Veru Diblíková

Jul 26, 20203 min

Protrhávání jablek

Dojení kraviček bylo zajímavou zkušeností, ale bylo třeba si prodloužit víza.

Pravidlem na Novém Zélandu je, že pokud chcete po roce ještě další 3 měsíce zůstat na wh víza a mít tak možnost déle pracovat, musíte mít odpracovaný 3 měsíce sezónních prací v rostlinné výrobě. Jenže nám ještě chyběli 3 týdny. Pořád jsme měli čas do vypršení víz, ale chtěli jsme mít nějakou rezervu.
 

 
Práci jsme hledali v okolí Nelson. Tu dobu jsme měli celý jižák už projetý a proto nám Nelson přišel, jako dobrý nápad, kde se usídlit na léto. Přece jen je to město, kde je největší počet slunečních dní v roce.
 
Našli jsme práci během dvou dnů ve městě Richmond. Začali jsme pracovat hned den po pohovoru.
 

 
➡️ Délka práce - 3 a půl týdne
 
➡️Plat- 17,70$ nebo 2.50 za strom (občas jsme tedy měli i 26$/hodinu)
 
➡️Pracovní doba- od 8 do 16
 
➡️Ubytování- spali jsme v autě v kempu (asi 8 minut jízdy od sadu)
 

 
➡️Náplň práce


 
Ráno dostanete svůj žebřík a určenou řadu, kterou musíte protrhat. Protrhávání nezralých jablek (angl. thinning) se dělá kvůli tomu, aby jablka která jsou k sobě namačkaná v trsech nebránila růstu jednotlivcům, nebrala jim živiny a nezlomila tíhou větev. Pro sad je tedy výhodnější přijít o několik jablek (asi 80%) a mít pár velkých a kvalitních než naopak. Kdo by si chtěl v obchodě kupovat jablko o velikosti švestky, že?
 
Takže naší prací bylo, v každém trsu nechat pouze 2 jablka a na vrchu stromů i jedno. Ten zbytek (někdy i 5 jablíček z trsu) se jednoduše shazoval na zem. Jak můžete vidět na fotce, tak odpad je obrovské množství.
 
Všechny řady bylo třeba dělat z obou stran ačkoliv ke konci směny jsem si práci usnadňovala tím, že jsem se natahovala i na druhou stranu a měla jí tak hotovou.
 
Mzda byla od pročesaného stromu nebo pokud jste nedosáhli nad normu, tak minimálka.
 
Většinou byla norma 60 stromů za den a v případě menších stromků i 110 za den.🌳 První dva týdny jsme normu dali hravě a to tak, že jsme měli i 26$ na hodinu.


 
Bylo potřeba mít rukavice, protože jablka jsou ošetřena postřikem, který zanechá vaše ruce matné a zaprášené.
 
Povinným vybavením v lékárničce byly léky na alergie. Kýchal tam každý kvůli těm chemkám a lechtali z toho občas oči.
 
Taky začínalo léto takže jsme pořádně zrudli a postupně i zhnědli. Všude tedy kromě kanystrů s vodou byly i kanystry s opalovacím krémem, kterým se každý mazal hned, jak to šlo. Slunce bylo nemilosrdné a to hlavně na vrchu žebříku.
 
Práce není náročná, akorát lezete po žebříku minimálně 100 krát za den nahoru a dolu. Samozřejmě si ho také musíte přenášet. Ale naštěstí krom žebříku nic netaháte, jako třeba při sběru.
 
Pokud pršelo tak se nepracovalo, ale to se stalo pouze jednou. Jednou mrholilo a žebřík celkem klouzal, ale dalo se to.


 

 
Byl tu jeden menší zádrhel. Blížili se vánoce + silvestr a tento sad přes ně nepracuje. Takže to znamenalo buď si dát 2 týdny pauzu a zas cestovat nebo si najít další práci.
 
Chtěli jsme se zaneprázdnit prací co nejvíc to šlo a představa, že pojedeme na dva týdny někam a pak se budeme muset vrátit kvůli pouhému týdnu se nám nelíbila a tak jsme zvolili druhou alternativu. Přece jen přes vánoce jsou slušné peníze a bez rodiny a sněhu to stejně nebudou ty pravé svátky, tak proč nepracovat. Na víc jsme cestovali dva měsíce před touto prací a měli jsme zas takové to nutkání po pracovních zkušenostech. Náhradní práci (alespoň v tu dobu jsme měli za to, že to bude pouze náhradní práce) Ivan našel během chvilky.


 
➡️O tom co jsme dělali přes vánoční svátky, se můžete dočíst v příštím článku ve složce práce v zahraničí ⬅️


 
Každopádně po vánocích jsme se na sad vrátili, aby jsme mohli zažádat o prodloužení víz. Dostali jsme nového šéfa, který měl normu nastavenou krapet jinak a tak nebylo moc možné si vydělat tolik co před tím, ale nějak nám to nevadilo vzhledem k tomu, že jsme tam byli hlavně kvůli tomu prodloužení, které jak teď už víte, nám bylo v únoru 2020 schváleno.


 


 

    610
    1