. Věřte mi, toilet nikdo nepochopí. :D


•Jednotlivé státy můžete projíždět bez kontrol. Akorát vždy když jsme přejeli do Kalifornie kontrolovaly jestli máme citrusy.


•Tráva na hranicích nikoho nezajímala, ta je ve většině státech na západu legální. Ovšem občas neakceptují, když máte koupenou z jiného státu a ne z toho jejich :D


•Dobré je s sebou mít vyprošťovací nájezdy, startovací kabely, lopatku nebo i startovací powerbanku. Záleží, jak velcí jste dobrodruzi a kam budete jezdit. My jsme vyprošťováky použili dvakrát (jednou při pomoci, jednou pro nás v bahně.)




Možná to vypadá, že jedete někam, kde je pořád civilizace, ale není. Rozhodně ne všude a pořád. Rady jsou z vlastní zkušenosti, protože na mapě se může zdát vše tak blízko, ale míle na navigaci mohou mást 🤭

Prostě stay safe.

85 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page